Δημιουργία και επέκταση Κέντρων Φροντίδας Παιδιών και 24ωρων Δομών φιλοξενίας ατόμων με ανάγκες μακροχρόνιας φροντίδας

Με συνολικό προϋπολογισμό ο οποίος αγγίζει τα €28.000.000 οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) υλοποιούν μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) δύο επενδύσεις οι οποίες επικεντρώνονται στη δημιουργία σύγχρονων δομών φροντίδας για παιδιά, εφήβους και άτομα που χρειάζονται μακροχρόνια υποστήριξη.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την Επένδυση 2 (Μέτρο C5.2I2) η οποία αφορά στη δημιουργία Πολυδύναμων Κέντρων και Κέντρων Φροντίδας για παιδιά και την Επένδυση 3 (Μέτρο C5.2I3) η οποία προβλέπει τη λειτουργία δομών φιλοξενίας για παιδιά και εφήβους με διαταραχές διαγωγής, άτομα με αναπηρίες και άτομα που χρήζουν μακροχρόνιας φροντίδας. Οι επενδύσεις εντάσσονται στον Άξονα Πολιτικής 5.2 «Αγορά εργασίας, κοινωνική προστασία και ενσωμάτωση» του ΣΑΑ, και στοχεύουν στην ενίσχυση του κοινωνικού ιστού και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τις ευάλωτες ομάδες.

Μέσω των επενδύσεων, το κράτος ενισχύει το κοινωνικό δίκτυο στήριξης για παιδιά και άτομα που χρειάζονται μακροχρόνια φροντίδα, ενδυναμώνοντας παράλληλα τις δομές πρόνοιας. Στόχος είναι η πιο άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση στις ανάγκες των ευάλωτων –και όχι μόνο– κοινωνικών ομάδων, διασφαλίζοντας συνθήκες ίσων ευκαιριών και κοινωνικής ενσωμάτωσης.

Νέο Σχέδιο Κρατικών Χορηγιών για τη δημιουργία και αναβάθμιση δομών κοινωνικής φροντίδας

Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) υλοποιούν Σχέδιο Κρατικών Χορηγιών που προκηρύχθηκε αρχικά τον Φεβρουάριο του 2023 και επαναπροκηρύχθηκε τον Απρίλιο του 2024.

Το Σχέδιο στοχεύει στη δημιουργία νέων δομών κοινωνικής φροντίδας ή στην αναβάθμιση και επέκταση των υφιστάμενων, με σκοπό την αύξηση των διαθέσιμων θέσεων φιλοξενίας. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, ενδυναμώνεται το κράτος πρόνοιας, προάγεται η κοινωνική ένταξη και διασφαλίζεται η ευημερία των ευάλωτων ομάδων.

Ενίσχυση Δομών Φροντίδας Παιδιών με νέα ή αναβαθμισμένα Κέντρα

Ο σχεδιασμός προσβλέπει στη δημιουργία ή αναβάθμιση Πολυδύναμων Κέντρων και Κέντρων Φροντίδας Παιδιών, προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες σε βρέφη και παιδιά ηλικίας 0-4 και 6-13 ετών.

Η πρωτοβουλία αυτή ενισχύει την πρόσβαση σε ασφαλείς και σύγχρονες υπηρεσίες φροντίδας, προσφέροντας στήριξη στις οικογένειες και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των παιδιών σε ένα προστατευμένο περιβάλλον.

Ενίσχυση των Δομών Μακροχρόνιας Φροντίδας μέσω του Σχεδίου Κρατικών Χορηγιών

Το νέο Σχέδιο Κρατικών Χορηγιών των ΥΚΕ στοχεύει επίσης στην ενίσχυση των δομών κοινωνικής πρόνοιας, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος.

Μία από τις βασικές προτεραιότητες του προγράμματος είναι η δημιουργία ή αναβάθμιση έξι Κέντρων 24ωρης Φροντίδας για ενήλικες με ανάγκες μακροχρόνιας φροντίδας. Πρόκειται για μικρές, σύγχρονες δομές, ενταγμένες στην κοινότητα, οι οποίες θα προσφέρουν ασφαλή και ποιοτική φιλοξενία έως 10 ατόμων ανά δομή.

Η δράση αυτή ενισχύει την κοινωνική ένταξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που χρειάζονται μακροχρόνια φροντίδα.

