Κρίσιμο δίμηνο για το Νομοσχέδιο για τη βία στα γήπεδα-Από νομοτεχνικό έλεγχο το δεύτερο Νομοσχέδιο για ΣΥΦΙ
Γιώργος Χατζηπαναγή 06:00 - 19 Απριλίου 2025

Στην άκρη μπήκε το πολυσυζητημένο και κατεπείγον Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τη βία στα γήπεδα, το οποίο πέραν του γεγονότος ότι καθυστέρησε να αποσταλεί στη Βουλή, συζητήθηκε μόλις μία φορά τον περασμένο Μάρτιο και έκτοτε δεν τοποθετήθηκε εκ νέου στην ατζέντα της Επιτροπής Νομικών, λόγω των πολλών και σοβαρών θεμάτων που είχαν ενώπιόν τους για να εξετάσουν οι βουλευτές και θα έπρεπε να ολοκληρωθούν πριν τις εορτές του Πάσχα.
Η Βουλή έκλεισε από την περασμένη Δευτέρα και για περίπου δύο εβδομάδες τις πύλες της κι ως εκ τούτου, ο χρόνος για συζήτηση του Νομοσχεδίου, που βρίσκει αρκετά μέλη της Επιτροπής, αλλά και άμεσα εμπλεκόμενους να διαφωνούν, θα πρέπει να τρέξει με ταχύτατους ρυθμούς για να καταστεί δυνατή η εξέταση και η αποστολή του για ψήφιση στην Ολομέλεια του Σώματος, πριν το καλοκαίρι.
Η Βουλή υπολογίζεται πως θα κλείσει εκ νέου περί τις αρχές με μέσα Ιουλίου, ενώ θα επαναρχίσει τις συνεδρίες της προς τα τέλη Αυγούστου, με αποτέλεσμα ο χρόνος που απομένει για να συζητηθεί το θέμα, πριν την έναρξη του επόμενου πρωταθλήματος, να είναι γύρω στους δύο μήνες.
Η χρονική πίεση που ασκείται, σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις που επικρατούν γύρω από ορισμένες πρόνοιες του Νομοσχεδίου, θέτουν εν αμφιβόλω το μέλλον του Νομοσχεδίου, ωστόσο το Υπουργείο αναμένεται να ασκήσει πιέσεις για να τεθεί ως προτεραιότητα με την επανέναρξη των συνεδριών της Βουλής.
Παρόλα αυτά, η εν λόγω Επιτροπή έχει ενώπιόν της αρκετά άλλα θέματα που εκκρεμούν κι αποτελούν προτεραιότητα, όπως για παράδειγμα το θέμα του οικογενειακού δικαίου, αλλά και το θέμα που ανέκυψε με την διαμαρτυρία των κυνηγών, που αναμένεται να τεθεί εκ νέου στο τραπέζι με την επιστροφή στα έδρανα της Βουλής, αφού θα έχει ολοκληρωθεί ο ένας μήνας παράταση που ζήτησε ο Αρχηγός για να ολοκληρωθεί η διοικητική και ποινική έρευνα που διατάχθηκε.
Ενώπιον της Επιτροπής εκκρεμεί επίσης το Νομοσχέδιο για τον περί παρελάσεων και συγκεντρώσεων Νόμο, καθώς και για τον περί Ποινικής Δικονομίας Νόμο, ώστε να υπόκεινται σε έφεση οι αποφάσεις των Δικαστηρίων για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης και έρευνας.
Οι βασικές ενστάσεις επί του Νομοσχεδίου για τη βία στα γήπεδα
Οι βασικές ενστάσεις που εντοπίζονται στο Νομοσχέδιο για τη βία στα γήπεδα, ποικίλουν, αφού προέκυψαν αντιδράσεις για διάφορες πρόνοιές του.
Μια εξ αυτών είναι η δυσκολία εφαρμογής των νάρκοτεστ στα γήπεδα, αφού θα διογκωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό ο όγκος εργασιών του Γενικού Χημείου του Κράτους, όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Βουλής από εκπρόσωπό του, όταν συζητήθηκε το θέμα.
