Έντονη κριτική Έρχιουρμαν σε Τατάρ-«Ενώ όλοι μιλούν για την Κύπρο, αυτός σιωπά»

Έντονη κριτική στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, και ιδιαίτερα στον Ερσίν Τατάρ, άσκησε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Τουφάν Έρχιουρμαν, με αφορμή την πρόσφατη Κοινή Δήλωση της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κεντρικής Ασίας.

Ο κ. Έρχιουρμαν, σε τοποθέτηση του, επισήμανε την αντίφαση μεταξύ της προώθησης της λεγόμενης «λύσης δύο κρατών» και της αναγνώρισης του ψευδοκράτους μέσω του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ), και της υπογραφής μιας δήλωσης από χώρες-μέλη του ΟΤΚ που επιβεβαιώνει τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Στην Τουρκία όλα τα τηλεοπτικά κανάλια μιλούν για την Κύπρο, για "εμάς" μιλούν», ανέφερε αρχικά ο κ. Έρχιουρμαν, τονίζοντας το αυξημένο ενδιαφέρον για το Κυπριακό εκτός Κύπρου.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην Κοινή Δήλωση που υπέγραψαν η ΕΕ και οι χώρες της Κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Κιργιζία, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν). Στη Δήλωση αυτή, τόνισε, «επιβεβαιώνεται η ισχυρή δέσμευση στα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία υπογραμμίζουν την ανάγκη μη αναγνώρισης του "κράτους" στα κατεχόμενα, με αναφορά στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα [της Κυπριακής Δημοκρατίας]».

Ο ηγέτης του ΡΤΚ σχολίασε δηλώσεις του αρχηγού του κινήματος των εποίκων, Ερχάν Αρικλί στη «βουλή», ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι υπογράφουσες χώρες (τουλάχιστον η Κιργιζία) δεν γνώριζαν το περιεχόμενο των εν λόγω ψηφισμάτων. Ο κ. Έρχιουρμαν αντέκρουσε αυτόν τον ισχυρισμό, σημειώνοντας ότι «τουλάχιστον το Καζακστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν ανακοίνωσαν πρόσφατα τον διορισμό πρέσβεων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Επομένως, είναι αδύνατον να μην γνωρίζουν τα ψηφίσματα 541 και 550». Πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τον κ. Αρικλί, η Κιργιζία και το Τατζικιστάν είναι προφανώς «επιπόλαια κράτη» που υπογράφουν κείμενα χωρίς να γνωρίζουν το περιεχόμενό τους.

Ωστόσο, ο κ. Έρχιουρμαν υπογράμμισε ότι το κύριο ζήτημα δεν είναι αυτό. «Το κύριο ζήτημα είναι ότι ο κ. Τατάρ, ο οποίος εδώ και μερικά χρόνια παρουσιάζει την ιδιότητα του παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως διεθνή επιτυχία και υπονοεί ότι η πλήρης ένταξη και η αναγνώριση είναι προ των πυλών, τοποθετώντας το στο επίκεντρο της "θέσης για λύση δύο κρατών", δεν έχει βγάλει ακόμα άχνα για αυτό το θέμα».

«Στα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια η Κύπρος και αυτά που περιγράφω είναι στην ημερήσια διάταξη. Ενώ εδώ [στα κατεχόμενα], όπως λένε και αυτοί που συνέταξαν την απόφαση του κομματικού συμβουλίου του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), η δημιουργημένη "τεχνητή ατζέντα" βρέθηκε προφανώς πολύ βολική για να καλύψει και να θάψει τέτοια πραγματικά ζητήματα της ημερήσιας διάταξης», ανέφερε.

Καταλήγοντας, ο κ. Έρχιουρμαν διεμήνυσε ότι «αυτοί που σιωπούν θα συνεχίσουν να σιωπούν, αλλά ενώ όλοι μιλούν για την Κύπρο, για "εμάς", κανείς δεν θα μπορέσει να μας εμποδίσει να μιλάμε για εμάς, για την ύπαρξή μας σε αυτά τα εδάφη, για τη λύση, για την αποφασιστικότητά μας να συναντηθούμε με τον κόσμο, να τα υπερασπιζόμαστε και να εργαζόμαστε γι' αυτά».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Για εργοστασιο λυμάτων σε Μιά Μηλιά και νέα σημεία διέλευσης συζήτησαν Τατάρ-Χαρμαντζί
Απαντά σε ΑΚΕΛ ο ΔΗΣΥ για τη διαφθορά-«Να αποφασίσει αν θέλει να ζει μονίμως στο παρελθόν»
Πρώτη τοποθέτηση Ηνωμένων Εθνών για το διορισμό Χαν-«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί του»
Στην Αλβανία ο ΠτΔ για την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας
Δριμύ κατηγορώ ΑΚΕΛ σε ΔΗΣΥ για διαφθορά-«Κατά τη διακυβέρνησή τους απογειώθηκε η θεσμική διαπλοκή»
Εξέφρασε στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Στην επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για δικαίωμα ψήφου στα 17-Ανοιχτό το θέμα της οριζόντιας
Τριάντα εισηγήσεις σε οκτώ άξονες προς διαβούλευση από τον ΔΗΣΥ για καταπολέμηση της διαφθοράς
Στη Βοσνία με φόντο την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το 2026 από την Κύπρο ο Χριστοδουλίδης
Νέα δεδομένα στην ΕΔΕΚ-Κατέθεσαν υποψηφιότητες για τη θέση αναπληρωτή προέδρου Σολομωνίδης και Χαννίδης