Επίθεση Θεμιστοκλέους σε Μιχαηλίδου για τα παιδιά που ανήκουν στο κράτος-«Αποδόμηση της Επιτρόπου»
Φοινιώ Σάββα 14:40 - 09 Απριλίου 2025

Σε υψηλούς τόνους και εκατέρωθεν πυρά πραγματοποιήθηκε η Επιτροπή Θεσμών στην Βουλή, η οποία εξέταζε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, με τον ανεξάρτητο βουλευτή, Ανδρέα Θεμιστοκλέους, να εξαπολύει επίθεση ενάντια στη Δέσπω Μιχαηλίδου, για δήλωση που έκανε το 2023 και ανέφερε πως «τα παιδιά δεν ανήκουν στους γονείς τους». Η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, απαντώντας στα όσα έθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής, επεσήμανε πως δεν δέχεται ένα μέλος της Βουλής να μην σέβεται ανεξάρτητους θεσμούς.
Η Επιτροπή Θεσμών εξέτασε το ζήτημα της υποστελέχωσης του γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων, μετά από αυτεπάγγελτο θέμα που ενέγραψε η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης κι ενώ η Επίτροπος εξήγησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το γραφείο της, ανάμεσα τους και το γεγονός πως λειτουργοί από το Υπουργείο Παιδείας και το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, που τελειώνουν τις αποσπάσεις και μένει το γραφείο χωρίς λειτουργούς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η υποστελέχωση στο γραφείο Μιχαηλίδου φέρνει καθυστέρηση σε εξέταση παραπόνων-Πυρά κατά Κυβέρνησης
Ο ανεξάρτητος βουλευτής έδειξε από την αρχή τις προθέσεις του, καθώς διέκοπτε συνεχώς την Επίτροπο, ενώ όταν πήρε το λόγο, άρχισε την τοποθέτησή του με αναφορά στη δήλωση της Δέσπως Μιχαηλίδου στις 16 Ιουνίου 2023 ότι «τα παιδιά δεν ανήκουν στους γονείς τους». Η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, από πλευράς της, ανέφερε πως έκανε την δήλωση και την υποστηρίζει ακόμη και σήμερα.
Στη συνέχεια, ο κ. Θεμιστοκλέους προέβη σε ανάγνωση συγκεκριμένων άρθρων από διακηρύξεις των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και από τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού του ΟΗΕ. Σε κάποιο σημείο ανέφερε στην Επίτροπο Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού «πού το βρήκατε γραμμένο ότι τα μωρά είναι του κράτους; Εγώ δεν έκαμα κανένα παιδί μαζί σας ή με οποιοδήποτε υπουργό».
Αυτό προκάλεσε έντονη ενόχληση τόσο της Επιτρόπου, όσο και μελών της Επιτροπής Θεσμών. Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου τον κάλεσε να ανακαλέσει, επειδή προσβάλλει την Επίτροπο. «Δεν θα ανακαλέσω τίποτε, άτε. Εδιέκοψες με», ανέφερε ο ανεξάρτητος βουλευτής και συνέχισε την τοποθέτηση.
Η τοποθέτησή του κ. Θεμιστοκλέους είχε προκαλέσει έντονη ενόχληση της Επιτρόπου, η οποία επεσήμανε πως υποδείκνυε μεγάλη υπομονή, ενώ σημείωσε πως δεν μπορεί να αποδεχθεί ένα μέλος της Βουλής να δείχνει ασέβεια σε ανεξάρτητο θεσμό.
«Ευχαριστώ τον κ. Θεμιστοκλέους για το μάθημα για τα δικαιώματα των παιδιών και την αποδόμηση της Επιτρόπου. Θεωρώ ότι η θέση της Βουλής είναι η στήριξη των ανεξάρτητων θεσμών και όσα έθεσα εδώ, είναι για ενίσχυση των ανεξάρτητων θεσμών. Εγώ θα φύγω τον Οκτώβριο και θα κριθώ για το έργο μου. Δεν επιτρέπω σε κανένα μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων να μην σέβεται τους ανεξάρτητους θεσμούς. Όταν είπα ότι δεν ανήκουν, δεν είναι κτήμα τους και δεν μπορούν να αποφασίζουν ενάντια στα συμφέροντά τους. Δεν είναι αποκλειστικό δικαίωμα των γονιών. Δεν ξέρω τι δεν καταλαβαίνετε. Θεωρώ ότι υπάρχουν αποφάσεις που λαμβάνονται, οι οποίες δεν είναι προς το συμφέρον των παιδιών τους. Δεν θα φέρω παραδείγματα».
