Διευκρινίσεις Υπ. Δικαιοσύνης «προς αποκατάσταση αλήθειας» για νομοσχέδιο περί Σχέσεων Γονέων-Τέκνων

Σε διευκρινίσεις «προς αποκατάσταση της αλήθειας» σε σχέση με σημερινό δημοσίευμα στον Τύπο, αλλά και αναρτήσεις στο διαδίκτυο, αναφορικά με το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Σχέσεων Γονέων και Τέκνων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2025», προέβη με σημερινή του ανακοίνωση το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, σήμερα συνεχίστηκε η συζήτηση επί της αρχής του πιο πάνω νομοσχεδίου, ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, στο πλαίσιο της οποίας κατέθεσαν τις απόψεις τους όλοι οι παρευρισκόμενοι αρμόδιοι φορείς, τόσο κρατικοί, όσο και ιδιωτικοί.

Όπως αναφέρεται, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως απάντησε σε σειρά θεμάτων που τέθηκαν, τονίζοντας αρχικά ότι το νομοσχέδιο έχει τύχει ευρείας και μακροχρόνιας διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Αναφορικά με τον ορισμό της «γονικής αποξένωσης», το Υπουργείο σημειώνει ότι ο εν λόγω ορισμός δεν συναντάται πουθενά στο κείμενο του νομοσχεδίου, όπως λανθασμένα διαδίδεται, αλλά αντίθετα, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται αναφορά μόνο σε «αποξένωση ή/και διατάραξη των σχέσεων του τέκνου με τον ένα γονέα». Συμπληρώνεται ότι ο όρος «αποξένωση» υπάρχει τόσο στην κυπριακή νομολογία όσο και στην ελληνική νομοθεσία, όπως επίσης σε λεξικά της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, στα οποία επεξηγείται η έννοια της εν λόγω λέξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναγκαία η τροποποίηση της νομοθεσίας για τις σχέσεις γονέων και τέκνων-«Τα παιδιά δεν μπορούν να μένουν με κακοποιητικούς γονείς»

Σχετικά με τον χαρακτηρισμό του νομοσχεδίου «Τρομο-νόμος για παιδιά», αναφέρεται ότι στο νομοσχέδιο προνοείται διαδικασία συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών για άμεση ανάληψη της φροντίδας τέκνου, όταν υπάρχει διαπίστωση άμεσου κινδύνου της σωματικής, πνευματικής ή ψυχικής υγείας του με σκοπό τη φροντίδα του και σύντομη διαδικασία έγερσης του ζητήματος ενώπιον του Δικαστηρίου με σκοπό την προστασία του τέκνου.

Τα ως άνω λειτουργούν ως μηχανισμός πρόληψης, η αναγκαιότητα του οποίου φαίνεται να επιβεβαιώνεται από υποθέσεις που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, συμπληρώνεται σχετικά.

Τέλος, σημειώνεται ότι συγκεκριμένη εταιρεία/ένωση, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα για πρώτη φορά στη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, και κατέθεσε τις απόψεις της επί των προνοιών του νομοσχεδίου, φαίνεται να μην έχει, ακόμη τουλάχιστον, νομική υπόσταση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βλέπει Ολγκίν τη Δευτέρα ο Χριστοδουλίδης-Ενημερώνει τα ΗΕ ο Στιούαρτ για τελευταία φορά
Κτηματικά κίνητρα εξετάζει η Αστυνομία πίσω από την απόπειρα φόνου στην Πάφο-Χειρουργήθηκε ο 41χρονος
Απαντά στις επικρίσεις για τη συνέντευξη Τατάρ ο Φειδίας-«Δεν τον αναγνωρίζω ως "πρόεδρο", αλλά ούτε το "προεδρικό"»
Συνελήφθη ο φερόμενος ως δράστης της εμπρηστικής επίθεσης σε συναγωγή της Μελβούρνης
Σαρωτικές πλημμύρες στο Τέξας-Τουλάχιστον 50 οι νεκροί, αγωνία για πολλούς αγνοούμενους
Απόπειρα φόνου με πυροβολισμούς στην επαρχία Πάφου-Σε σοβαρή κατάσταση 41χρονος, συνελήφθη 55χρονος
Ο… Συναγερμός του Αναστασιάδη, οι ανησυχητικές τάσεις για το κόμμα και οι ευθύνες της Αννίτας Δημητρίου
Τα συνεχόμενα λάθη του Φειδία και οι συνέπειες της ψήφου-«Τολμηρή η κίνηση της συνέντευξη Τατάρ αλλά...»
Οι δύο καταδίκες από ΕΔΑΔ, τα μέτρα που δεν λήφθηκαν και η ανάληψη ευθύνης που συνεπάγεται με μη άσκηση έφεσης
Σπάει τη σιωπή της η Ν.Κ που δικαιώθηκε στο ΕΔΑΔ-«Σας κατέθεσα ένα βίωμα. Και εσείς τι κάνατε κ. Αγγελίδη; Με μετατρέψατε σε κατηγορούμενη»