«Μονομερείς ενέργειες» χαρακτηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο της Ελλάδας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε «μονομερείς» τις ενέργειες της Ελλάδας, που παρουσίασε το «Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο (ΘΧΣ)» και καλεί σε διάλογο ανάμεσα σε Άγκυρα και Αθήνα.

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Σχετικά με το "Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο" που έχει κηρύξει η Ελλάδα. Ορισμένες από τις περιοχές που καθορίζονται στο "Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο" (ΘΧΣ) που έχει κηρύξει η Ελλάδα στο πλαίσιο της νομοθεσίας της ΕΕ παραβιάζουν τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επαναλαμβάνουμε ότι οι μονομερείς ενέργειες και διεκδικήσεις της Ελλάδας δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια για την Τουρκία.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι οι μονομερείς ενέργειες θα πρέπει να αποφεύγονται σε μια κλειστή ή ημίκλειστη θάλασσα όπως το Αιγαίο και η Μεσόγειος, ότι το διεθνές ναυτικό δίκαιο ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των παράκτιων κρατών σε αυτές τις θάλασσες, μεταξύ άλλων και σε περιβαλλοντικά θέματα, και από αυτή την άποψη, η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο.

Οι προαναφερθείσες ενέργειες και προσπάθειες τετελεσμένων γεγονότων, όπως και στο παρελθόν, δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια για την Τουρκία σήμερα ή στο μέλλον.

Η Τουρκία εμμένει στη θέση της ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί μια ειλικρινής και ολοκληρωμένη προσέγγιση για την επίλυση των ζητημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο, την ισότητα και την καλή γειτονία στο πλαίσιο της Διακήρυξης των Αθηνών για τις Φιλικές Σχέσεις και την Καλή Γειτονία, με ημερομηνία 7 Δεκεμβρίου 2023, η οποία αντικατοπτρίζει το πνεύμα που και τα δύο μέρη θέλουν να διατηρήσουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η Τουρκία θα υποβάλει το δικό της ΘΧΣ στην UNESCO και στα αρμόδια όργανα των Ηνωμένων Εθνών».

Πηγή: Έθνος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Χάρτης της Τουρκίας με τη Γαλάζια Πατρίδα που «κόβει» το Αιγαίο στη μέση

Δειτε Επισης

Θέλει να συνδέσει την διαγωγή μαθητών με εξωτερικές δραστηριότητες ο Χαρτσιώτης λόγω νεανικής παραβατικότητας
Εκτός λειτουργίας από το 2022 βρίσκονται δυο κάμερες τροχαίας στη Λευκωσία-Έληξε το συμβόλαιο της ανάδοχου με την Αστυνομία
Τουλάχιστον επτά νεκροί σε νέες ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα
Σε πέραν των 400 περιστατικών που είχαν να κάνουν με λαμπρατζιές ανταποκρίθηκε η Πυροσβεστική τον τελευταίο μήνα
Οδηγούσε μεθυσμένος και συγκρούστηκε με δυο σταθμευμένα οχήματα 53χρονος στη Λεμεσό
Οι ΗΠΑ απειλούν με δασμούς ως και 3.521% σε φωτοβολταϊκά που παράγονται στη νοτιοανατολική Ασία
BINTEO: Γολγοθάς η επιστροφή από τις Πασχαλινές διακοπές για τους Αθηναίους-Ατελείωτες ουρές οχημάτων
«Παγίδευση των οδηγών το στήσιμο ραντάρ πλησίον κυκλικών κόμβων»-Πέραν των 15 χιλιάδων οι καταγγελίες
Το Σαββατοκυρίακο αναμένεται να τελεσθεί η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου
Νέες ρωσικές επιθέσεις σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας