Μπλόκο στη δίκη Σήφη και Σπύρου λόγω Ανωτάτου, κατέθεσαν οι τελευταίοι μάρτυρες-«Τον ρώτησα ποιος σε έπαιξε, μου είπε εν ξέρω»
15:00 - 15 Απριλίου 2025

Αναπόφευκτα κολλημένη θα παραμείνει η διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου που εκδικάζει την υπόθεση της δολοφονίας του Δημήτρη Ανδρονίκου που διαπράχθηκε τον Απρίλιο του 2024, αφού παρά το γεγονός πως ολοκληρώθηκε η κατάθεση των μαρτύρων, εκκρεμεί η απόφαση του Ανωτάτου που αφορά τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα, η οποία θα καθορίσει την πορεία. Και αυτό διότι, σε περίπτωση που δεν αποκλειστούν, τότε όπως δήλωσε η Κατηγορούσα Αρχή, απομένουν άλλοι τρεις μάρτυρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, σε αντίθετη περίπτωση, ενδεχομένως ένας ή κανένας, ενώ από εκεί και πέρα, ακολουθεί το στάδιο των τελικών αγορεύσεων και η εκ πρώτης όψεως απόφαση.
Υπενθυμίζεται πως αρχικά είχαν συλληφθεί περίπου δέκα πρόσωπα, ενώ στην συνέχεια παραπέμφθηκαν σε δίκη οκτώ, ωστόσο αναστάλθηκε η δίωξη των δύο. Στην συνέχεια επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης στον κατηγορούμενο έξι, οδηγό της μοτοσικλέτας που επέβαινε ο εκτελεστής του Ανδρονίκου, ο οποίος εντάχθηκε εξαρχής στο πρόγραμμα μαρτύρων, με ότι αυτό συνεπάγεται σε ωφελήματα. Ακολούθως, παραδέχθηκαν τις κατηγορίες ο κατηγορούμενος πέντε, (σ.σ το πρόσωπο που πάτησε την σκανδάλη), ο τέσσερα (σ.σ συμμετείχε ως συνεργός στην διάπραξη του εγκλήματος) και ο τρία, που ομολόγησε πως ήταν το πρόσωπο που έδωσε την εντολή θανάτου.
Με βάση τις εξελίξεις, στο εδώλιο του κατηγορουμένου παραμένουν ο Ιωσήφ Ιωσήφ άλλως Σήφης και ο Χαμούντ Χαλίλ γνωστός ως Σπύρος, οι οποίοι αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση, με την εκδίκαση της υπόθεσης να ξεκινά περί τα μέσα Φεβρουαρίου 2025.
Δεκατρείς μάρτυρες, «περικοπή» μαρτυρίας
Ωστόσο, παρά το γεγονός πως επρόκειτο για το σοβαρότερο αδίκημα του ποινικού κώδικα, είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που η δίκη προδιαγράφηκε με την έναρξη της σύντομη. Και αυτό διότι, το μεγαλύτερο μέρος του μαρτυρικού υλικού κατατέθηκε στα παραδεκτά γεγονότα, αφού αφορούσε τους υπόλοιπους κατηγορούμενους που παραδέχθηκαν και καταδικάστηκαν σε ισόβια, ενώ η Κατηγορούσα Αρχή δήλωσε εξαρχής πως οι μάρτυρες κατηγορίες θα είναι λιγότεροι από 20. Αριθμός ο οποίος θεωρείται πολύ μικρός για υπόθεση φόνου εκ προμελέτης, με τις διαδικασίες σε τέτοιες υποθέσεις, με βάση τα δικαστικά δρόμενα, να έχουν χρονοδιάγραμμα εκδίκασης μέχρι και δύο χρόνο.
Εν τέλει, προς υποστήριξη της εκδοχής της, η Κατηγορούσα Αρχή, που εκπροσωπείται από τον Αντώνη Αντωνίου, κάλεσε δεκατρείς μάρτυρες κατηγορίες. Ανάμεσα σε αυτούς, η συμβία και η μητέρα του Ανδρονίκου, οι μαρτυρίες των οποίων θεωρούνταν σημαντικές, ωστόσο το Κακουργιοδικείο απέκλεισε μεγάλο μέρος των ισχυρισμών τους, μετά από σχετικές ενστάσεις της υπεράσπισης (σ.σ ο Ιωσήφ Ιωσήφ εκπροσωπείται από τους δικηγόρους Αντώνη Δημητρίου, Μαρίνο Καούλλα και Βίκτωρα Ακάμα και ο Σπύρος από τον δικηγόρο Αλέξανδρο Κληρίδη), αφού επρόκειτο για εξ ακοής μαρτυρίες και ισχυρισμούς αποβιώσαντα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα αντεξέτασης επί των όσων αναφέρθηκαν στις καταθέσεις.
