Μετά το Πάσχα αποφασίζει ο Οδυσσέας τις λεπτομέρειες για την πολιτική του κίνηση
Μικαέλλα Λοΐζου 06:00 - 12 Απριλίου 2025

Μετά το Πάσχα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το σκηνικό αναφορικά με τα επόμενα πολιτικά βήματα του τέως Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος αναμένεται να προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις εντός Μαΐου.
Το δεδομένο είναι πως ο κ. Μιχαηλίδης θα ανακοινώσει μία πολιτική κίνηση. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη και αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες εβδομάδες είναι το είδος και οι στόχοι της. Εάν, δηλαδή, ο ίδιος και οι συνεργάτες του αποφασίσουν ότι θέλουν να διεκδικήσουν είσοδο στη Βουλή, τότε θα ανακοινωθεί η ίδρυση ενός νέου κόμματος. Εάν αποφασίσουν ότι στόχος τους είναι η πολιτική παρέμβαση, χωρίς αυτή να συνοδεύεται από κάθοδο στις εκλογές, τότε το πιθανότερο είναι ο νέος πολιτικός σχηματισμός να έχει χαρακτήρα πλατφόρμας ή παρατηρητηρίου. Αυτό το διάστημα, όπως πληροφορείται ο REPORTER, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης και οι συνεργάτες του εξετάζουν όλες τις επιλογές, ενώ αναμένεται να μπουν στην τελική ευθεία για λήψη απόφασης τις επόμενες εβδομάδες.
Το δίλημμα είναι σαφές: Εάν ο στόχος της νέας πολιτικής κίνησης είναι αποκλειστικά οι Προεδρικές Εκλογές, θα πρέπει να βρει τρόπο ο κ. Μιχαηλίδης να παραμείνει στο προσκήνιο και να είναι μέρος της πολιτικής συζήτησης για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι το 2028, με τον κίνδυνο να περάσει στην αφάνεια. Εάν, ωστόσο, ιδρύσει κόμμα και μπει στη Βουλή, αναπόφευκτα θα υποστεί την φθορά της πολιτικής καθημερινότητας, όπως την βιώνουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις σε κάποιο βαθμό.
Η πραγματικότητα ότι αυτή τη στιγμή τα δεδομένα είναι με το μέρος του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, καθώς διατηρεί επιτυχώς ένα momentum, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις. Στο πολιτικό βαρόμετρο του REPORTER και της IMR που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο, φαινόταν ότι αν είχαμε τώρα εκλογές, ο τέως Γενικός Ελεγκτής θα ερχόταν τέταρτος, αφήνοντας κόμματα με κοινοβουλευτική ιστορία πίσω του. Και αυτό ενώ το μόνο στέλεχος του -μη υπαρκτού, ακόμη τουλάχιστον- κόμματός του που είναι γνωστό στην κοινή γνώμη είναι ο ίδιος, αφού, παρά τα διάφορα ονόματα που πάνε και έρχονται, φαίνεται ότι τουλάχιστον ο στενός πυρήνας που τον περιστοιχίζει δεν προέρχεται από τον πολιτικό κόσμο και δεν είναι καν απαραιτήτως όλοι τους γνωστοί στο ευρύ κοινό. Στην πορεία, βέβαια, δεν αποκλείεται πρόσωπα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχαν πολιτικό ρόλο στο παρελθόν να συμπορευθούν με τον κ. Μιχαηλίδη, ιδιαίτερα μάλιστα εάν αποφασίσει πως όντως θα διεκδικήσει τις Βουλευτικές Εκλογές.
Αυτό βέβαια από μόνο του ενέχει το στοιχείο του ρίσκου. Το 11% που κατέγραφε στη δημοσκόπηση ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είναι δικό του. Είναι απότοκο της εξαιρετικά υψηλής δημοφιλίας του, που προκύπτει από το 52% θετικές και το 23% μάλλον θετικές απόψεις για αυτόν, οι οποίες μπορεί να μην εκτείνονται και σε οποιουσδήποτε συνεργάτες του, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για πρόσωπα για τα οποία υπάρχει ανάμεσα στους πολίτες αποκρυσταλλωμένη πολιτική άποψη. Στα μάτια πάρα πολλών στην Κύπρο, ο κ. Μιχαηλίδης έχει ταυτιστεί με την μάχη κατά της διαφθοράς, αλλά δεν σημαίνει πως άνθρωποι που υπηρέτησαν το πολιτικό σύστημα στο παρελθόν μπορεί να ταυτιστούν εξίσου.
