Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου στο κατώφλι της Βουλής-Αναγκαία η επιτάχυνση των διαδικασιών
Άντρια Δημητρίου 06:00 - 18 Απριλίου 2025

Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια από τη διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής κατά του Καρκίνου στην Κύπρο, το πολυπόθητο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου πήρε το πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο και οδηγείται για πρώτη φορά ενώπιον της Βουλής. Οι αρμόδιοι φορείς τονίζουν την ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε η Κύπρος να μπορέσει να συντονίσει αποτελεσματικά όλους τους πυλώνες που αφορούν την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τη θεραπεία και την ανακουφιστική φροντίδα.
Το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι να προχωρήσει η έγκριση του νομοσχεδίου με ταχύ ρυθμό, ώστε η χώρα να αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους καρκινοπαθείς, αλλά και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για άλλες χώρες που έχουν μείνει πίσω, όσο κι αν αυτό ακούγεται παράδοξο. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου θα αναλάβει η Εθνική Επιτροπή Καρκίνου, ενώ στη συνέχεια η ίδρυση του οργανισμού θα κατοχυρωθεί θεσμικά μέσω σχετικού νομοσχεδίου.
Μιλώντας στον REPORTER, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Καρκίνου, Δρ Παύλος Δράκου, ξεκαθάρισε ότι η Επιτροπή δημιουργήθηκε για να διαμορφώσει την Εθνική Στρατηγική για τον Καρκίνο. Τώρα που αυτή έχει ολοκληρωθεί, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου αναλαμβάνει την ευθύνη της υλοποίησής της. «Το Ινστιτούτο θα είναι ένα αυτόνομο όργανο με δυνατότητα πρόσληψης του απαραίτητου προσωπικού και ενεργοποίησης των επιμέρους πυλώνων, ώστε να εφαρμόσει την Εθνική Στρατηγική», εξήγησε.
Αναφερόμενος στους πυλώνες της Στρατηγικής, επισήμανε τη σημασία της πρόληψης, στην οποία περιλαμβάνονται πολλά προγράμματα που υλοποιούν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τα οποία χρειάζονται καλύτερο συντονισμό και εντατικοποίηση. Παράλληλα, σημείωσε πως «ήδη παρέχεται βοήθεια στο Υπουργείο Υγείας, αλλά είναι απαραίτητος ένας οργανισμός που θα ασχολείται αποκλειστικά με τα προγράμματα πρόληψης, όπως η μαστογραφία και το πρόγραμμα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι βασικοί άξονες είναι πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία, ευρωπαϊκές συμμετοχές, έρευνα και υποστηρικτική αγωγή».
Σχετικά με τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα, ο Δρ Δράκου επισήμανε ότι σήμερα παρατηρείται αδυναμία του Υπουργείου Υγείας να ανταποκριθεί επαρκώς. Το Ινστιτούτο, είπε, θα περιλαμβάνει ειδικό Τμήμα που θα ενισχύει αυτή τη συμμετοχή και την υλοποίηση των ευρωπαϊκών δράσεων, ενώ παράλληλα θα επιδιωχθεί η διαπίστευση των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως η ανακουφιστική φροντίδα. «Το Ινστιτούτο θα έχει λόγο σε όλα», υπογράμμισε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τη δημιουργία Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου ενέκρινε το Υπουργικό-«Εξαιρετική μέρα για τον τομέα της υγείας»
Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα ίδρυσης του Ινστιτούτου, τόνισε πως υπάρχουν πολυάριθμα ζητήματα που σήμερα δεν προχωρούν λόγω έλλειψης συντονισμού και εξειδικευμένου προσωπικού. «Ο ρόλος του Ινστιτούτου είναι να προσφέρει μια πιο ευέλικτη δομή, ικανή να υλοποιεί κρίσιμες δράσεις χωρίς καθυστερήσεις. Για αυτό θέλουμε να αξιοποιήσουμε την ευελιξία που προσφέρει ως ένα αυτόνομο ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου», σημείωσε.
Όσον αφορά τις διαβουλεύσεις με αρμόδιους φορείς, ανέφερε ότι διήρκεσαν περίπου έξι μήνες κατά την εκπόνηση της μελέτης για το Ινστιτούτο, προσθέτοντας ότι «αφού εγκρίθηκε η δομή από το Υπουργικό Συμβούλιο, πρέπει να προχωρήσει άμεσα η νομοθετική επεξεργασία, ώστε το νομοσχέδιο να οδηγηθεί στην Ολομέλεια και να αρχίσουν οι εντατικές διεργασίες για τη λειτουργία του Ινστιτούτου».
Η ανάγκη για ταχεία προώθηση του νομοσχεδίου
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΚΑΦ, Νικόλας Φιλίππου, δήλωσε στον REPORTER πως «πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, την οποία περιμέναμε εδώ και χρόνια», ωστόσο τόνισε πως πέρα από την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, «πρέπει να δούμε και την ταχεία προώθηση της διαδικασίας νομοθετικού ελέγχου, η οποία αναμένεται να πάρει χρόνο».