Κάτι, που θεωρείτο ως επικρατέστερο σενάριο από νομικής πλευράς, παρά τη συλλογή μαρτυρίας από πλευράς Αστυνομίας σε αυτή τη βάση, αφού ο ίδιος ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, μετά τον αποκλεισμό της μητέρας, αναγκάστηκε να αποσύρει ο ίδιος ισχυρισμούς από τις καταθέσεις της συμβίας του Ανδρονίκου και να περιορίσει την μαρτυρία της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατέθεσε η συμβία του Ανδρονίκου, αποκλείστηκαν αναφορές της-Στα ανοιχτά μέτωπα του θύματος εστίασε η υπεράσπιση
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Νερά», προστασίες και πολλαπλά μέτωπα-Γκάμα ονομάτων του υποκόσμου στη δίκη για το φόνο Ανδρονίκου
Στο ίδιο μήκος κύματος και αφού προηγήθηκαν οι ενδιάμεσες αποφάσεις του Κακουργιοδικείου, κινήθηκε η Κατηγορούσα Αρχή και σε ό,τι αφορά την μαρτυρία του βασικού μάρτυρας κατηγορίας, πρώην κατηγορουμένου έξι (σ.σ οδηγός της μοτοσικλέτας), αφού περιόρισε την μαρτυρία του για την αλήθεια του περιεχομένου.
Πιο συγκεκριμένα, η μαρτυρία του κατά κύριο λόγο περιορίστηκε στην κατ΄ ισχυρισμό αναγνώρισης φωνής του πρώτου κατηγορουμένου που κατά την εκδοχή του συνομιλούσε με τον πρώην κατηγορούμενο τρία, κατά την πρώτη απόπειρα δολοφονία του, όπου τον ενημέρωνε για την εγκατάλειψη της μοτοσικλέτας, όπου είχαν στήσει καρτέρι στον Ανδρονίκου που θα επισκεπτόταν φιλικό του πρόσωπο στον Αστυνομικό Σταθμό της Περιστερώνας. Την εκδοχή του αντίκρουσε η υπεράσπιση του Σήφη, παραπέμποντας σε επόμενη διαδικασία, στην μαρτυρία της αστυνομικού που αναφέρθηκε στα δεδομένα από τα τηλέφωνα των κατηγορουμένων, όπου μεταξύ άλλων, όπως υπέδειξε ο δικηγόρος Αντώνης Δημητρίου, ανέφερε πως ο πρώην κατηγορούμενος τρία δεν είχε συνομιλία με τον κατηγορούμενο ένα.
Κατά την κατάθεση της αστυνομικού, έγιναν μεταξύ άλλων αρκετές αναφορές σε επικοινωνίες που είχε ο Ανδρονίκου με τον AVG, το τηλέφωνο του οποίου ανήκει σε αστυνομικό, εναντίον του οποίου άρχισε ποινική και πειθαρχική έρευνα. Όπως αναφέρθηκε, επρόκειτο για μεγάλο όγκο συνομιλιών, ενώ μεταξύ άλλων ο αστυνομικός ενημέρωνε το θύμα για εγκληματικές ενέργειες και του διέρρεε άλλες σοβαρές πληροφορίες, όπως επίσης και ημερολόγια καταχωρήσεων της Αστυνομίας, από έρευνες στις Κεντρικές Φυλακές.
Κατέθεσαν οι πρώτοι μάρτυρες που έφτασαν στην σκηνή
Πέραν των αστυνομικών που κατέθεσαν, στην διαδικασία της Δευτέρας, την δική τους μαρτυρία έδωσαν τα πρώτα πρόσωπα που έφθασαν στην σκηνή του εγκλήματος, οι οποίοι προσπάθησαν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στο θύμα, το οποίο, όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, κατά τον ουσιώδη χρόνο είχε τις αισθήσεις του.
Αρχικά κατέθεσε λοχίας της Αστυνομίας, ο οποίος όταν έφθασε στην σκηνή, ανέφερε πως «όταν πλησίασα τον θανόντα, είχε έντονο κιτρινωπό χρώμα, με αρκετή ποσότητα αίματος στην άσφαλτο και σιγοψιθύριζε ότι τον επαίξαν».
Ερωτηθείς από τον δικηγόρο του πρώτου κατηγορούμενου, Αντώνη Δημητρίου, σε σχέση με την κατάθεση του όπου μεταξύ άλλων ανέφερε πως αναγνώρισε το θύμα καθώς τον χειρίστηκε στο παρελθόν ενόσω ήταν κρατούμενος στην Λακατάμια, ο λοχίας το επιβεβαίωσε, χωρίς ωστόσο να θυμάται για ποια υπόθεση ήταν υπό κράτηση.
