Κρουασάν και καφέδες στο κελί κατάδικου, του καταλογίζει μεταπωλήσεις δεύτερος-Από τον Φεβρουάριο η καταγγελία

Από την κατάθεση ενός κατάδικου, ο οποίος μετακινήθηκε σε άλλη πτέρυγα και ο οποίος στη συνέχεια θέλησε να μιλήσει για «κύκλωμα» πώλησης προϊόντων σε κρατούμενους, όπως καφέδες και κρουασάν, ξεκίνησε η έρευνα, στα πλαίσια της οποίας συνελήφθη ένας δεσμοφύλακας, ένας κατάδικος και η σύζυγος του τελευταίου, οι οποίο τέθηκαν υπό κράτηση για διευκόλυνση των ανακρίσεων.

Όλα ξεκίνησαν, σύμφωνα με τα όσα κατατέθηκαν από την πλευρά της Αστυνομίας, όταν ο δεσμοφύλακας, υπεύθυνος της πτέρυγας, μετακίνησε συγκεκριμένο κατάδικο, ο οποίος - ενδεχομένως λόγω του ότι ήταν δυσαρεστημένος από την μετακίνηση του - απέστειλε στις 7 Φεβρουαρίου 2025 χειρόγραφο σημείωμα Διεύθυνση των Φυλακών, το οποίο στη συνέχεια αποστάλθηκε στο ΤΑΕ, με το οποίο ανέφερε πως επιθυμούσε να μιλήσει σχετικά με κάποια θέματα που συμβαίνουν εντός των Κεντρικών Φυλακών.

Όπως αναφέρθηκε ενώπιον Δικαστηρίου, ο εν λόγω κατάδικος, πριν δώσει γραπτή κατάθεση έθεσε ως όρο όπως μετακινηθεί ο δεσμοφύλακας από την πτέρυγα που ήταν επικεφαλής, ενώ μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε πως άλλος κατάδικος, ο δεύτερος ύποπτος, μεταπωλούσε προϊόντα από την καντίνα σε άλλους συγκρατούμενους του, σε υψηλότερες τιμές, αποδίδοντας παράλληλα στον δεσμοφύλακα πως λάμβανε προμήθεια για να μην τον ενοχλεί. Τα λεφτά από την πώληση των προϊόντων, όπως τσιγάρων, καφέδων, κρουασάν κτλ, τα οποίο αγόραζε από το κυλικείο των Φυλακών, κατά τους ισχυρισμούς του κατάδικου βαρυποινίτη, κατέληγαν μέσω pay safe ή Akis Express στην σύζυγο του, τρίτη ύποπτη.

Σημειώνεται πως η αλληλογραφία Φυλακών και ΤΑΕ, με βάση τα όσα παρουσιάστηκαν, έγινε στις 13 Φεβρουαρίου, εντούτοις η γραπτή κατάθεση από τον εν λόγω κατάδικο λήφθηκε περίπου δύο μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 4 Απριλίου 2025, γεγονός που δίνουν έμφαση οι συνήγοροι υπεράσπισης και αναμένεται να χρησιμοποιήσουν στο μέλλον, με την ολοκλήρωση των ερευνών, αφού μεταξύ άλλων, αποδίδονται αλλότρια κίνητρα σε υψηλόβαθμο στέλεχος των Κεντρικών Φυλακών.

Επίσης, ο κατάδικος ισχυρίστηκε πως oι συγκρατούμενοι του αναγκάζονται να αγοράζουν προϊόντα από τον δεύτερο ύποπτο, καθότι πολύ συχνά στο κυλικείο αρνούνται να τους παρέχουν τα προϊόντα που επιθυμούν, αναφέροντας τους ότι ξεπέρασαν το εβδομαδιαίο όριο που δικαιούνται.

Περαιτέρω ισχυρίστηκε πως σε τρεις με τέσσερις περιπτώσεις πλήρωσε με μετρητά τον δεσμοφύλακα για τα προϊόντα που χρειάστηκε να πάρει από τον δεύτερο ύποπτο και την πληρωμή την έκανε στο επισκεπτήριο της Πτέρυγας 10, προτού εισέλθει σε αυτή.

Βρέθηκαν κρουασάν και καφέδες, αναφορά για αστυνομικό

Σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρθηκαν ενώπιον Δικαστηρίου, από έρευνες στο κελί του κατάδικου εντοπίστηκε «μεγάλη ποσότητα κρουασάν και καφέδων», καθώς επίσης και δύο αποδείξεις, 465 ευρώ, για αγορά προϊόντων (καφέδες, σοκολάτες, κρουασάν κτλ) από το κυλικείο των Φυλακών.

Περαιτέρω, ο ανακριτής αναφέρει πως κατάθεση λήφθηκε και από την σύζυγο του κατάδικου στους οποίους προβαίνει στους συγκεκριμένους ισχυρισμούς, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «πριν περίπου ένα χρόνο, που συναντήθηκε με τον άντρα της στο Δικαστήριο της ζήτησε και του πήρε χρηματικό ποσό περίπου €600 σε μετρητά. Σε ερώτηση της για ποιο λόγο τα χρειαζόταν, της ανάφερε ότι θα τα έδινε στον αστυνομικό για να του τα βάλει στον λογαριασμό του στις φυλακές, για να αγοράζει προϊόντα».

