Παρουσίασε κίνητρα και μέτρα στήριξης των Μαρωνιτών η Αριστοτέλους-«Τα παιδιά σας αξίζουν να μεγαλώνουν εδώ»

Στα 18 κίνητρα για την παραμονή και επανεγκατάσταση στα Μαρωνίτικα χωριά στα κατεχόμενα, στο πλαίσιο των πρόσφατων αποφάσεων του ΠτΔ για ουσιαστική στήριξη της Μαρωνίτικης κοινότητας, αναφέρθηκε η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους στην παρουσίαση μέτρων στήριξης και σχεδίων επανεγκατάστασης στον Κορμακίτη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η κ. Αριστοτέλους ως πρώτο μέτρο ανέφερε ότι επενδύουν στην παιδεία και στην εκπαίδευση σημειώνοντας την επαναλειτουργία του νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου και συνέχισε κάνοντας αναφορά στην αύξηση κατά 30% του επιδόματος εγκλωβισμένου και επανεγκατασταθέντα, την παραχώρηση του επιδόματος επανεγκατασταθέντα φοιτητή, την παραχώρηση επιδόματος ενοικίου για τους επανεγκατασταθέντες φοιτητές, την επέκταση της παραχώρησης Χριστουγεννιάτικου και Πασχαλινού επιδόματος στα επανεγκατασταθέντα παιδιά που φοιτούν στα Σχολεία στα κατεχόμενα χωριά.

491265753_1149826840221741_5123770069160842465_n

Αναφέρθηκε επίσης σε ευκαιρίες μάθησης μέσω της συνεργασίας και συνεργειών με Πανεπιστήμια στις ελεύθερες περιοχές, την συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο για την παροχή οδοντιατρικής φροντίδας και στοματικής υγιεινής για όλους, εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες.

Σημείωσε ότι τα εγκλωβισμένα και επανεγκατασταθέντα παιδιά περιλαμβάνονται πλέον στους αποδέκτες υποτροφιών χωρίς εισοδηματικά κριτήρια από τον Ανεξάρτητο Φορέα και τον εξοπλισμό των σχολείων με μουσικά όργανα και ειδικότερα η αγορά δύο πιάνων, την διοργάνωση εκπαιδευτικών, πολιτιστικών, κοινωνικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων στις ελεύθερες περιοχές και η προσφορά χριστουγεννιάτικων και πασχαλινών δώρων για όλα τα παιδιά.

Ως ενδέκατο μέτρο η κ. Αριστοτέλους ανέφερε την εν εξελίξει διαδικασία για αγορά δύο λεωφορείων για τις ανάγκες μεταφοράς των μαθητών και ηλικιωμένων εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων και συνέχισε με το σχέδιο παροχής οικονομικής βοήθειας για αντικατάσταση θερμοσιφώνων.

«Επιλύσαμε το σοβαρό πρόβλημα της καθυστέρησης στη διέλευση από το Οδόφραγμα Αγίου Δομετίου μαθητών και ηλικιωμένων ασθενών, αλλά και όλων των καθηγητών που διδάσκουν στα Σχολεία μας στα κατεχόμενα, μέσω του ανοίγματος ειδικής λωρίδας».

489354488_9631008823627442_1344775796696158449_n

Μίλησε για την αποστολή πασχαλινών και χριστουγεννιάτικων φαγητών και εδεσμάτων για όλες τις οικογένειες, εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων, την αναθεώρηση του Σχεδίου Επανεγκατάστασης, την επέκταση του επιδόματος κατ’ οίκον φροντίδας υπερήλικων επανεγκατασταθέντων, την εφαρμογή επιμορφωτικών μαθημάτων στο πλαίσιο του Προγράμματος Διακυβέρνησης και τα έργα υποδομής και βελτίωσης δρόμων στον Κορμακίτη και Καρπάσια.

489578013_1013963153503195_6575103073335003934_n

«Πρωταρχικός μας στόχος παραμένει η ουσιαστική στήριξη και η δημιουργία κινήτρων για την παραμονή και επανεγκατάσταση στα Μαρωνίτικα χωριά μας, όπως και στα χωριά μας στη χερσόνησο της Καρπασίας. Μέσα από τη διατήρηση της παρουσίας των εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων, διαφυλάσσεται η πολιτιστική μας ταυτότητα και η ιστορική συνέχεια του τόπου μας. Με τη φροντίδα και τη στήριξη αυτών των ανθρώπων, κρατάμε ζωντανή την ελπίδα και ενισχύουμε τη σύνδεση με τη γη μας» είπε.

Η παρουσία μας εδώ, η φωνή μας, οι πράξεις μας, είναι όλες ένας κοινός παλμός: η πίστη πως ο τόπος μας αξίζει να ξαναγεμίσει φως, ζωή και ελπίδα, πρόσθεσε η κ. Αριστοτέλους. «Πως τα παιδιά σας αξίζουν να μεγαλώνουν εδώ, στη γη των προγόνων τους, με περηφάνια και δικαίωμα στο μέλλον», κατέληξε διαβεβαιώνοντας ότι η στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, και της ίδιας, θα είναι συνεχής και διαρκής, για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μπούκαρε σε εκκλησία την ώρα της λειτουργίας και προκάλεσε ανησυχία
Στις ΗΠΑ ο Επίτροπος Σέφκοβιτς να διαπραγματευτεί για τους δασμούς με τα αντίμετρα στη βαλίτσα
Σοβαρή αλλά σταθερή η κατάσταση της υγείας της 33χρονης που μαχαιρώθηκε στο φαρμακείο
Νέα «φωτιά διαμαρτυρίας» στα κατεχόμενα κατά του κανονισμού για τη μαντίλα (pics)
Βίντεο ντοκουμέντο από την στιγμή που ο δράστης αφήνει την βόμβα έξω από την Hellenic Train
Προτείνει να αναλάβει την Α φάση του οδικού δικτύου στον Ακάμα ο Δήμος Ακάμα
Με καρτοκινητά το προσωπικό της Κομισιόν που ταξιδεύει στις ΗΠΑ υπό τον φόβο κατασκοπείας
Επιταχύνεται η αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας-Άξονας ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο
Green Dot: Καταβάλλει κάθε προσπάθεια για μόνιμη λύση για το ΚΔΑΥ Λεμεσού
Αποσύρθηκαν από κυπριακή αγορά διακόπτες για φωτοβολταϊκά