Καυτοί οι επόμενοι μήνες για εργατικό σώμα-ΑΤΑ, Εθνικός Κατώτατος Μισθός και συνταξιοδοτικό στο τραπέζι

Καυτοί αναμένεται να είναι οι επόμενοι μήνες για το εργατικό σώμα, καθώς ανοίγει η συζήτηση για τρία σημαντικά και καίρια θέματα τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες. Συγκεκριμένα, ΑΤΑ, Συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και Εθνικός Κατώτατος Μισθός αναμένεται να απασχολήσουν τους εμπλεκόμενους, αφού πρέπει να βρεθούν λύσεις που να ικανοποιούν όλους, καθώς από την 1η Ιανουαρίου πρέπει να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές.

Πρώτο στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί το κεφάλαιο Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή, με το Υπουργείο Εργασίας να έχει ήδη ορίσει μία πρώτη συνάντηση με τις συντεχνίες των εργαζομένων και των εργοδοτών, ώστε να καταγράψει τις απόψεις και τις εισηγήσεις τους, ενώ θα θέσει ενώπιον τους και τις θέσεις της Κυβέρνησης, η οποία πρέπει να βρει και την μέση λύση και να γεφυρώσει τις διαφορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετά το Πάσχα η μεγάλη εβδομάδα για την ΑΤΑ... Στο ίδιο τραπέζι σε σύσκεψη υπό τον Παναγιώτου εργοδότες και συντεχνίες

Αυτή τη στιγμή επικρατούν δύο διαφορετικές απόψεις. Από τη μία, οι εργαζόμενοι αναμένεται να εμμένουν στη θέση τους, ότι πρέπει να γίνει αναθεώρηση της μεταβατικής συμφωνίας, που ισχύει αυτή τη στιγμή και βρίσκεται στο 66,7% και να γίνει επαναφορά στο 100% της ΑΤΑ. Παράλληλα, ζητούν όπως επεκταθεί με διάταγμα η ΑΤΑ, ώστε να καλύψει το σύνολο των εργαζομένων, για να τους διασφαλίζει την αγοραστική αξία των μισθών τους. Σημειώνεται πως αυτό θα αφορά τόσο τους οργανωμένους εργαζόμενους, όσο και εκείνους που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις.

Από την άλλη βρίσκονται οι εργοδότες, που θεωρούν πω το υφιστάμενο σύστημα για την ΑΤΑ είναι αναχρονιστικό και χρειάζεται κατάργηση και εκσυγχρονισμό ολόκληρος ο θεσμός. Μάλιστα, ζητούν όπως η νέα ρύθμιση λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα με τον πληθωρισμό, αλλά και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Πάντως, το Υπουργείο Εργασίας έχει ήδη αρχίσει τις δικές του διεργασίες, ώστε να καταρτίσει τη θέση της Κυβέρνησης, για το εν λόγω ζήτημα. Απώτερος στόχος είναι μέσα από τις συζητήσεις που θα έχει με τις δύο πλευρές, να βρεθεί λύση. Σημειώνεται πως τα χρονοδιαγράμματα είναι αρκετά πιεστικά, καθώς μέχρι το τέλος Ιουνίου πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία, ώστε από την 1η Ιανουαρίου να τεθεί σε ισχύ. Η πρώτη συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων έχει οριστεί για τις 25 Απριλίου.

Αυτό που διαμηνύεται από πλευράς εργαζομένων είναι πως θα διεκδικήσουν τα αιτήματά τους και ξεκαθαρίζουν πως χρειάζεται πολιτική βούληση, για να καταφέρουν να πετύχουν το 100%, χωρίς να θεωρούν ότι είναι ακατόρθωτο. Επισημαίνεται, δε, ότι ακόμη και μεταβατικό στάδιο να υπάρχει, αυτό θα είναι προς όφελος των εργαζομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οδηγείται στο Υπουργικό η πρόταση για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Δεν τα βρίσκουν για το 12%

Στο περίμενε για συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

Στο μεταξύ, εκτός από το κεφάλαιο της ΑΤΑ, το εργατικό σώμα και τις οργανώσεις εργοδοτών απασχολεί και το γεγονός ότι δεν υπήρξε ακόμη οποιαδήποτε ανακοίνωση από πλευράς Κυβέρνησης, για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, καθώς υπήρχε η δέσμευση από πλευράς Υπουργείου Εργασίας, πως εντός του 2025 θα προχωρούσε το εν λόγω κεφάλαιο.