O ανακριτής της υπόθεσης ζήτησε την κράτηση των υπόπτων για οκτώ ημέρες, αφού υπολείπεται ανακριτικό έργο, ενώ οι ύποπτοι δηλώνουν κατηγορηματικά αθώοι, με τον δεσμοφύλακα μάλιστα να καλεί τους ανακριτές να ελέγξουν τους λογαριασμούς του, απορρίπτοντας του ισχυρισμούς του κατάδικου, αφού αποδίδει τα όσα του καταλογίζονται σε σκοπιμότητες, ενώ προανήγγειλε καταγγελίες προς αυτή την κατεύθυνση αλλά και νομικά μέτρα.

Νόμιμα τα προϊόντα η θέση του Κληρίδη

Ο δικηγόρος του δεύτερου υπόπτου, δηλαδή του κατάδικου, αλλά και της συζύγου του, δεύτερης ύποπτης, Αλέξανδρος Κληρίδης, έφερε ένσταση στο αίτημα της Αστυνομίας, ο οποίος αντεξετάζοντας τον ανακριτή, την ρώτησε αν είναι παράνομο να παίρνει προϊόντα ο ένας κρατούμενος από τον άλλο, με το μέλος του ΤΑΕ να απαντά πως υπάρχει συγκεκριμένο όριο για την αγορά προϊόντων από το κυλικείο της Φυλακής.

Ο ανακριτής ανέφερε πως ο λόγος που αγοράζουν οι κρατούμενοι προϊόντα από τον δεύτερο ύποπτο, είναι επειδή - κατά τους ισχυρισμούς του κατάδικου που έδωσε κατάθεση - παρεμβαίνει ο δεσμοφύλακας, ενώ ερωτηθείς από τον κ. Κληρίδη εάν έλεγξε το γεγονός ότι το συγκεκριμένο όριο από το κυλικείο είναι με βάση τους κανονισμούς και όχι γιατί παρεμβαίνει ο δεσμοφύλακας, απάντησε προς εξακρίβωση του ισχυρισμού θα ληφθούν καταθέσεις.

Κληρίδης: Γιατί δεν λάβατε μέχρι σήμερα αυτή την διευκρίνηση;

Ανακριτής: Από την στιγμή που δίνεται μια μαρτυρία και αφορά δημόσιο λειτουργό και φαίνονται να συνδέονται τα πρόσωπα, είναι δευτερεύουσας σημασίας το όριο. Το ότι εμπορεύονταν από τον δεύτερο ύποπτο, εμπορεύονταν.

Κληρίδης: Αν το όριο προκύπτει από τον κανονισμό της Φυλακής, γιατί αφήνεται αιχμές πως είναι διάπραξη ποινικού αδικήματος;

Ανακριτής: Δεν είπα είναι ποινικό αδίκημα να έχει προϊόντα. Το αδίκημα είναι ότι τα μεταπωλεί ο δεύτερος ύποπτος (κρατούμενος) με σκοπό το κέρδος, που απαγορεύεται.

{...}

Κληρίδης: Αφήνω το όριο από την καντίνα. Ο δεύτερος ύποπτος είχε στο κελί του προϊόντα (καφέδες, κρουασάν), τα οποία συμφωνούμε ότι τα παρέχει το κυλικείο της Φυλακής;

Ανακριτής: Μάλιστα.

Κληρίδης: Άρα είναι νόμιμα;

Ανακριτής: Μάλιστα.

Κληρίδης: Απλά το τι έκαμε, ήταν προκομένος, είχε στην αποθήκη του τρία κρουασάν, δύο καφέδες.

Ο ανακριτής επανέλαβε πως το αδίκημα που προκύπτει είναι η μεταπώληση των προϊόντων και ο δεκασμός δημόσιου λειτουργού, βάσει των ισχυρισμών του κρατούμενου, ενώ ο κ. Κληρίδης από την πλευρά του, υπέβαλε την θέση πως με βάσει τους κανονισμούς των Φυλακών, ο οποιοσδήποτε κρατούμενος έχει το δικαίωμα να αγοράζει ότι θέλει από το κυλικείο και δεν πρόκειται για ποινικό αδίκημα.

Ο ανακριτής απάντησε πως είναι νόμιμη η αγορά προϊόντων από το κυλικείο, ωστόσο είπε πως ο μάρτυρας, δηλαδή ο κατάδικος, «ανέφερε για παράδειγμα πως η αγορά ενός πακέτου τσιγάρων είναι τέσσερα ευρώ και μπορεί να προμηθευτεί από το κυλικείο μόνο δύο κούτες. Με αυτό τον τρόπο, αποτείνονταν στον δεύτερο ύποπτο και τα πωλούσε 12 ευρώ». Επίσης αναφέρθηκε πως ο κατάδικος που έδωσε κατάθεση διαμαρτυρόταν γιατί ήταν ακριβά τα προϊόντα.

Ο κ. Κληρίδης εξέφρασε την θέση πως η αγορά των προϊόντων είναι νόμιμη, ενώ ο λόγος που βρέθηκαν καφέδες και κρουασάν στο κελί του, ήταν για τις δικές του ανάγκες.

Οι τρεις ύποπτοι τέθηκαν υπό οκταήμερη κράτηση, ενώ αναμένεται να δώσουν καταθέσεις. Πάντως, η διαδικασία και το λεκτικό του ανακριτή, έδειξε να ξαφνιάζει τους υπόπτους, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις «διακωμωδούσαν» τους ισχυρισμούς του συγκεκριμένου κρατούμενου.

Δειτε Επισης