H Βουλή έδωσε ένα μήνα προθεσμία για να ολοκληρωθεί η διαβούλευση του νομοσχεδίου για τις σχέσεις παιδιών και γονιών
14:29 - 09 Απριλίου 2025

Προθεσμία ενός μήνα για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης αναφορικά με το νομοσχέδιο που αφορά τις σχέσεις γονέων και τέκνων έδωσε την Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, όπως δήλωσε η Αναπληρώτρια Πρόεδρός της, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, επισημαίνοντας την ανάγκη για ολοκληρωμένη διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε να διαμορφωθεί ένα νομοθετικό πλαίσιο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες κοινωνικές απαιτήσεις.
Μετά το πέρας της Επιτροπής, η κ. Τσιρίδου, εξήγησε ότι η μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου περιλαμβάνει συνολικά οκτώ νομοσχέδια. Από αυτά, όπως εξήγησε, τα τέσσερα έχουν ήδη ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής πριν από δύο χρόνια, ενώ η συζήτηση προχωρά τώρα στα υπόλοιπα τέσσερα, με ιδιαίτερη έμφαση στο νομοσχέδιο που αφορά τις σχέσεις γονέων και τέκνων.
Η κ. Τσιρίδου είπε ότι υπήρξε «σημαντική καθυστέρηση» από πλευράς του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς. Αυτή η καθυστέρηση, συνέχισε, εμπόδισε τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου κειμένου που να ενσωματώνει τις απόψεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων. «Για τον λόγο αυτό, δόθηκε παράταση ενός μήνα για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με φορείς που δεν είχαν ερωτηθεί, όπως το Συμβούλιο Ψυχολόγων και ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών», είπε η κ. Τσιρίδου σημειώνοντας ότι είναι κρίσιμο να ακουστούν οι θέσεις αυτών των φορέων.
Επιπλέον, η Βουλευτής είπε ότι δόθηκε προθεσμία μίας εβδομάδας για την υποβολή υπομνημάτων από τους φορείς προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Νομικών, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο έχει στη διάθεσή του έναν μήνα για να ολοκληρώσει τη διαδικασία διαβούλευσης.
Η κ. Τσιρίδου ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις, καθώς το συμφέρον του παιδιού αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα. Αναφέρθηκε επίσης στις πρόσφατες περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών, είτε σωματικής είτε ψυχολογικής ή σεξουαλικής φύσης, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες καταστάσεις δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Για τον λόγο αυτό, κατέληξε, είναι απαραίτητη η ψήφιση νομοθεσιών που θα προστατεύουν πρωτίστως τα παιδιά.
Πηγή: ΚΥΠΕ
