Ασθενής επιβίωσε για τέσσερις μήνες με νεφρό από χοίρο-Χρονικό διάστημα ρεκόρ για τέτοια μεταμόσχευση

Μια Αμερικανίδα νεφροπαθής που είχε λάβει μόσχευμα από χοίρο, υποβλήθηκε σε επέμβαση για την αφαίρεση του οργάνου αφού το σώμα της άρχισε να το απορρίπτει, τέσσερις μήνες μετά την αρχική μεταμόσχευση, χρονικό διάστημα που αποτελεί ρεκόρ σε αυτού του είδους τις μεταμοσχεύσεις.

Η Τοουάνα Λούνεϊ, 50 ετών, από την Αλαμπάμπα, υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση στα τέλη Νοεμβρίου. Έλαβε ένα γενετικά τροποποιημένο νεφρό χοίρου, μια τεχνική που είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο αλλά γεννά ελπίδες ότι θα μπορούσε να καλύψει τη χρόνια έλλειψη οργάνων.

Η αφαίρεση του οργάνου δείχνει πόσο μακρινός είναι ακόμη αυτός ο στόχος. Υπάρχει όμως και μια ενθαρρυντική πλευρά: το νεφρό λειτούργησε επί 130 ημέρες, δηλαδή πάνω από τέσσερις μήνες. Μέχρι τώρα, κανείς ασθενής δεν επέζησε περισσότερους από δύο μήνες μετά την μεταμόσχευση.

«Για πρώτη φορά από το 2016 χάρηκα τους φίλους και την οικογένειά μου έχοντας χρόνο, χωρίς να χρειάζεται να τα προγραμματίζω όλα με βάση το πλάνο της αιμοκάθαρσης», ανέφερε η ασθενής σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το νοσοκομείο NYU Langone της Νέας Υόρκης. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι «αισθάνεται ευγνωμοσύνη (…) μολονότι το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θα περίμενε όλος ο κόσμος».

Το 1999 η Λούνεϊ δώρισε το ένα νεφρό της στη μητέρα της. Εδώ και οκτώ χρόνια υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση επειδή, από επιπλοκές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, καταστράφηκε το μόνο νεφρό που της απέμενε. Μην βρίσκοντας συμβατό δότη, έλαβε έγκριση για μεταμόσχευση από γενετικά τροποποιημένο χοίρο, επειδή η κατάσταση της υγείας της επιδεινωνόταν.

Παρά τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, στις αρχές Απριλίου, εμφάνισε μειωμένη νεφρική λειτουργία και διαπιστώθηκε ότι απέρριπτε το μόσχευμα, είπε ο χειρουργός της, Ρόμπερτ Μοντγκόμερι. Τα αίτια της απόρριψης ερευνώνται, ωστόσο προηγουμένως είχαν μειωθεί τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που λάμβανε, προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια λοίμωξη που δεν σχετιζόταν με το νεφρό.

Η απόφαση αφαίρεσης του οργάνου ελήφθη από την ίδια την ασθενή και τους γιατρούς της, ώστε να μπορέσει στο μέλλον να υποβληθεί ξανά σε μεταμόσχευση, είπε ο Μοντγκόμερι.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Έφτιαξαν πασχαλινό αυγό «κόσμημα» με φύλλα χρυσού και σοκολάτα Ντουμπάι
ΒΙΝΤΕΟ: Ιδιοκτήτες σπιτιού προστάτεψαν με έναν μοναδικό τρόπο την ιδιοκτησία τους από καταστροφικές πλημμύρες
Σκάνδαλο με χρήση δοτών σπέρματος στην Ολλανδία, 3.000 παιδιά με 25 αδέλφια το καθένα
Έκθεση της KGB από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου λέει ότι ανθρωποειδή μετέτρεψαν στρατιώτες σε πέτρα
Σάλος στην Ταϊλάνδη για 67χρονο Κινέζο που έκανε σεξ σε πεζοδρόμιο με την 35χρονη σύντροφό του
ΒΙΝΤΕΟ: Η θεωρία της «κβαντικής αθανασίας»-TikToker «τρομάζει» κόσμο με τις αποκαλύψεις της
Χειρολαβές στο εσωτερικό του αυτοκινήτου-Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος ύπαρξής τους
Ασθενής επιβίωσε για τέσσερις μήνες με νεφρό από χοίρο-Χρονικό διάστημα ρεκόρ για τέτοια μεταμόσχευση
Έκανε άνω κάτω πτήση επειδή δεν του έφεραν το φαγητό που ζήτησε-Αναγκάστηκε να επιστρέψει πίσω ο πιλότος
Η υπόθεση ενός «Μπαμπαστρούμφ»-Η σπάνια ασθένεια που κάνει το δέρμα μπλε