Εκδήλωση διαμαρτυρίας του ΑΚΕΛ στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου λόγω υποστελέχωσης – Πώς απαντά ο ΟΚΥπΥ

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί σήμερα το μεσημέρι το ΑΚΕΛ, με αφορμή τη σοβαρή υποστελέχωση που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου.

Όπως δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ, «όσες φορές επισκεφθήκαμε το Νοσοκομείο Αμμοχώστου, διαπιστώσαμε ότι είναι πάντοτε υποστελεχωμένο και λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας». Ο ίδιος σημείωσε ότι οι γιατροί δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία, καθώς θα πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή (on call).

Εξήγησε ότι από το νοσοκομείο έχουν αποχωρήσει συνολικά 12 γιατροί, οι οποίοι, όπως είπε, «έδωσαν το είναι τους κατά την πανδημία, καθώς το Νοσοκομείο Αμμοχώστου ήταν νοσοκομείο αναφοράς. Για να αποχωρούν, σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρός λόγος – κι αν αυτός δεν είναι οι συνθήκες εργασίας, τότε τι είναι;»

Τόνισε πως, παρότι οι κτιριακές υποδομές του νοσοκομείου είναι άψογες, ο ΟΚΥπΥ και το Υπουργείο Υγείας «σφυρίζουν αδιάφορα». Πρόσθεσε πως είναι αναγκαία η άμεση στελέχωση του νοσοκομείου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με τον κ. Γαβριήλ, ενώ υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι όλα κυλούσαν ομαλά, μέσα σε πέντε ημέρες παραιτήθηκαν δύο παθολόγοι. Επιπλέον, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν αιματολόγοι ούτε ρευματολόγοι. «Προχθές υπήρξε σοβαρότατο πρόβλημα με έναν 21χρονο αιμοκαθαρόμενο, του οποίου κινδύνευσε η ζωή επειδή δεν υπήρχε νεφρολόγος στο νοσοκομείο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεχείλισε προβλήματα το νοσοκομείο Αμμοχώστου-Περιμένουν τις λύσεις από τον ΟΚΥπΥ οι γιατροί

Απαντώντας στις επικρίσεις, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου υπογράμμισε ότι «το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου όχι μόνο δεν διαλύεται, αλλά αναπτύσσεται συνεχώς. Εάν γίνει σύγκριση πριν και μετά την ίδρυση του ΟΚΥπΥ, θα διαπιστωθεί ότι και οι υποδομές έχουν αναβαθμιστεί και το ανθρώπινο δυναμικό έχει αυξηθεί».

Αναφερόμενος στο ιατρικό προσωπικό, είπε πως «έχουμε φτάσει στο σημείο να στέλνουμε μέχρι και νευροχειρουργό ως επισκέπτη ιατρό και πρόθεσή μας είναι να τοποθετηθεί και αγγειοχειρουργός». Όσον αφορά τους αιματολόγους, εξήγησε πως «όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μόνο δύο τμήματα, ένα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και ένα στο Νοσοκομείο Λεμεσού».

Παράλληλα, σημείωσε ότι παλαιότερα υπήρχε μόνο ένας νεφρολόγος στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου, όμως, λόγω της αυξημένης ζήτησης, προσλήφθηκε και δεύτερος, καθώς υπάρχουν συνολικά 59 αιμοκαθαρόμενοι ασθενείς.

Ο κ. Χαριλάου παραδέχθηκε την αποχώρηση δύο παθολόγων για προσωπικούς, όπως είπε, λόγους, αλλά διαβεβαίωσε ότι ο Οργανισμός έχει εγκρίνει την άμεση πλήρωση των θέσεων και ότι τα κενά που προέκυψαν έχουν καλυφθεί πλήρως. Όλες οι εφημερίες είναι διασφαλισμένες για τους επόμενους μήνες.

Τέλος, σχετικά με το ΤΑΕΠ, ανέφερε ότι σήμερα υπηρετούν εννέα ιατροί και έχουν προκηρυχθεί τρεις επιπλέον θέσεις, η προθεσμία για τις οποίες λήγει την Παρασκευή 18 Απριλίου. «Ο Οργανισμός προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να καλύψει οποιαδήποτε κενά. Λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες των βουλευτών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των συντεχνιών και των εργαζομένων και προχωρεί με στόχο την πλήρη αξιοποίηση, αναβάθμιση και ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Εκτοπισμένοι κάτοικοι Αποστόλου Βαρνάβα-Σαλαμίνας: Η λύση του Κυπριακού επείγει
Μ. Παναγιώτου: Aνάγκη ευέλικτων μέτρων στήριξης των γεωργών με πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία
ΥΠΕΣ: H δημιουργία συμπλεγμάτων θα λειτουργήσει ευεργετικά για τις κοινότητες, είμαστε στη διαδικασία προκήρυξης θέσεων
Θλίψη για τον θάνατο του Δρ Τάκη Γεωργίου
Θλίψη Δήμου Λεμεσού για τον θάνατο του μαέστρου Μαρίνου Μιτέλλα
Μέχρι 18 Ιουλίου οι αιτήσεις για εκπαιδευτικούς ορισμένου χρόνου στα μουσικά σχολεία
Διευκρινίσεις από το Τμήμα Δασών-«Απαγορεύεται η κατασκήνωση στα κρατικά δάση»
​​​​​​​Για απαγορευμένες γεννήτριες προειδοποιεί το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
Αφυπηρετεί μετά από τριάντα χρόνια στο Μακάρειο Νοσοκομείο ο Δρ Αβραάμ Ηλία
Διαμαρτυρία κατοίκων Κάμπου στην Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου για σχέδιο παροχής βοήθειας