Επίσης, η ΚΟΠ εξέφρασε την αντίθεσή της με την πρόνοια για να αποφασίζει το Υπουργικό Συμβούλιο, έπειτα από αιτιολογημένη επιστολή του Αρχηγού της Αστυνομίας, αν ένα παιχνίδι θα διεξαχθεί με ή χωρίς οπαδούς. Όπως αναφέρθηκε από την ΚΟΠ, υπάρχει καλή συνεργασία με την Αστυνομία και όταν παραστεί ανάγκη, η ΚΟΠ συμφωνεί με τις θέσεις της Αστυνομίας. Ωστόσο, όπως εξήγησε εκπρόσωπός της, στην ίδια συνεδρία, ενδεχόμενη εμπλοκή στο αυτοδιοίκητο της ΚΟΠ μπορεί να φέρει κυρώσεις από τις διεθνείς Ομοσπονδίες.
Κάτι παρόμοιο συνέβη πριν από κάποια χρόνια στην Ελλάδα, όταν παρ' ολίγον οι ελληνικές ομάδες να αποκλειστούν από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
Επίσης, προβληματισμό έθεσαν και οι ομάδες, για την πρόνοια που αφορά τα πανό πολιτικού περιεχομένου, υποδεικνύοντας πως αυτή είναι πολύ γενική και πρέπει να καταρτιστεί μια λίστα με ό,τι θεωρείται πολιτικό ή προσβλητικό περιεχόμενο.
Από νομοτεχνικό έλεγχο το δεύτερο Νομοσχέδιο
Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά στο δεύτερο Νομοσχέδιο, που αφορά τους συνδέσμους φιλάθλων, έχει ολοκληρωθεί από τις 27 Μαρτίου η δημόσια διαβούλευση, στην οποία είχε τεθεί, μετά από απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος εντόπισε κάποια συνταγματικά θέματα που ανέκυψαν.
Αφότου ολοκληρώθηκε η διαβούλευση, αξιολογήθηκαν τα σχόλια που καταγράφηκαν και στη συνέχεια αποστάλθηκε για νομοτεχνικό έλεγχο, πριν κατατεθεί στο Υπουργικό για να εγκριθεί και να αποσταλεί στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση.
Ανάμεσα στις βασικές πρόνοιες του Νομοσχεδίου είναι η υποχρεωτική αναγνώριση ενός συνδέσμου φιλάθλων από κάθε σωματείο, αθλητική εταιρεία ή σύλλογο πρώτης κατηγορίας, ως επίσης και η υποχρεωτική εγγραφή συνδέσμων φιλάθλων ως σωματεία δυνάμει του περί Σωματείων Νόμου.
Επίσης, προνοείται η υποχρεωτική εγγραφή των συνδέσμων φιλάθλων στο μητρώο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ), αλλά και ο καθορισμός προϋποθέσεων εγγραφής μελών και λειτουργίας των συνδέσμων, ως επίσης ο καθορισμός προϋποθέσεων για τη λειτουργία γραφείων και παραρτημάτων των συνδέσμων.
Προβλέπεται επίσης η μη χρηματοδότηση ομάδων που δεν συμμορφώνονται με τις διατάξεις του Νόμου, δυνάμει του περί Στοιχημάτων Νόμου, καθώς και ο καθορισμός διαδικασίας αναστολής λειτουργίας γραφείων και παραρτημάτων και διάλυσης συνδέσμων φιλάθλων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Όσο τεντώνει το σχοινί μπλέκεται ακόμη περισσότερο το κουβάρι-Η βία στα γήπεδα δεν λύνεται με αμφιλεγόμενες ενέργειες
- Μετέωρο το νομοσχέδιο για την βία στα γήπεδα-Ερωτήματα, παραδοξότητες και πρακτικές δυσκολίες
- Δυσοίωνο το μέλλον του Νομοσχεδίου για τα κεκλεισμένων-Κόκκινη από ΚΟΠ και ομάδες, προειδοποίησαν για ΟΥΕΦΑ
- Σέντρα στη Βουλή για το Νομοσχέδιο για την βία στα γήπεδα-Επίκειται... στενό μαρκάρισμα σε Χαρτσιώτη