Στην συνέχεια κατέθεσε πρώτος βοηθός, ο οποίος κατά τον ουσιώδη χρόνο περνούσε από το σημείο και κατέβηκε κάτω, ώστε να δώσει τις πρώτες βοήθειες στο θύμα, θεωρώντας πως πρόκειται για τροχαίο, ενώ αναφέρθηκε και στα όσα έλεγε ο Ανδρονίκου ενόσω ήταν αιμόφυρτος στο έδαφος.
Μάρτυρας: «Ενόσω ήμουν από πάνω του είχε επικοινωνία. Σαν πρώτος βοηθός πήγα εκεί, το πρώτο πράγμα που ρώτησαν ήταν το όνομα του, μου είπε τον λένε Δημήτρη και τον ρώτησα το επίθετο του και μου είπε Ανδρονίκου. Του είπα είμαι μαζί σου ώσπου να έρθει ασθενοφόρο. Ρώτησε αν τηλεφώνησε κάποιος ασθενοφόρο, μου είπαν τηλεφώνησαν και μετά τον έβαλα σε θέση ανάνηψης. Εγώ νόμιζα εν τροχαίο. Του είπα σε περίπτωση που εν ανάπνεε να μου πει ή να μου τραβήσει το παντελόνι μου για να τον βοηθήσω. Σε κάποια φάση είπε μου επαίξαν με και έκαμε μου κίνηση πάνω στο πλευρό, είδα δύο τρύπες. Αμέσως έβαλα το χέρι μου από την άλλη πλευρά να δω αν είναι διαμπερές το τραύμα. Τον ρώτησα ποιος σε έπαιξε ρε και μου είπε εν ξέρω. Ήρθε ασθενοφόρο, τον έπιασαν και έφυγε».
Α. Δημητρίου: Τον ρώτησες ποιος σε έπαιξε ρε και σου είπε εν ξέρω. Και τον ξανά ρώτησες ποιος το έκανε και σου απάντησε όχι.
Μάρτυρας: Μου απάντησε όχι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατέθεσαν άλλοι δύο μάρτυρες στη δίκη Σήφη και Σπύρου-Ανέβηκαν οι τόνοι με τα «δεν θυμάμαι» αστυνομικού
Η καθυστέρηση του Ανωτάτου έφερε μπλόκο
Με την ολοκλήρωση των δεκατριών μαρτύρων, η διαδικασία - αν και προχωρούσε με γοργούς ρυθμούς και με συνεχόμενες ακροάσεις - αναπόφευκτα μπήκε στον πάγο. Και αυτό διότι, από εδώ και πέρα, όπως ανέφερε η Κατηγορούσα Αρχή απομένουν μόνο τρεις μάρτυρες, οι οποίοι ωστόσο έχουν να κάνουν με τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα του πρώτου κατηγορούμενου, για τα οποία εκκρεμεί απόφαση του Ανωτάτου, από τις 30 Ιανουαρίου 2025, σε σχέση με την αίτηση για ακύρωση του σχετικού διατάγματος, καθώς όπως ανέφεραν οι δικηγόροι Βίκτωρας Ακάμας και Μαρίνος Καούλλας, εξασφαλίστηκε με επίκληση σε άρθρα του Νόμου που κρίθηκε αντισυνταγματικός.
Το Ανώτατο, έδωσε για άδεια για καταχώρηση της αίτησης, αφού έκρινε πως εκ πρώτης όψεως υπάρχει υπόθεση και συζητήσιμο θέμα, ενώ ακολούθησαν ακροάσεις όπου τέθηκαν οι θέσεις των δύο πλευρών, με την απόφαση να επιφυλάσσεται.
Ωστόσο, δεδομένου πως από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί απόφαση, το Κακουργιοδικείο όρισε την τελευταία διαδικασία μετά από δύο εβδομάδες, ώστε να δοθεί χρόνος και να καταθέσουν και οι τελευταίοι μάρτυρες, εντούτοις ενημερώθηκε στην διαδικασία της Τρίτης, 14 Απριλίου, πως ακόμη εκκρεμεί η απόφαση του Ανωτάτου.
Υπό αυτά τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη πως δεν εκκρεμεί η κλήτευση άλλου μάρτυρα πέραν αυτών που έχουν σχέση με τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα, τα οποία σε περίπτωση που ακυρωθούν δεν θα καταθέσουν, το Κακουργιοδικείο όρισε την επόμενη ακρόαση τον Μάιο. Εντούτοις, σημείωσε πως σε περίπτωση και πάλι που δεν έχει εκδοθεί απόφαση, τότε θα πρέπει να ενημερωθεί το Δικαστήριο, προκειμένου να αναβληθεί η διαδικασία και να οριστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξελίξεις στην δίκη για το φόνο Ανδρονίκου-Στον αέρα τα τηλεπικοινωνιακά του «Σήφη», άλλαξε χέρια η Κατηγορούσα Αρχή