Παράλληλα, σημείωσε την ανάγκη επικαιροποίησης της υπάρχουσας Εθνικής Στρατηγικής, ώστε να λάβει υπόψη τις εξελίξεις από το 2019, την πανδημία του κορωνοϊού, τη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για τον καρκίνο, καθώς και τις αλλαγές που έφερε το ΓεΣΥ. Επισήμανε επίσης την ανάγκη καλύτερης πρόσβασης των ασθενών, καθώς και αναδιοργάνωσης και δικτύωσης των ογκολογικών υπηρεσιών στην Κύπρο, με έμφαση στην έρευνα και στην ανάπτυξη πληθυσμιακών προγραμμάτων.
«Θέλουμε το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου να πάρει την Εθνική Στρατηγική, να επικαιροποιήσει όλους τους πυλώνες της - πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία, ανακουφιστική φροντίδα, αποκατάσταση, έρευνα κ.λπ. - και να δημιουργήσει ένα σχέδιο δράσης με σαφείς, μετρήσιμους στόχους», υπογράμμισε. Σκοπός είναι η αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών και η πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες. «Το Ινστιτούτο θα λειτουργεί πιο μεθοδικά και οργανωμένα. Παράλληλα, θα αξιοποιήσει τις υφιστάμενες εξαιρετικές υποδομές, τα ογκολογικά κέντρα και τους επαγγελματίες υγείας, διασφαλίζοντας ότι οι ασθενείς λαμβάνουν τη σωστή θεραπεία στον κατάλληλο χρόνο, με σαφές πλάνο φροντίδας από την πρώτη μέρα διάγνωσης».
Στη δική του τοποθέτηση, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Europa Donna και γραμματέας της ΟΣΑΚ, Μάριος Χαραλαμπίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το «ναι» του Υπουργικού Συμβουλίου, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των οργανωμένων ασθενών, ευχαριστώντας παράλληλα τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Δαμιανό.
Όπως ανέφερε, η έγκριση δόθηκε με το μοντέλο που ήταν σε εκκρεμότητα και ανταποκρίνεται ακριβώς σε όσα ζητούσαν, δηλαδή τη δημιουργία ενός Οργανισμού ιδιωτικού δικαίου με μέτοχο το κράτος, στη συγκεκριμένη περίπτωση, το Υπουργείο Υγείας. «Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, καθώς στο παρελθόν είχε τεθεί στο τραπέζι και το ενδεχόμενο να είναι ανεξάρτητος φορέας, αλλά με μορφή ιδρύματος», σημείωσε.
Ο κ. Χαραλαμπίδης υπογράμμισε πως με αυτή την εξέλιξη ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση της σχετικής νομοθεσίας που θα διέπει τη λειτουργία του Ινστιτούτου, το οποίο, όπως είπε, «σίγουρα θα καλύψει ένα τεράστιο κενό που υπάρχει σήμερα». Εξήγησε ότι ο ρόλος του Ινστιτούτου θα είναι πολύπλευρος, καθώς θα εμπλέκεται στον καθορισμό πρωτοκόλλων, ελέγχων, αλλά και στη διασφάλιση ποιότητας και εξειδίκευσης, με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης σε ποιοτικές ογκολογικές υπηρεσίες. «Θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες, με άμεσο όφελος για τους ασθενείς», τόνισε.
«Ουσιαστικά θα αντιμετωπιστεί ο κατακερματισμός των ογκολογικών υπηρεσιών και το Ινστιτούτο θα είναι ο φορέας που θα τις επιβλέπει. Όταν η παροχή τέτοιων υπηρεσιών είναι ανεξέλεγκτη, χάνεται η εξειδίκευση. Αν, για παράδειγμα, ανοίξουν δέκα κέντρα που παρέχουν ογκολογικές υπηρεσίες σε μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος, τότε οι ασθενείς θα είναι διάσπαρτοι», επεσήμανε.
Τέλος, ξεκαθάρισε ότι πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να επικαιροποιηθεί η Εθνική Στρατηγική για τον Καρκίνο, την οποία θα εφαρμόσει το Ινστιτούτο, καθώς, όπως σημείωσε, «δεν έχει γίνει αναθεώρηση της στρατηγικής από την εποχή πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ, παρόλο που έχουν αλλάξει πάρα πολλά δεδομένα από τότε».
Η σημασία του συντονισμού και της ποιότητας στις υπηρεσίες
Μιλώντας στον REPORTER, ο καθηγητής ογκολογίας και ιδρυτής του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, Δρ Νικόλας Ζάμπογλου, ανέφερε πως «κάθε προσπάθεια συντονισμού για την πρόγνωση, την πρόληψη, τις θεραπείες και την έρευνα κατά του καρκίνου είναι θετική. Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης».
Τόνισε ότι η ενίσχυση της πρόληψης θα ωφελήσει σημαντικά τους ασθενείς, ενώ ο ποιοτικός έλεγχος των θεραπειών και ο καλύτερος συντονισμός θα συμβάλλουν στη βελτίωση των αποτελεσμάτων. Επιπλέον, ανέφερε ότι είναι κρίσιμο να στηριχθεί η τεχνολογική και κλινική έρευνα.
«Το βασικότερο είναι να δούμε πώς θα λειτουργήσει σωστά το Ινστιτούτο. Μέσω του ποιοτικού ελέγχου, θα υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισης των αποτελεσμάτων της Κύπρου με άλλες χώρες. Όχι απαραίτητα για αντιγραφή, καθώς σε αρκετά ζητήματα είμαστε πιο μπροστά αφού πλέον ο Κύπριος ασθενής λαμβάνει μέσω του ΓεΣΥ προηγμένες ογκολογικές θεραπείες», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
