Επιβεβαίωσε τα μη εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα στο «Ηλέκτρα» η Κυβέρνηση-Βάζουν πλώρη για το Pegasus

Την ύπαρξη φυσικού αερίου σε μη εκμεταλλεύσιμες ποσότητες κατέδειξαν τα δεδομένα της ερευνητικής γεώτρησης στον στόχο «Elektra-1» στο Τεμάχιο 5 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Παρά τα περιορισμένα αποθέματα, η προκαταρκτική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων χαρακτηρίζεται ενθαρρυντική, επιβεβαιώνοντας την παρουσία συστήματος υδρογονανθράκων και ταμιευτήρων καλής ποιότητας. Το πλωτό γεωτρύπανο «Valaris DS-9» ετοιμάζεται να συνεχίσει τις εργασίες του στο Τεμάχιο 10, στον στόχο «Pegasus-1».

Η γεώτρηση έγινε από την κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited (Διαχειριστής) και QatarEnergy International E&P LLC.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προεξοφλούν απογοητευτικά αποτελέσματα στο «Ηλέκτρα»-Αναμένει επίσημη ενημέρωση η Λευκωσία

«Τα δεδομένα που προέκυψαν από την ερευνητική γεώτρηση και η μέχρι τώρα προκαταρκτική αξιολόγηση που διενεργήθηκε, κατέδειξαν την ύπαρξη φυσικού αερίου σε μη εκμεταλλεύσιμες ποσότητες», αναφέρει το Υπουργείο.

Προσθέτει ότι σύμφωνα με την αρχική αξιολόγηση του Διαχειριστή, τα αποτελέσματα της γεώτρησης «Elektra-1» αποτιμούνται ως ενθαρρυντικά, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη συστήματος υδρογονανθράκων και ταμιευτήρων καλής ποιότητας. Οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια των γεωτρητικών εργασιών αξιολογούνται με σκοπό τον καθορισμό των μελλοντικών σχεδιασμών της κοινοπραξίας για το Τεμάχιο 5.

Το πλωτό γεωτρύπανο «Valaris DS-9», το οποίο πραγματοποίησε τις εργασίες, θα μετακινηθεί ακολούθως στο Τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ για την ανόρυξη ερευνητικής γεώτρησης στον στόχο «Pegasus-1» εκ μέρους της κοινοπραξίας των ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited και QatarEnergy International E&P LLC.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Παρά τις δυσκολίες παραμένουμε προσηλωμένοι για επανένωση της Κύπρου
Μέτσολα: Στο επίκεντρο της Ευρώπης η Κύπρος
Νέες βολές ΑΚΕΛ κατά Προέδρου-«Οι πολίτες διερωτώνται πότε η κυβέρνηση θα αναλάβει έστω και μια φορά τις ευθύνες της;»
Ψάχνουν τους δράστες για τους βανδαλισμούς στα γραφεία του ΔΗΣΥ-«Τέτοιες ενέργειες στρέφονται κατά της Δημοκρατίας»
Καταδικάζει ο ΔΗΣΥ του βανδαλισμούς στα γραφεία του-«Η Δημοκρατία ούτε φοβάται, ούτε εκβιάζεται»
Υποδέχθηκε τη Μέτσολα ο Προεδρος-«Στοχος η ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν το 2026»
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα-Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Το μητρώο της ΕΔΕΚ, ο στόχος της ενότητας και ο γρίφος της επιστροφής
Κυνηγά την αδυναμία των αρμοδίων ο Πρόεδρος-Η παρέμβαση, ο σάλος και πολιτική συντήρηση του φιάσκου
Υπέβαλε υποψηφιότητα για τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΔΕΚ ο Παύλος Αναστασίου