Οι δασμοί των ΗΠΑ δεν πρόκειται να πέσουν κάτω από το 10%-Στο 145% ανέβηκε η ταρίφα για την Κίνα
18:45 - 10 Απριλίου 2025

Οι δασμοί που ζητεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι απίθανο να πέσουν κάτω από το 10%, οι οποίοι ισχύουν από το περασμένο Σαββατοκύριακο, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου επί οικονομικών θεμάτων Κέβιν Χάσετ, αφού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πάγωσε ορισμένους από τους σαρωτικούς δασμούς που είχε επιβάλει.
«Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν ότι το 10% είναι το κατώτατο όριο για τους δασμούς μας. Και θα χρειαζόταν μια αξιοσημείωτη συμφωνία για να θελήσει ο πρόεδρος να πάει χαμηλότερα», είπε στο CNBC.
Όπως τόνισε ο Χάσετ, «ο πρόεδρος γνωρίζει ότι για να επιτύχουμε τις απαραίτητες αλλαγές υπέρ των Αμερικανών εργαζομένων, πρέπει να ασκήσουμε επαρκή πίεση στους οικονομικούς μας εταίρους».
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργότερα στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει προσφορές από 15 χώρες για δασμολογικές συμφωνίες και είναι κοντά στο να καταλήξει με ορισμένες από αυτές.
«Το USTR (Γραφείο Εμπορικού Αντιπροσώπου ΗΠΑ) μάς ενημέρωσε ότι υπάρχουν ίσως 15 χώρες τώρα που έχουν κάνει σαφείς προσφορές που μελετάμε, εξετάζουμε και αποφασίζουμε αν είναι αρκετά καλές για να τις παρουσιάσουμε τον πρόεδρο», είπε ο Χάσετ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.
Ανέφερε ότι αναμένεται μεγάλη κινητικότητα στις εμπορικές συμφωνίες τις επόμενες τρεις ή τέσσερις εβδομάδες. «Αυτή είναι μια πραγματικά, πολύ γρήγορη διαδικασία τώρα που δεν ξεκινά σήμερα ή χθες. Ξεκίνησε πολύ πριν», είπε.
«Υπάρχει ένας μεγάλος κατάλογος συμφωνιών που είναι ακριβώς κοντά στη γραμμή του τερματισμού», δήλωσε ο οικονομικός σύμβουλος μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο CNBC.
Νέο εκτελεστικό διάταγμα για την Κίνα
Στο μεταξύ, στο 145% αυξάνονται στο σύνολο οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ στην Κίνα, επιβεβαίωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο CNBC. Η αύξηση έρχεται μετά το νέο εκτελεστικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ. Είχε προηγηθεί η αύξηση των δασμών στο 125% από 84%.
Πλέον, με το νέο εκτελεστικό διάταγμα προβλέφθηκε πρόσθετος δασμός 20% που συνδέεται με μέτρα που στοχεύουν στις εισαγωγές που σχετίζονται με τη φαιντανύλη, που είναι μια ναρκωτική ουσία. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια ακόμη κλιμάκωση της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Κίνας.
Υποχωρούν ξανά τα χρηματιστήρια
Μετά την εκρηκτική άνοδο της Τετάρτης, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης άνοιξε και πάλι με σημαντική πτώση σήμερα, με τους επενδυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί λόγω των πολλών δασμών που παραμένουν ακόμη σε ισχύ.
Γύρω στις 17.00 (ώρα Κύπρου) ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά 2,21%, ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κατά 3,53% και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 κατά 2,82%. Χθες, ο Nasdaq έκλεισε με άνοδο άνω του 12%.
Ο Πάτρικ Ο’Χέιρ, αναλυτής της Briefing.com, είπε ότι η «υποχώρηση» που παρατηρείται σήμερα «δεν προκαλεί έκπληξη». Λαμβάνοντας υπόψη τα σημαντικά κέρδη της Τετάρτης, πολλοί επενδυτές θεώρησαν ότι κέρδισαν ένα «δώρο» που τους επιτρέπει να πουλήσουν σήμερα, «γνωρίζοντας ότι η αβεβαιότητα όσον αφορά τους δασμούς και την οικονομία δεν έχει επιλυθεί» με τις ανακοινώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Η αναστολή της επιβολής δασμών για 90 ημέρες, την οποία ανακοίνωσε ο Τραμπ την Τετάρτη, «είναι χρήσιμη, αλλά δεν αποτελεί λύση για την αβεβαιότητα», συνόψισε ο Ο’Χέιρ.
Ο Κρίστοφερ Λόου, της FHN Financial, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «η περίοδος της αναστολή επιβολής των δασμών είναι αρκετά μικρή» και για να στηριχθεί μια δυναμική άνοδος στη Γουόλ Στριτ θα χρειαστεί «να συναφθούν συμφωνίες» με έναν αριθμό χωρών.
Η τιμή του πετρελαίου πέφτει επίσης. Γύρω στις 18.15 (ώρα Κύπρου) το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας παράδοσης Ιουνίου υποχωρούσε κατά 3,59%, στα 63,13 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό WTI, παράδοσης Μαΐου, έπεφτε κατά 4,06%, στα 59,82 δολάρια το βαρέλι.
Το δολάριο επιτάχυνε την πτώση του και έφτασε στο χαμηλότερο σημείο έναντι του γαλλικού φράγκου εδώ και μια δεκαετία. Γύρω στις 118.05 υποχωρούσε κατά 2% έναντι του ευρώ και κατά 2,8% έναντι του φράγκου Ελβετίας.