Στο πλαίσιο της 1ης Προκήρυξης του Σχεδίου Κρατικών Χορηγιών, ειδικά για την Επένδυση 2, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

🔹 Οκτώ έργα έχουν ενταχθεί, με τη υπογραφή Συμφωνιών Δημόσιας Χρηματοδότησης για την ανάπτυξή τους από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ)
🔹 Δύο προτάσεις έργων από Τοπικές Αρχές έλαβαν επιστολή έγκρισης, με στόχο την σταδιακή ολοκλήρωσή τους μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2025
🔹 Ένα έργο έχει ήδη ολοκληρωθεί το 2024

Αυτή η πρόοδος ενισχύει τη συνεχιζόμενη βελτίωση των υποδομών κοινωνικής φροντίδας, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην κοινωνική ενσωμάτωση και την ευημερία των ευάλωτων ομάδων στην Κύπρο.

Πρόκειται ακόμη για έργα τα οποία αναμένεται να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας,

Μελέτη για την Προδημοτική Εκπαίδευση και Φροντίδα στην Κύπρο: Συνεργασία με τη UNICEF και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) και συγκεκριμένα της Επένδυσης 2, εντάχθηκε η εκπόνηση Μελέτης Έργου για την Προδημοτική Εκπαίδευση και Φροντίδα (ΠΕΦ) στην Κύπρο. Το έργο, το οποίο διήρκεσε 24 μήνες (2022-2024), υλοποιήθηκε από την UNICEF σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Προγράμματος «Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης» (Technical Support Instrument) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με προϋπολογισμό €500.000, χρηματοδοτούμενο μέσω του ΣΑΑ, το έργο περιελάβανε την εκπόνηση συστάσεων για τη βελτίωση και ανάπτυξη του τομέα της Προδημοτικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας στην Κύπρο.

Στις 6 Νοεμβρίου 2024, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη σύσταση Υπουργικής Επιτροπής για τη δημιουργία της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής και Σχεδίου Δράσης για την Προδημοτική Εκπαίδευση και Φροντίδα (ΠΕΦ) στην Κύπρο. Η στρατηγική αυτή έρχεται να καλύψει κενό που υπήρχε στην ΠΕΦ, διαμορφώνοντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη φροντίδα και εκπαίδευση των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

Η ανάπτυξη και εφαρμογή της εντάσσεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αποτελώντας ορόσημο για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και της ποιοτικής εκπαίδευσης. Η ολοκλήρωση της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης αναμένεται εντός του 2025.

Μάθετε περισσότερα για τις επενδύσεις του ΣΑΑ για τις οποίες Φορέας Υλοποίησης είναι οι ΥΚΕ, καθώς και για τα ενταγμένα έργα στο νέο Σχέδιο Κρατικών Χορηγιών εδώ: (http://www.dmsw.gov.cy/dmsw/sws.nsf/All/21B6318A42F90A97C2258B5100378F59?OpenDocument).

Δειτε Επισης

Μοναδικό θέαμα στην Εύβοια: Κοπάδι δελφινιών εμφανίστηκε στην Αιδηψό
Επιχείρηση εντοπισμού τουρίστα στην Πάφο-Πήγε σε παραλία στο Λατσί και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του
Τον βασιλιά Κάρολο θα εκπροσωπήσει ο πρίγκιπας Ουίλιαμ στην κηδεία του πάπα Φραγκίσκου
Συνομιλία Τραμπ και Νετανιάχου-«Σε όλα τα θέματα είμαστε από την ίδια πλευρά»
Ξέσπασε πυρκαγιά στο Φρέναρος-Επηρεάστηκαν υποστατικά και ένα όχημα
Ισχυρή έκρηξη σε περιοχή με στρατιωτική βάση στην περιφέρεια Βλαντίμιρ
Σε κινητοποίηση η Πυροσβεστική έπειτα από φωτιά σε σπίτι στην Κλήρου
Ανατριχιαστικό βίντεο από τη στιγμή που η νταλίκα πέφτει πάνω σε αυτοκίνητα και διόδια στην Εγνατία
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Σκάνδαλο στα κατεχόμενα-Συνδέουν τον υιό Φιντάν με δολοφονηθέντα βαρόνο