Αυξάνονται οι εργαζόμενοι στην Κυβέρνηση, οι λιγότεροι στις Δυνάμεις Ασφαλείας-Παραμένουν οι πιέσεις για νοικοκυριά
Στέλιος Χαραλάμπους 06:00 - 19 Απριλίου 2025

Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία αναφορικά με την απασχόληση στην Κύπρο, την ίδια ώρα που έρευνες αποδεικνύουν ότι ναι μεν η ανεργία μειώνεται, ωστόσο, τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Παρά το γεγονός ότι η εικόνα της Κυπριακής Οικονομίας έχει θετικό πρόσημο και γίνονται προσπάθειες για επενδύσεις σε διάφορους τομείς, εντούτοις, όπως φαίνεται, υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν ώστε η μεγάλη μάζα των πολιτών να μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της χωρίς ασφυκτικές πιέσεις.
Στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας καταδεικνύουν ότι η απασχόληση στην Κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2025 αυξήθηκε κατά 574 άτομα σε σχέση με την περσινή περίοδο, με τη συνολική απασχόληση στην Κυβέρνηση να ανέρχεται στις 55.325 άτομα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, στη Δημόσια Υπηρεσία απασχολούνταν 11.951 μόνιμοι υπάλληλοι, 4.158 εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου, 1.430 εργοδοτούμενοι ορισμένου χρόνου και 5.659 ωρομίσθιοι. Ενώ, όπως φαίνεται, το μεγαλύτερο ποσοστό υπαλλήλων στη Δημόσια Υπηρεσία το αποτελούν οι μόνιμοι υπάλληλοι, με το ποσοστό τους να ανέρχεται στο 51,5% και το μικρότερο οι εργοδοτούμενοι ορισμένου χρόνου, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 6,2%.
Επιπρόσθετα, στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία απασχολούνταν 12.462 μόνιμοι υπάλληλοι, 948 αορίστου χρόνου, 4.745 ορισμένου χρόνου και 140 ωρομίσθιοι. Το μεγαλύτερο ποσοστό υπαλλήλων στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία το αποτελούσαν οι μόνιμοι υπάλληλοι, καθώς ανέρχεται στο 68,1%.
Όσον αφορά τις Δυνάμεις Ασφαλείας, σε αυτές, κατά τον Μάρτιο, απασχολούνταν 8.464 μόνιμοι υπάλληλοι, 4.346 αορίστου χρόνου, 269 ορισμένου χρόνου και 753 ωρομίσθιοι. Το μεγαλύτερο ποσοστό υπαλλήλων στις Δυνάμεις Ασφαλείας το αποτελούσαν οι μόνιμοι υπάλληλοι με 61,2%.
Πάντως, παρά το γεγονός ότι οι Δυνάμεις Ασφαλείας αποτελούν την αιχμή του δόρατος ενός Κράτους, στην Κύπρο έχουν το λιγότερο προσωπικό σε σχέση με τις άλλες Κυβερνητικές Υπηρεσίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στη Δημόσια Υπηρεσία εργοδοτούνται 23.198 πρόσωπα, στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία 18.295 άτομα, ενώ στις Δυνάμεις Ασφαλείας 13.832 πρόσωπα και αυτό ενδεχομένως να οφείλεται και στη δυσκολία του επαγγέλματος αλλά και στα κίνητρα που δίνονται.
Τα επίπεδα ανεργίας
Παράλληλα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο αριθμός των ανέργων παρουσιάζει σταθερή μείωση, με τους δείκτες σε αυτό το στατιστικό να ευημερούν.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Μαρτίου 2025 έφτασε τα 11.073 άτομα, ενώ, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώθηκε μείωση 1.204 ατόμων ή 9,8%.
Η μείωση της ανεργίας αφορά κατά κύριο λόγο τους τομείς των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων, των κατασκευών, του εμπορίου, των υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης. Ωστόσο, μειώθηκε και ο αριθμός των νέων που εισέρχονται στην αγορά εργασίας, καθώς από τα 545 άτομα που εισήλθαν ως νέοι επαγγελματίες στην αγορά εργασίας τον Μάρτιο του 2024, ο αριθμός αυτός μειώθηκε στους 340 τον Μάρτιο του 2025.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι, ενώ σε όλους τους κλάδους η ανεργία μειώθηκε, στον κλάδο της Ενημέρωσης και της Επικοινωνίας ο αριθμός των ατόμων αυξήθηκε από 383 τον Μάρτιο του 2024 σε 407 τον Μάρτιο του 2025.
Επιπρόσθετα, την ώρα που οι αριθμοί ευημερούν και δίνουν ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον, η πίεση για τα νοικοκυριά και κυρίως της χαμηλής και μεσαίας τάξης συνεχίζει να υφίσταται και αυτό είναι κάτι που αντιλαμβάνεται και η Κυβέρνηση. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας ετοίμασε τροποποιητικό νομοσχέδιο μέσα από το οποίο διευρύνει το ύψος των εισοδηματικών κατηγοριών για την παροχή επιδόματος τέκνου.
Με το εν λόγω τροποποιητικό νομοσχέδιο εντάσσει πλέον όλη η μεσαία τάξη στο επίδομα τέκνου, ενώ όπως αναφέρεται από το Υφυπουργείο με το Νομοσχέδιο, εντάσσονται στο Επίδομα Τέκνου περίπου 12.000 νέες οικογενειακές μονάδες και πέραν των 16.000 επιπρόσθετων τέκνων ενώ, ταυτόχρονα, περίπου 2.000 παιδιά εντάσσονται επιπρόσθετα στο Σχέδιο για την επιδότηση διδάκτρων.
Επί της ουσίας, το Κράτος έρχεται να δώσει χείρα βοηθείας σε περισσότερες οικογένειες, ώστε αφενός να μπορούν να ζουν καλύτερα και αφετέρου να μπορούν να ανταποκρίνονται στις καθημερινές τους υποχρεώσεις.