Τον περασμένο Οκτώβριο, το Υπουργείο Εργασίας είχε παρουσιάσει στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα την πρόταση της Κυβέρνησης για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και λίγες ημέρες μετά, διά στόματος Γιάννη Παναγιώτου, είχε ακουστεί πως το νομοσχέδιο θα οδηγείτο ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση.

Πάντως από τότε μέχρι και σήμερα, οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες βρίσκονται στο περίμενε, καθώς δεν υπήρξε οποιαδήποτε περαιτέρω ανακοίνωση από πλευράς Κυβέρνησης, κάτι που έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στους εμπλεκόμενους, που θεωρούν ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος να υπάρξει αλλαγή εντός του 2025.

Αναθεωρείται το ύψος του Εθνικού Κατώτατου Μισθού

Παράλληλα, το 2025 είναι και η χρονιά που θα επιφέρει αλλαγές και στον Εθνικό Κατώτατο Μισθό, καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία, πρέπει να υπάρξει αναπροσαρμογή στο ύψος του, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2026. Το 2025 δεν υπήρξε οποιαδήποτε αναπροσαρμογή, καθώς προηγήθηκε η αλλαγή το 2024.

Ουσιαστικά, εργαζόμενοι, εργοδότες και Κυβέρνηση εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2025 πρέπει να μελετήσουν τα δεδομένα που επικρατούν αυτή τη στιγμή, τόσο όσον αφορά στο θέμα της ακρίβειας και της αύξησης του πληθωρισμού, όσο και στο κατά πόσο οι πολίτες μπορούν να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητά τους. Σημειώνεται πως αίτημα των εργαζόμενων είναι να υπάρξει αύξηση του ύψους του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, καθώς κρίνεται ανεπαρκής αυτός που ισχύει αυτή τη στιγμή, αναλογικά με το κόστος ζωής στην Κύπρο, ενώ στο τραπέζι θα τεθεί εκ νέου το αίτημά τους για την σύνδεση του Κατώτατου Μισθού με την ωριαία απόδοση, σε αντίθεση με τους εργοδότες, που θεωρούσαν ότι δεν έπρεπε να υπάρχει σύνδεση.

Αυτό ήταν και το σημείο τριβής στις συζητήσεις, που είχαν οδηγήσει τον τότε υπουργό Εργασίας, Κυριάκο Κούσιο, να πάρει την απόφαση να ορίσει τον πρώτο Εθνικό Κατώτατο Μισθό στα 940 ευρώ, χωρίς να υπάρχει διασύνδεση με την ωριαία απόδοση. Πάντως, αν υπάρχει πρόθεση από πλευράς Κυβέρνησης να αλλάξει το εν λόγω σημείο, αυτό θα διαφανεί στις συζητήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γ. Παναγιώτου: Σημαντική βελτίωση στα δεδομένα της αγοράς εργασίας την τελευταία διετία-Η αποτύπωση της εικόνας

Δειτε Επισης

Λειτούργησε για πρώτη φορά μετά από καιρό η Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ-«Αρχή μιας νέας πνευματικής εποχής»
Αρχιεπίσκοπος: Ανιδιοτελής η διακονία του Πάπα στην Εκκλησία
Θέτουν επί τάπητος οι εκπαιδευτικές οργανώσεις την πρόταση του ΥΠΑΝ για το σύστημα αξιολόγησης
Ικανοποιητική η κίνηση στις υπεραγορές το Πάσχα-«Αυξημένες οι τιμές σε ορισμένα προϊόντα»
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 102 ετών η γιαγιά Σπιρτού-Η γηραιότερη εγκλωβισμένη του Κορμακίτη
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την μαντίλα στα κατεχόμενα-Τ/κ επικρίνουν την Τουρκία
Σκόνη στην ατμόσφαιρα και νεφώσεις στο καιρικό μενού-Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία
Οργή των τυφλών για το νέο πάρκινγκ του Μακάρειου Νοσοκομείου-Απειλούν με κινητοποιήσεις
Ένα παιδί, μία κρίση, καμία δομή-Η τραγική αλήθεια ενός πατέρα για τον αυτισμό στην Κύπρο
Καταγγελία ACCEPT για ομοφοβική κίνηση σε λαμπρατζιά-Έκαψαν ταμπέλα που έγραφε LGBT αντί για Ιούδα