Από την παράταση στα... πέναλτι για τις οφειλές των ομάδων-Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια, αναμένονται εξελίξεις

Μετά την παράταση, πάνε στα... πέναλτι τα σωματεία για τις οφειλές, καθώς εξέπνευσε εδώ και μέρες το χρονικό περιθώριο. Κάποια από τα σωματεία κατέβαλαν τις προτάσεις τους αλλά και μέρος των οφειλών τους. Ωστόσο, ακόμη το σκηνικό δεν έχει ξεκαθαρίσει, ενώ οι όποιες εξελίξεις αναμένονται, ενδεχομένως, μέχρι το τέλος Απριλίου.

Η μεγάλη αγωνία των ποδοσφαιρικών ομάδων-εταιρειών, πέραν από τον «μπαμπούλα» των κατηγορητηρίων και των Δικαστηρίων, είναι και τα περιβόητα κριτήρια της ΟΥΕΦΑ. Οι ομάδες, για να περάσουν αυτόν τον σκόπελο, χρειάζονται τη βεβαίωση από το Τμήμα Φορολογίας όσον αφορά τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Το Κράτος, ως ένα πρώτο βήμα, ζητά από τις ομάδες εδώ και καιρό να καλύψουν τις οφειλές που δημιούργησαν μετά το 2023, οπόταν και εντάχθηκαν στο νέο Σχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Κάποιες εξ αυτών κάλυψαν μέρος των οφειλών τους με την ελπίδα να ενταχθούν εκ νέου στο Σχέδιο Ληξιπρόθεσμων Οφειλών, ώστε να πάρουν τη σχετική βεβαίωση και να μην μπουν σε περαιτέρω περιπέτειες.

Αρχικά, το Υπουργείο Οικονομικών έθεσε χρονικό ορίζοντα για την αποπληρωμή των οφειλών που δημιουργήθηκαν μετά το 2023 το τέλος Μαρτίου. Ωστόσο, δόθηκε παράταση, ώστε να δοθεί χρόνος στις ομάδες να συγκεντρώσουν το ποσό κάτι που δεν έγινε στο σύνολό του, ενώ οι ομάδες ζήτησαν από το Υπουργείο Οικονομικών και άλλη πίστωση χρόνου.

Το ζήτημα με τις οφειλές των σωματείων δεν αφορά μόνο τις τέσσερις-πέντε ομάδες που ταλαιπωρούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά ολόκληρο το κυπριακό ποδόσφαιρο. Και στο παρελθόν ποδοσφαιρικά σωματεία χρωστούσαν χρήματα και αν δεν μπει φρένο στον πακτωλό χρημάτων που δαπανούνται γύρω από το ποδόσφαιρο, είναι πολύ πιθανόν και στο προσεχές μέλλον να βρεθούν και άλλες ομάδες σε δυσμενή θέση.

Το Κράτος, ορθά, απαιτεί τις οφειλές, άλλωστε αυτό συνιστάται και από τον νόμο. Ωστόσο, οι συσσωρευμένες οφειλές των ποδοσφαιρικών ομάδων-εταιρειών δημιουργήθηκαν γιατί διαχρονικά επιδείχθηκε περισσότερη ανοχή απ’ ό,τι θα επιδεικνυόταν σε απλούς πολίτες.

Πάντως, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη επιθυμούν να βρεθεί λύση· μια λύση στο πλαίσιο της νομιμότητας, που θα εξυπηρετεί όλες τις πλευρές. Γιατί κανείς δεν θέλει ούτε το Κράτος να μην λάβει τα χρήματα που του αναλογούν, αλλά ούτε ιστορικές ομάδες του τόπου με παράδοση και μεγάλο όγκο οπαδών να φτάσουν στο χείλος του γκρεμού.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι, εν τέλει, τα εμπλεκόμενα μέρη θα βρουν τη φόρμουλα, ώστε να δοθεί μια λύση win-win.

Θεωρείται δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και οι ομάδες που έχουν δώσει μέρος του οφειλόμενου ποσού αναμένουν πως θα ικανοποιηθεί τόσο το Τμήμα Φορολογίας όσο και το αρμόδιο Υπουργείο και θα «ανάψει το πράσινο φως» για ένταξή τους εκ νέου στο Σχέδιο Αποπληρωμής και, κατ’ επέκταση, θα λάβουν την πολυπόθητη βεβαίωση, η οποία θα πιστοποιεί ότι οι ομάδες δεν έχουν νέες οφειλές προς το Κράτος και ότι οι παλαιότερες είναι σε διακανονισμό.

Η εν λόγω βεβαίωση δίνεται στα σωματεία τον Μάιο, ώστε να κατατεθεί στον φάκελο των κριτηρίων που παρουσιάζονται στην ΟΥΕΦΑ και ως εκ τούτου, οι όποιες αποφάσεις αλλά και ενέργειες εκατέρωθεν αναμένονται πριν το τέλος του Απριλίου.

Δειτε Επισης

Επαναλειτουργεί το σύστημα Tax For All στις 21 Ιουλίου-Παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου η υποβολή
Σημαντική η δικοινοτική συνεργασία για το περιβάλλον-«Ξεκινάει εκστρατεία αναγνώρισης των προβλημάτων»
Αd hoc Επιτροπή από τον Σεπτέμβριο για την φόρμουλα υπολογισμού της κρατικής χορηγίας προς Δήμους
Υπ. Παιδείας: Η κατοχή είναι η τραγικότερη σελίδα στην ιστορία του κυπριακού ελληνισμού
Ευχαριστίες Μποτσουάνα για μεγάλη αποστολή φαρμάκων από την Κύπρο
Πώς απαντά η Υπ. Ασύλου για την «Ομάδα Σύροι στην Κύπρο»-«Αποτελείται από δημόσιο υπάλληλο»
Στο 80%-85% η πληρότητα των ξενοδοχείων τον Ιούλιο
Τελεσίγραφο από ξενοδοχοϋπαλλήλους προς εργοδότες-Εφαρμογή συμφωνίας για συλλογικές συμβάσεις ή λήψη μέτρων
Τελεσίγραφο ενός μηνός από τους μεταφορείς Α’-Ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις
Καθυστερήσεις στην εξέταση εξασφάλισης άδειας οδήγησης-Επτά μήνες στη Λευκωσία, ξεπερνά τον ένα χρόνο στη Λεμεσό