Ανήλικοι αθλητές δεσμεύονται σε ομάδες λόγω κενού στη νομοθεσία-«Βλάπτονται τα δικαιώματα των παιδιών»
06:00 - 18 Απριλίου 2025

Παρά το γεγονός ότι, όλοι όσοι απαρτίζουν τον χώρο του Κυπριακού Αθλητισμού μιλούν για ανάπτυξη, αναζητώντας τρόπους ώστε να ενταχθούν περισσότερα παιδιά στον αθλητισμό και να αποφύγουν άλλες κακοτοπιές, ακόμη φαίνεται ότι υπάρχουν ζητήματα που χρήζουν βελτίωσης. Στο προσκήνιο έρχεται για ακόμη μια φορά η συμπεριφορά απέναντι στα παιδιά-αθλητές, αλλά και το τροποποιητικό νομοσχέδιο που αφορά τις μεταγραφές τους, με αρκετά παιδιά όπως καταγγέλλεται, να αναγκάζονται να σταματήσουν τον αθλητισμό, επειδή δεν μπορούν να αποχωρήσουν από μία ομάδα για να ενταχθούν σε κάποια άλλη της επιλογής τους.
Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, γνωστοποίησε ότι οι τροποποιήσεις του περί ΚΟΑ Νόμου, αναφορικά με τη Διενέργεια Μεταγραφών Παιδιών–Αθλητών, έχουν «παγώσει», ώστε να ενταχθούν στον ενιαίο αθλητικό νόμο, ο οποίος, ωστόσο, ακόμη δεν έχει πάρει σάρκα και οστά.
Μιλώντας στον REPORTER, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών, Σπύρος Νεοφυτίδης, ανέφερε ότι παράπονα από παιδιά-αθλητές υπάρχουν ήδη από το 2019. Τα παράπονα αφορούν το γεγονός ότι δεν τους δίνεται το δικαίωμα να αποχωρήσουν από μία ακαδημία για να πάνε σε άλλη. Παράλληλα, τα παράπονα αφορούν επίσης «στοχοποίηση και ψυχολογική βία προς τους ανήλικους αθλητές, λόγω των παράνομων κανονισμών των ομοσπονδιών, οι οποίοι δεσμεύουν ανήλικα παιδιά και τους απαγορεύουν την ελεύθερη διακίνηση».
Επιπρόσθετα, οι καταγγελίες προωθήθηκαν στην Επίτροπο Προστασίας των Παιδιών, η οποία το 2022 προχώρησε σε πόρισμα που απεστάλη στον ΚΟΑ. Μέσα σε αυτό δίνονται κατευθύνσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη νομοθεσία. Ωστόσο, οι αλλαγές αυτές δεν αναμένεται να εφαρμοστούν άμεσα, αλλά να ενσωματωθούν στην ενιαία αθλητική νομοθεσία.
Επιπλέον, όπως σημείωσε ο κ. Νεοφυτίδης, «από το 2022 μέχρι και το 2025 το νομικό τμήμα του ΚΟΑ απέστειλε τις τροποποιήσεις και τις κατευθυντήριες γραμμές προς το Υπουργείο Παιδείας, όμως αυτές δεν προωθήθηκαν, με το Υπουργείο να επικαλείται την υπό διαμόρφωση αθλητική νομοθεσία, την οποία προσπαθούν να ετοιμάσουν από το 2019 και ακόμη δεν υπάρχει». Πρόσθεσε πως «μέχρι να ολοκληρωθεί η αθλητική νομοθεσία, θα μπορούσαν να γίνουν οι τροποποιήσεις, ώστε να μη χαθούν και άλλες χρονιές». Όπως εξήγησε ο κ. Νεοφυτίδης, όλη αυτή η κατάσταση έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη του ποδοσφαιριστή και γενικότερα του αθλητή, διότι – όπως είπε – «παραβιάζουν τη νομοθεσία, κλειδώνουν ένα ανήλικο παιδί σε μια ακαδημία και δεν το αφήνουν να επιλέξει μία άλλη, ίσως με καλύτερες συνθήκες και ευκαιρίες ανέλιξης, στερώντας του έτσι την ευκαιρία να αναπτυχθεί».
Επίσης, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΠ, αν ένας ποδοσφαιριστής θέλει να φύγει, πρέπει πρώτα να του υπογράψει η ομάδα για να μπορέσει να μεταγραφεί. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά και σε άλλα αθλήματα.
Πάντως, όπως εξήγησε ο κ. Νεοφυτίδης, οι κανονισμοί της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου αναφέρουν ότι ένας ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής μπορεί κατά τη θερινή μεταγραφική περίοδο να μεταγραφεί σε ομάδα της επιλογής του χωρίς την άδεια του εκάστοτε σωματείου, καθώς πρόκειται για ερασιτέχνη παίκτη.
Παράλληλα, όπως επεσήμανε ο Σπύρος Νεοφυτίδης, εξαιτίας αυτής της κατάστασης, παιδιά-αθλητές επέλεξαν να σταματήσουν τον αθλητισμό, ενώ αρκετά από αυτά ταλαιπωρούνται ψυχολογικά, καθώς δεν μπορούν να πάνε σε άλλη ομάδα ή ακαδημία της επιλογής τους.
Μάλιστα, αναφέρθηκε και σε ένα χαρακτηριστικό περιστατικό, όπου ανήλικος αθλητής μετακόμισε από τη Λευκωσία στη Λεμεσό και η ομάδα του δεν του υπέγραφε, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να αθλείται σε άλλη ακαδημία, η οποία εδρεύει στην πόλη όπου μετακόμισε.
Από την πλευρά της, η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων των Παιδιών, Δέσπω Μιχαηλίδου, ανέφερε στον REPORTER ότι έγιναν σχετικές εισηγήσεις από το 2022, και σημείωσε πως πράγματι υπάρχει καθυστέρηση, τονίζοντας ότι πρέπει να εξεταστεί ο ενιαίος αθλητικός νόμος το συντομότερο, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση, η οποία βλάπτει τα δικαιώματα των παιδιών.
Πάντως, πριν από περίπου ένα μήνα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα στην Επίτροπο και τον ΚΟΑ, όπου τέθηκε επί τάπητος το όλο θέμα. Κατά τη συνάντηση έγιναν εισηγήσεις για τις μεταγραφές και διατυπώθηκαν παρατηρήσεις προς τα σωματεία, ώστε να αντιμετωπίζουν το θέμα των παιδιών σφαιρικά, καθώς προς το παρόν δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία.
Για το όλο ζήτημα, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών απέστειλε σχετική επιστολή σε όλους τους αρμόδιους φορείς, στην οποία καταγράφει τις παρατηρήσεις της Επιτρόπου Προστασίας των Παιδιών. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στις υποδείξεις της Επιτρόπου σχετικά με τα προσόντα των ατόμων που ασχολούνται με παιδιά στον αθλητισμό, τις προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν οι διάφορες αθλητικές εγκαταστάσεις του ΚΟΑ, καθώς και τις διαδικασίες βάσει των οποίων πρέπει να διασφαλίζεται η άσκηση των δικαιωμάτων των παιδιών, όπως αυτό της συμμετοχής.
ΔΙΑΒΑΣΤ ΕΔΩ: Άρχισε η έκδοση της εκσυγχρονισμένης κάρτας φιλάθλου για νέους χρήστες-Βήμα βήμα όλη η διαδικασία