ΕΕ: Έχουμε πατήσει το κουμπί της παύσης των δασμών
Μετά την ανακοίνωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι η ΕΕ αποφάσισε να θέσει σε αναμονή τα αντίμετρα, θέλοντας η Ευρώπη να δώσει «μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις», ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εμπορίου προχώρησε αργά το μεσημέρι σε σημαντικές διευκρινίσεις αναφορικά με την απόφαση αυτή.
Όπως δήλωσε ο Όλοφ Γκιλ, εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν για θέματα εμπορίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να «αναστείλει το πρώτο κύμα των προτεινόμενων αντίμετρων για το οποίο λάβαμε χθες μια ηχηρή εντολή από τα κράτη μέλη μας». Όπως είπε ο ίδιος ουσιαστικά μπαίνει παύση στη δημοσιοποίηση της νομικής πράξης που θα επέτρεπε την «έναρξη ισχύος των δασμών την επόμενη εβδομάδα. Έχουμε πατήσει το κουμπί της παύσης», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Γκιλ ξεκαθάρισε ότι «η προσέγγισή μας δεν έχει αλλάξει. Προετοιμαζόμαστε για όλα τα αποτελέσματα. Όλα είναι στο τραπέζι. Θέλουμε να μιλήσουμε με τους Αμερικανούς. Θέλουμε να πετύχουμε συμφωνίες που θα ωφελήσουν και τις δύο πλευρές».
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν ρωτήθηκε και για τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που συμφώνησε με την άποψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι μπορεί να επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία που θα είναι «win win» (καλή για όσους εμπλέκονται). Με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν να συμφωνεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό τονίζοντας «πιστεύουμε ότι μπορεί να επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία που θα είναι επωφελής και θέλουμε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό».
Η σημασία των διαπραγματεύσεων
Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου της Κομισιόν, αλλά και στις δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους δασμούς, το ζήτημα των διαπραγματεύσεων μπαίνει ψηλά στη στρατηγική της Ευρώπης. Ο κ. Γκιλ ενημέρωσε σήμερα τους δημοσιογράφους ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφκοβιτς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Χάουαρντ Λούτνικ, πριν από δύο βράδια, λίγα 24ωρα πριν από την ανακοίνωση Τραμπ. Αν και ο ίδιος δήλωσε ότι δεν προγραμματίζονται συζητήσεις με την αμερικανική πλευρά τις επόμενες ημέρες, ωστόσο διαβεβαίωσε για την καλή επικοινωνία των δυο εκπροσώπων.
Ο Όλοφ Γκιλ αναφέρθηκε στους δασμούς που παραμένουν τονίζοντας πως «θα θέλαμε οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποσύρουν τους αρχικούς δασμούς τους, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε πραγματικά πιο θετικές διαπραγματεύσεις και να καταλήξουμε σε συμφωνίες σε πολλούς διαφορετικούς τομείς».
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ρωτήθηκε και για τις μεμονωμένες διαπραγματεύσεις που θέλουν οι ΗΠΑ με τα κράτη μέλη της ΕΕ, τονίζοντας εμφατικά πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την αποκλειστική ευθύνη των διαπραγματεύσεων στον τομέα του εμπορίου. «Είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Επιτροπής η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων και έχει κατοχυρωθεί σε συνθήκη».
Κομισιόν για αμερικανικό LNG
Τέλος, ο Όλαφ Γκιλ αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Ενέργειας Νταν Γιοργκένσεν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αγοράσει περισσότερο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ, εν μέσω αυξανόμενης πίεσης από τους δασμούς του προέδρου Τραμπ, τονίζοντας ότι υπάρχει ως ενδεχόμενο αλλά είναι κάτι που εξετάζεται εδώ και μήνες. «Το θέμα του υγροποιημένου φυσικού αερίου δεν προέκυψε ξαφνικά επειδή το ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος πριν από λίγες ημέρες. Έχουμε μιλήσει για το LNG και την ενέργεια γενικότερα ως έναν τομέα που είμαστε ευτυχείς να συζητήσουμε λεπτομερέστερα με τους Αμερικανούς από τότε που ο πρόεδρος Τραμπ κέρδισε τις εκλογές τον Νοέμβριο. Έτσι, λέμε συνεχώς ότι είναι ένας από τους τομείς που μπορούμε τουλάχιστον να εξετάσουμε και να συζητήσουμε σε κάποιο βαθμό».
Πηγή: ΑΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
- Γιατί ο Τραμπ χτυπά την Κίνα στο εμπόριο-Πώς το Πεκίνο έγινε το «εργοστάσιο του πλανήτη»
- Έγιναν viral τα βίντεο ΑΙ της Κίνας που τρολάρουν τους δασμούς και τον στόχο επανεκκίνησης της βιομηχανίας
- Το πρώτο μήνυμα της Ε.Ε. για το πάγωμα των δασμών από Τραμπ-«Σημαντικό βήμα σταθεροποίησης»
- Έγιναν viral τα βίντεο ΑΙ της Κίνας που τρολάρουν τους δασμούς και τον στόχο επανεκκίνησης της βιομηχανίας
- Πόσα έβγαλαν οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη σε μία ημέρα, μετά τη στροφή Τραμπ
