Νέα κριτική Ερχιουμάν σε Τατάρ για το Κυπριακό-Διαφωνεί με τους χειρισμούς στο περιουσιακό

Κριτική στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, υποστηρίζοντας ότι η προσέγγισή της στο περιουσιακό και το Κυπριακό απομακρύνεται από το διεθνές δίκαιο, υπονομεύει τη θέση των Τουρκοκυπρίων και θέτει σε κίνδυνο τα κεκτημένα από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σχετικά με την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», άσκησε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Τουφάν Ερχιουρμάν.

Σε δημοσίευσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Ερχιουρμάν ανέφερε ότι «η επιτροπή ακίνητης περιουσίας αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εκφράσεις της βούλησης του τουρκοκυπριακού λαού για λύση εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου». Πρόσθεσε πως τα δύο θεμελιώδη στηρίγματα αυτής της βούλησης είναι οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ και η αρχή της διζωνικότητας. 

Ο κ. Ερχιουρμάν επεσήμανε ότι η οριστική επίλυση του περιουσιακού ζητήματος στο νησί περνά μέσα από τη συνολική λύση του Κυπριακού, μια διαδικασία που, όπως είπε, θα απαιτήσει χρόνο ακόμη και μετά την επίτευξη συμφωνίας. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η εμπειρία της ΕΑΠ καταδεικνύει την ανάγκη δημιουργίας ενός προβλέψιμου περιουσιακού καθεστώτος, ικανού να στηρίξει την οικονομία στην παρούσα φάση, μέχρι την εξεύρεση λύσης.

Ο ηγέτης του ΡΤΚ απέδωσε τις πρόσφατες εξελίξεις, όπως τις συλλήψεις στις ελεύθερες περιοχές, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν Τουρκοκύπριοι επιχειρηματίες σε διάφορες χώρες λόγω του περιουσιακού, καθώς και την αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας της «επιτροπής», στην τρέχουσα πολιτική της τουρκοκυπριακής ηγεσίας. Χαρακτήρισε αυτή την προσέγγιση ως απομάκρυνση από τη βούληση του τουρκοκυπριακού "λαού" για λύση και ως παραγνώριση του διεθνούς δικαίου και της αρχής της διζωνικότητας.

Κατά τον κ. Ερχιουρμάν, αυτή η νοοτροπία, που αποφεύγει, κατά την έκφρασή του, τον διάλογο, τη διπλωματία, το διεθνές δίκαιο και τη βούληση των Τουρκοκυπρίων για λύση, όχι μόνο απομακρύνει από τη λύση, αλλά στερεί από την τουρκοκυπριακή πλευρά το επιχείρημα ότι «οι Τουρκοκύπριοι είναι αυτοί που επιθυμούν τη λύση και είναι απαράδεκτο όσοι την αποφεύγουν να στοχοποιούν μεμονωμένους Τουρκοκύπριους, εργαλειοποιώντας πολιτικά το δίκαιο».

Κλείνοντας, ο ηγέτης του ΡΤΚ ανέφερε ακόμη ότι «Ο [Πρόεδρος Νίκος] Χριστοδουλίδης θα βρει απέναντί του στο τραπέζι τη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού για λύση. Το δικαίωμα του τουρκοκυπριακού λαού, ως ενός εκ των δύο ίσων συνιστώντων εταίρων σε αυτό το νησί, δεν μπορεί να παραγκωνίζεται συνεχώς εξαιτίας των πολιτικών του 'Sarayönü' (σ.σ. αναφορά στο 'προεδρικό μέγαρο')».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πρόεδρος Βουλής: Σταθερός σύμμαχος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ρομπέρτα Μέτσολα
ΠτΔ: Παρά τις δυσκολίες παραμένουμε προσηλωμένοι για επανένωση της Κύπρου
Μέτσολα: Στο επίκεντρο της Ευρώπης η Κύπρος
Νέες βολές ΑΚΕΛ κατά Προέδρου-«Οι πολίτες διερωτώνται πότε η κυβέρνηση θα αναλάβει έστω και μια φορά τις ευθύνες της;»
Ψάχνουν τους δράστες για τους βανδαλισμούς στα γραφεία του ΔΗΣΥ-«Τέτοιες ενέργειες στρέφονται κατά της Δημοκρατίας»
Καταδικάζει ο ΔΗΣΥ του βανδαλισμούς στα γραφεία του-«Η Δημοκρατία ούτε φοβάται, ούτε εκβιάζεται»
Υποδέχθηκε τη Μέτσολα ο Προεδρος-«Στοχος η ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν το 2026»
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα-Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Το μητρώο της ΕΔΕΚ, ο στόχος της ενότητας και ο γρίφος της επιστροφής
Κυνηγά την αδυναμία των αρμοδίων ο Πρόεδρος-Η παρέμβαση, ο σάλος και πολιτική συντήρηση του φιάσκου