Κριτική και από Οζερσάι για τα «δύο κράτη» και για την ομοσπονδία-«Οι διπλωματικές σχέσεις καθορίζονται στη βάση περιφερειακών συμφερόντων»

Ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΚΛ), Κουντρέτ Οζερσάι, άσκησε κριτική τόσο στην πολιτική των δύο κρατών όσο και στην επιμονή για ομοσπονδιακή λύση στο Κυπριακό, χαρακτηρίζοντάς τες δογματικές προσεγγίσεις, αποκομμένες από τη διεθνή πραγματικότητα και υποκινούμενες από λαϊκισμό ενόψει "προεδρικών εκλογών" στα κατεχόμενα.

Σχολιάζοντας πρόσφατες εξελίξεις, όπως το άνοιγμα πρεσβειών τουρκογενών κρατών στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο Οζερσάι τόνισε την ανάγκη για ρεαλιστική ανάγνωση των διεθνών σχέσεων.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφορίων, όπως αναφέρει δημοσίευμα της διαδικτυακής «Star Kıbrıs», ο Τ/κ πολιτικός υποστήριξε ότι η στάση των τουρκογενών κρατών (άνοιγμα πρεσβειών στον «νότο», μη αναγνώριση του ψευδοκράτους) δεν θα άλλαζε ακόμη κι αν η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία υποστήριζαν την ομοσπονδία. Εξήγησε ότι οι σύγχρονες διεθνείς σχέσεις δεν βασίζονται σε συναισθήματα ή μόνιμες συμμαχίες, αλλά σε προσωρινές συμμαχίες που διαμορφώνονται αυστηρά στη βάση συμφερόντων.

Έφερε ως παράδειγμα τις διακυμάνσεις στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ και τον διαμεσολαβητικό ρόλο του Αζερμπαϊτζάν, τονίζοντας ότι οι παγκόσμιες ισορροπίες ισχύος και οι περιφερειακές σχέσεις συμφερόντων καθορίζουν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ανεξάρτητα από το μοντέλο λύσης που προωθείται στην Κύπρο. Προειδοποίησε ότι η μη κατανόηση αυτής της πραγματικότητας οδηγεί σε συνεχείς απογοητεύσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καταδικάζει ο ΔΗΣΥ του βανδαλισμούς στα γραφεία του-«Η Δημοκρατία ούτε φοβάται, ούτε εκβιάζεται»
Υποδέχθηκε τη Μέτσολα ο Προεδρος-«Στοχος η ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν το 2026»
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα-Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Το μητρώο της ΕΔΕΚ, ο στόχος της ενότητας και ο γρίφος της επιστροφής
Κυνηγά την αδυναμία των αρμοδίων ο Πρόεδρος-Η παρέμβαση, ο σάλος και πολιτική συντήρηση του φιάσκου
Υπέβαλε υποψηφιότητα για τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΔΕΚ ο Παύλος Αναστασίου
Σ. Στεφάνου: Αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας η αντιφασιστική νίκη
Άλλα αντ' άλλων από Τατάρ για την καταδίκη στις Ουγγαρέζες για σφετερισμό-Κάνει λόγο για «υποκριτική πολιτική»
Ο σφετερισμός ελληνοκυπριακών περιουσιών στο επίκεντρο της συνάντησης Τασούλα και Ένωσης Προσφύγων
Κατηγορεί τον Τατάρ ότι δεν έκανε τίποτα και ισχυρίζεται πως η Ε/κ πλευρά πλησιάζει στη χαλαρή ομοσπονδία ο Ερχιουρμάν