Ο κ. Θεμιστοκλέους δεν κατέβασε τα πνεύματα, καθώς διέκοπτε την κα. Μιχαηλίδου, ενώ είχε προκαλέσει και την έντονη ενόχληση των βουλευτών, που ζήτησαν από τον Ανδρέα Θεμιστοκλέους να σταματήσει. Πάντως, η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού επεσήμανε πως «την αναφορά ότι τα παιδιά δεν ανήκουν στους γονείς το είπε πρώτα ο Ιησούς Χριστούς, έχουν γραφτεί σε διάφορα ποιήματα, αναφέρεται στη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού των Ηνωμένων Εθνών».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δημόσια καταγγελία Μιχαηλίδου για υποστελέχωση-«Δεν μπορώ να ανταποκριθώ στο ρόλο μου»
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το γραφείο της Επιτρόπου
Αναφερόμενη στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το γραφείο της, η κα. Μιχαηλίδου σημείωσε πως «για το θέμα της ανεξαρτησίας του θεσμού, απευθύνθηκα και στα Ηνωμένα Έθνη, με επιστολή στις 7/8/2024 μετά από τις αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας που αποδυναμώνουν το θεσμό. Σύμφωνα με το νόμο, η στελέχωση του γραφείου ήταν με αποσπάσεις από το Υπουργείο Παιδείας και Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. Ήταν μία λύση για τα δημοσιονομικά του κράτους, όμως έπληττε την ανεξαρτησία του θεσμού, που στελεχώνεται από δημόσιους υπαλλήλους που επέστρεφαν στο ρόλο τους».
Στη συνέχεια, η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού επεσήμανε πως μέχρι το 2023 το γραφείο της είχε εννέα λειτουργούς. Το 2022 έγινε πρόσληψη δύο λειτουργών για μόνιμες θέσεις. Δεν ικανοποιούσε τις ανάγκες του γραφείου, σημείωσε. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις διαδικασίες πρόσληψης που ακολουθούνται. «Τις δύο φορές που παρακάθισα για τις δύο θέσεις, η βαθμολογία μου για τον ένα ήταν 2 και αυτός διορίστηκε. Εγώ είμαι ανεξάρτητη αρχή, εγώ θα κρίνω αν αυτό το άτομο είναι κατάλληλο. Απηύθυνα ερωτήσεις και έλαβα απαντήσεις. Τον Αύγουστο του 2023 τερματίστηκε η παραχώρηση τριών εκπαιδευτικών λειτουργών από το Υπουργείο Παιδείας και μετά τερματίστηκε η παραχώρηση δύο λειτουργών από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας».
Η Δέσπω Μιχαηλίδου, στην τοποθέτησή της, υπέδειξε πως το Μάρτιο του 2024 και Σεπτέμβριο του 2024 παραιτήθηκαν οι δύο μόνιμοι λειτουργοί, που διορίστηκαν από την ΕΔΥ, ο ένας για προσωπικούς λόγους, ο άλλος επειδή δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει και υπογράμμισε πως οι θέσεις παγοποιήθηκαν, στα πλαίσια της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης.
«Παγοποιήθηκαν οι θέσεις, αποπαγοποιήθηκαν, έγιναν προσλήψεις, παραιτήθηκαν και μετά παγοποιήθηκαν πάλι οι θέσεις. Δεν μπορώ να προχωρήσω με στελέχωση του γραφείου μου. Με τον τρόπο πρόσληψης, όπως υφίσταται, δεν διασφαλίζεται ως αναγκαία παράμετρος η ιδεολογική δέσμευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με αποτέλεσμα να αναζητούν αλλού εργασία. Το γραφείο λειτουργεί με 4 εκπαιδευτικούς λειτουργούς, εκ των οποίων οι δύο έχουν δηλώσει οι ίδιοι ότι θα τερματίσουν την παραχώρησή τους. Αυτό σημαίνει πως τον Σεπτέμβριο θα είναι με δύο μόνο λειτουργούς και μία επικεφαλής το γραφείο».
Στη συνέχεια, απαντώντας σε τοποθετήσεις των βουλευτών, η κα. Μιχαηλίδου επεσήμανε πως «θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνονται ειδικές εξετάσεις μέσω της ΕΔΥ. Δεν μπορούν να υπάρχουν γενικές εξετάσεις και να μου λένε μετά ότι έχουν ευαισθησίες για τα δικαιώματα των παιδιών».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οικογένεια έχασε το επίδομα τέκνου επειδή ήταν στο εξωτερικό για λόγους υγείας-Αδήριτη ανάγκη για αλλαγή
