Προχωρά ο προσυνεδριακός διάλογος στο ΑΚΕΛ-Δεν προκύπτει αντίπαλος για τον Στέφανο
Μικαέλλα Λοΐζου 06:50 - 21 Απριλίου 2025

Την προσυνεδριακή δραστηριότητα ενόψει του 24ου Τακτικού Συνεδρίου του, που θα πραγματοποιηθεί στις 20-22 του Ιούνη, ξεκινά αυτό το διάστημα το ΑΚΕΛ, με την κορύφωση να αναμένεται στις εβδομάδες μετά το Πάσχα.
Υπενθυμίζεται ότι το Συνέδριο αυτό θα πραγματοποιηθεί με νέα δεδομένα σε σχέση με το παρελθόν, καθώς για πρώτη φορά θα τεθούν σε εφαρμογή όλες οι καταστατικές αλλαγές που αποφασίστηκαν στα τέλη του 2023. Αυτό σημαίνει πως για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του ΑΚΕΛ, ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος θα ψηφιστεί απευθείας από τους περίπου 1000-1100 συνέδρους, που αποτελούν τους εκλελεγμένους αντιπροσώπους των κομματικών ομάδων. Επίσης, για πρώτη φορά, θα εφαρμοστεί φραγμός σε ό,τι αφορά την συμμετοχή των επαγγελματικών στελεχών του ΑΚΕΛ στην Κεντρική Επιτροπή, οι οποίοι πλέον δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 40% των μελών της.
Πάντως, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έκανε οποιοσδήποτε γνωστή την πρόθεσή του να διεκδικήσει τη θέση του ΓΓ απέναντι από τον Στέφανο Στεφάνου. Αν και αυτό δεν αποκλείεται τελικά να συμβεί (υπενθυμίζεται ότι το 2021 φορά είχε ανθυποψήφιο τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του κόμματος Γιώργο Λουκαΐδη), οι εκτιμήσεις μέχρι στιγμής αναφέρουν πως αυτή τη φορά είναι πολύ πιθανόν να τρέξει την κούρσα μόνος του. Ακόμη και σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, εκλογές θα πραγματοποιηθούν, ώστε οι σύνεδροι να τοποθετηθούν υπέρ ή κατά της ανανέωσης της θητείας του, όπως προβλέπεται από τις εσωκομματικές διαδικασίες. Κάτι αντίστοιχο θα γινόταν και με το προηγούμενο καθεστώς, εάν δηλαδή εκλεγόταν από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.
Η εκτίμηση αυτή εδράζεται το γεγονός πως στο εσωτερικό του ΑΚΕΛ αυτή τη στιγμή υπάρχει ηρεμία, χωρίς ιδιαίτερες διαφωνίες και αντιπαραθέσεις. Παρά τις προκλήσεις που υπάρχουν και που αναμένεται να γιγαντωθούν ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών, ο Στέφανος Στεφάνου εξακολουθεί να χαίρει τις εμπιστοσύνης τόσο της βάσης όσο και των στελεχών και σε γενικές γραμμές θεωρείται ότι το κόμμα βρίσκεται σε σωστή πορεία. Σε αυτό φαίνεται να συμβάλλει και το γεγονός πως το ΑΚΕΛ λειτουργεί αυτή την περίοδο πολύ παραγωγικά σε ό,τι αφορά την πολιτική του παρέμβαση, με διαφορετικό ύφος και διάθεση, κάτι που ενισχύει τον αντιπολιτευτικό του ρόλο και δείχνει να εισπράττεται θετικά από τον κόσμο, που δείχνει να ανταποκρίνεται σε αυτή την επικέντρωση στα κοινωνικά ζητήματα. Θα φανεί, ωστόσο, στην πράξη αν μπορεί να εξαργυρωθεί σε εκλογικά ποσοστά αυτή η πιο θετική διάθεση του ΑΚΕΛ. Με δεδομένη την ομοψυχία και το καλό κλίμα που υπάρχει, όμως, αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται άλλη υποψηφιότητα στον ορίζοντα.
