Την πρόθεση να συνεχιστεί κανονικά η έρευνα και η πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίου εξέφρασε ο Γεραπετρίτης

«Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου είναι ευρωπαϊκού κοινού ενδιαφέροντος και πρόθεση της Αθήνας είναι να συνεχιστεί κανονικά η έρευνα και η πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίου», δήλωσε, σήμερα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο Φόρουμ των Δελφών, ενώ σε αναφορά του στο Κυπριακό σημείωσε ότι φαίνεται να είναι η πρώτη, εκτός πολέμων, προτεραιότητα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. 

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε, παράλληλα, ότι η πόντιση επιφανειακών καλωδίων προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο και δεν απαιτεί την οποιαδήποτε άδεια αι τόνισε ότι αίσθηση και προσδοκία του είναι ότι θα συνεχιστεί κανονικά το έργο.

Σε ερώτηση αναφορικά με πιθανές τουρκικές αντιδράσεις, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι πρόκειται για έργο ελεύθερο κατά το διεθνές δίκαιο. «Δυστυχώς, το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, δηλαδή υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, αναπαράγει αυτού του τύπου τις εντάσεις και θα συνεχίσει να τις αναπαράγει έως ότου καταλήξουμε σε μία κοινή κατανόηση, σε μία συμφωνία, σε μία παραπομπή μέσω συνυποσχετικού. Η προσπάθειά μας είναι να διασφαλίζουμε εν ειρήνη το διεθνές δίκαιο και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε», τόνισε.

Παράλληλα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε σε πλήρη εξέλιξη το Κυπριακό κάτι που κατέστη δυνατό και από την ενεργή διπλωματία της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, αλλά κατεξοχήν από το γεγονός της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.  

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το γεγονός αυτό – ότι το Κυπριακό κινείται ενεργητικά. Έχουμε συναντήσεις, οι οποίες γίνονται μεταξύ των δύο ηγετών. Το χτίσιμο μιας θετικής ατζέντας, δηλαδή πεδία στα οποία μπορούν να υπάρξουν αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες για να έχουμε στην πραγματικότητα μια ουσιαστική εξέλιξη, η οποία δεν είναι άλλη από την επανένωση του νησιού, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι οποίες προσδιορίζουν και το πλαίσιο», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε ότι αποχώρησε από τη Γενεύη πολύ πιο αισιόδοξος από όταν ανέλαβε τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών.

«Σήμερα το Κυπριακό φαίνεται να είναι η πρώτη, εκτός πολέμων, προτεραιότητα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Προφανώς, συμβάλλει και η θέση της Ελλάδας, ως μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Έχω την αίσθηση ότι υπάρχει μία κοινή κατανόηση ότι το Κυπριακό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα ζήτημα μείζονος σημασίας που συνδέει την Ευρώπη», ανέφερε.

«Η Κύπρος είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνδέει όμως και τον κόσμο ολόκληρο, που αυτή τη στιγμή μέσα σε τέτοιο περιβάλλον αστάθειας, αναζητεί ένα μεγάλο καλό νέο. Και νομίζω ότι η Κύπρος θα πρέπει να έχει μια εξέλιξη, η οποία θα είναι σημαντική και μεγάλη για την ίδια την Κύπρο», κατέληξε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συγκαλείται το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής στην Ελλάδα για το Κυπριακό
Επιμένει στα δύο κράτη το τουρκικό ΥΠΕΞ-«Η ε/κ πλευρά δεν θέλει καν να αρθρώσει τη λέξη συνεργασία»
Έτοιμος να συμβάλλει στο θέμα των οδοφραγμάτων δηλώνει ο Χαρμαντζί
Πλήρως δεσμευμένο στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών το ΗΒ
Τα συμπεράσματα των κομμάτων για τη διευρυμένη συνάντηση της Νέας Υόρκης
Λιού Γιαντάο: Κίνα και Κύπρος υποστηρίζουν σθεναρά η μία την άλλη σε θέματα κυριαρχίας,
Ισχυρισμοί Τατάρ για μη ανακοίνωση διάνοιξης σημείων διέλευσης-«Το ζήτημα θα είχε επιλυθεί εάν δεν επέμεινε ο Χριστοδουλίδης»
Μέχρι τέλος Ιουλίου πρόθεση συμμετοχής της ΚΔ στο SAFE-Στην Κύπρο εκπρόσωποι της Αμυντικής Βιομηχανίας
Έτοιμος για συμφωνία o Χριστοδουλίδης για τα σημεία διέλευσης-Παρουσίασαν χάρτες τα Ηνωμένα Έθνη
Κλείδωσαν οι επόμενοι σταθμοί στο Κυπριακό-Με ΜΟΕ συνεχίζεται η συζήτηση μέχρι τις παράνομες «εκλογές»