Για την ακρίβεια, η δημιουργία ενός πολιτικού σχηματισμού αυτομάτως θα αφαιρέσει από την πολιτική παρουσία Μιχαηλίδη την μονοθεματικότητα, αφού εκ των πραγμάτων θα τοποθετείται πλέον επί ολόκληρου του φάσματος και της επικαιρότητας. Αυτό σημαίνει πως θα διαφανούν σαφέστατα οι θέσεις του σε άλλα, εξίσου σημαντικά ζητήματα, όπως είναι το Κυπριακό, η Οικονομία και μία σειρά από κοινωνικά θέματα, οι οποίες μπορεί να ξενίσουν άτομα που ταυτίζονται πλήρως σε ό,τι αφορά το κομμάτι της διαφθοράς. Την ίδια στιγμή, όμως, ενδεχομένως να κεντρίσει τα βλέμματα της μερίδας εκείνης που δεν ενδιαφέρεται και τόσο πολύ για τα ζητήματα διαφθοράς και έτσι μέχρι στιγμής δεν τον θεωρούσε ξεκάθαρη πολιτική επιλογή και με θέσεις σε ζητήματα που τους ενδιαφέρουν περισσότερο να τον δουν με άλλο μάτι.
Το μόνο σίγουρο είναι πως, όπως έχει διαμορφωθεί το πολιτικό περιβάλλον το τελευταίο διάστημα, υπάρχει χώρος για τον κ. Μιχαηλίδη και την πολιτική του κίνηση. Οι πολίτες φαίνεται αφενός να απομακρύνονται από τις παραδοσιακές κομματικές επιλογές, με την τάση αποσυσπείρωσης να ενισχύεται σε κάθε εκλογική διαδικασία, αλλά ταυτόχρονα, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση του REPORTER, δεν αναζητούν ξανά μία επιλογή τύπου Φειδία Παναγιώτου. Ως εκ τούτου, η περίπτωση Μιχαηλίδη δίνει τη δυνατότητα να προσφέρει εναλλακτική έναντι των παραδοσιακών κομμάτων, χωρίς να θυσιάζεται η πολιτική αντίληψη στον βωμό του influence.
Πέραν, όμως, του πώς θα αντιδράσουν οι πολίτες, ένα ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν και τα ίδια τα κόμματα σε περίπτωση που πλέον ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης λειτουργεί ανταγωνιστικά και που εξακολουθεί να γράφει διψήφια ποσοστά. Πολλές πολιτικές δυνάμεις όλο το προηγούμενο διάστημα στάθηκαν στο πλευρό του και του προσέφεραν υποστήριξη κατά τη διάρκεια της δικαστικής του διαμάχης με τον Γενικό Εισαγγελέα, ενώ φρόντιζαν να τον αναδείξουν και μετά την παύση του. Αναμένεται, συνεπώς, με ενδιαφέρον να φανεί τι στάση θα κρατήσουν, εάν διαπιστώσουν ότι «ψαρεύει» ψηφοφόρους από τις δικές τους δεξαμενές, καθώς θα πρέπει να τον αντιμετωπίσουν χωρίς να είναι ανακόλουθοι.
Πέραν, όμως, της δυνητικής απώλειας ψήφου, στην ανάλυση των κομμάτων προφανώς και μπαίνουν οι Προεδρικές Εκλογές, καθώς γίνεται κατανοητό πως, αν ο κ. Μιχαηλίδης και το κόμμα του έχουν μια πολύ καλή πορεία στις Βουλευτικές, αυτή θα λειτουργήσει ως βάση για το επόμενο βήμα, η οποία ενδέχεται να του δίνει προβάδισμα. Η ακτινογραφία του Μαρτίου έδειχνε να τον ξεπερνά μόνο ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ και το ΕΛΑΜ. Αν κάτι αντίστοιχο γίνει πράξη και στην κάλπη του 2026, ο κ. Μιχαηλίδης θα έχει στην πραγματικότητα μεγαλύτερη επιρροή από κόμματα που είχαν ρυθμιστικό ρόλο στο παρελθόν, ανακατεύοντας ακόμη περισσότερο την πολιτική τράπουλα του τόπου.