Πέραν των εκλογών, στο Συνέδριο θα δοθεί και το πολιτικό στίγμα του κόμματος για τα επόμενα χρόνια. Τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι τα τέλη Μαΐου, ενώπιον των Κομματικών Ομάδων Βάσης θα τεθεί το πολυσέλιδο έγγραφο με τις επικαιροποιημένες θέσεις του ΑΚΕΛ, το οποίο ενέκρινε η Κεντρική Επιτροπή, ώστε να γίνει η σχετική συζήτηση. Οι ομάδες θα εκλέξουν, επίσης, τους αντιπροσώπους τους για το Συνέδριο και θα υποδείξουν και υποψηφιότητες για την Κεντρική Επιτροπή.
Αυτές οι θέσεις αναμένεται να αποτελέσουν και τη βάση πάνω στην οποία θα χτιστεί το πρόγραμμα του κόμματος ενόψει Βουλευτικών Εκλογών, όπως γίνεται κάθε φορά. Οι ίδιες οι Βουλευτικές, ωστόσο, δεν αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενου του Συνεδρίου, ενώ η πραγματικότητα είναι πως πολύ λίγο φαίνεται να έχει ασχοληθεί μέχρι στιγμής το ΑΚΕΛ, που αναμένεται να επικεντρωθεί στο θέμα αμέσως μετά το καλοκαίρι. Για αυτό και για πολλούς στο κόμμα ήταν ακατανόητη η αναφορά της βουλεύτριας Ειρήνης Χαραλαμπίδου, προ ολίγον ημερών, πως θα λάβει αποφάσεις για το πολιτικό της μέλλον μετά το Συνέδριο του ΑΚΕΛ, αφού δεν υπάρχει οτιδήποτε σχετικό με τις εκλογές στην ατζέντα, όπως αποφάσεις για τους υποψηφίους, ούτε και καταστατική διαδικασία κατά την οποία θα μπορούσε να ανατραπεί η προηγούμενη απόφαση.
Υπενθυμίζεται ότι η κ. Χαραλαμπίδου, μαζί με τους Άντρο Κυπριανού, Άριστο Δαμιανού, Γιώργο Λουκαΐδη, Κώστα Κώστα και Ανδρέα Καυκαλιά, εμπίπτουν στη νέα καταστατική πρόνοια για περιορισμό των θητειών των βουλευτών και των ευρωβουλευτών του κόμματος στις δύο. Αν και υπάρχει δυνατότητα εξαίρεσης μικρού αριθμού ατόμων, ώστε να γίνεται πιο ομαλά αυτή η μετάβαση και να μην «διαλύεται» η Κομματική Ομάδα του κόμματος, αυτή αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή για τον Γιώργο Λουκαΐδη και τον Άριστο Δαμιανού, οι οποίοι θεωρούνται εξέχοντα στελέχη του κόμματος με ισχυρό ρόλο στα συλλογικά όργανα, πέραν της κοινοβουλευτικής τους δράσης. Ως εκ τούτου, από πολλούς αναμένεται η Ειρήνη Χαραλαμπίδου να επαναδιεκδικήσει βουλευτική έδρα με άλλη πολιτική δύναμη, ενδεχομένως το κόμμα που έχει στα σκαριά ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.
Πέραν των προσυνεδριακών διαδικασιών, στο ΑΚΕΛ αυτή την περίοδο προετοιμάζονται και για μία σειρά άλλων εκδηλώσεων και δράσεων που θα ακολουθήσουν. Όπως πληροφορείται ο REPORTER, το επόμενο διάστημα η έμφαση θα δοθεί στις εκστρατείες για την πράσινη φορολογία και τα εργασιακά, ενόψει και της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Μάλιστα, στις 23 Απριλίου θα βρίσκεται στην Κύπρο η πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να συμμετέχει σε εκδήλωση του κόμματος, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει μέσω βίντεο και η Υπουργός Εργασίας της Ισπανίας. Η έμφαση αναμένεται να δοθεί στον ιδιωτικό τομέα και το κόμμα, στο ίδιο πλαίσιο, θα πραγματοποιήσει και πολλές επιτόπιες επισκέψεις, καταγράφοντας προβλήματα και απόψεις. Μάλιστα, στόχος του ΑΚΕΛ είναι σε αυτό τον διάλογο να προσεγγιστούν χώροι χωρίς συνδικαλιστική οργάνωση, καθώς αυτοί οι υπάλληλοι θεωρούνται οι πλέον απροστάτευτοι.
