Ικανοποίηση της Ελλάδας για ανανέωση εντολής της UNFICYP-«Ανεκτίμητη η δράση της στην Κύπρο»

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία επικεντρώθηκε στις σύγχρονες προκλήσεις των ειρηνευτικών αποστολών του Οργανισμού, αναδείχθηκε η σημασία της αξιοποίησης της τεχνολογίας για την παρακολούθηση των εκεχειριών.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις Ζαν Πιερ Λακρουά, υπογράμμισε ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι παρακολούθησης δεν είναι πλέον επαρκείς και προέτρεψε για την ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών άμεσης παρατήρησης, όπως η πλατφόρμα Unite Aware, που έχει ήδη μεταμορφώσει την παρακολούθηση της Νεκρής Ζώνης στην Κύπρο, όπως λέχθηκε.

Η Ελλάδα, μέσω του Μόνιμου Αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ πρέσβη Ευάγγελου Σέκερη, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ομόφωνη ανανέωση της εντολής της ειρηνευτικής αποστολής της UNFICYP στην Κύπρο για το επόμενο 12μηνο, τονίζοντας τον καθοριστικό της ρόλο στην εξασφάλιση της ειρήνης και στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή. Η Ελλάδα επανέλαβε τη σημασία της παρακολούθησης της κατάπαυσης του πυρός και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να διασφαλίσει ότι αυτός ο ρόλος θα παραμείνει στον πυρήνα των εντολών των ειρηνευτικών αποστολών.

Ο πρέσβης Σέκερης εξήρε επίσης τη συμβολή των κυανόκρανων που υπηρετούν υπό δύσκολες συνθήκες και καταδίκασε όλες τις επιθέσεις εναντίον των ειρηνευτικών αποστολών. Η Ελλάδα ανέδειξε τη σημασία του «Συμφώνου για το Μέλλον», το οποίο καλεί τα κράτη να προσαρμόσουν τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις στις νέες προκλήσεις του 21ου αιώνα, ενώ χαρακτήρισε την επικείμενη Υπουργική Διάσκεψη για την Ειρήνη στο Βερολίνο ως κρίσιμο βήμα.

Η Ελλάδα υποστήριξε επίσης τη σημασία της τεχνολογίας στην ενίσχυση της αποδοτικότητας των ειρηνευτικών αποστολών, αναγνωρίζοντας τη δυνατότητα που παρέχει για καλύτερη παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο και μείωση των κινδύνων για το προσωπικό. Η Κίνα και η Γαλλία συμφώνησαν με αυτή την κατεύθυνση, τονίζοντας τη σημασία της προσαρμογής των ειρηνευτικών επιχειρήσεων στις σύγχρονες ανάγκες και τις νέες προκλήσεις.

Η συνεδρίαση αυτή προετοιμάζει το έδαφος για τη Διάσκεψη Υπουργών Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων, που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο τον Μάιο του 2025, με στόχο την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πρώτες πράξεις Βουλευτικών στον ΔΗΣΥ-Συνάντηση με υποψήφιους… υποψήφιους και κατευθυντήριες γραμμές
Στο Δικαστήριο για καταχώρηση οι υποθέσεις κατά Ησαΐα-Περιμένει ενημέρωση για το κατηγορητήριο η υπεράσπιση
Στα βαθιά ο διάλογος για το νέο σχέδιο αξιολόγησης-Περιμένουν κλήση από Μιχαηλίδου οι εκπαιδευτικοί
Προτάσεις νόμου για αλλαγές στις δημοσκοπήσεις από Γιακουμή-Εισηγείται να σταματούν ένα μήνα πριν τις εκλογές
Πλησιάζει η ώρα της ποινής για την ανθρωποκτονία του Δωρόθεου στα Λατσιά-«Πρόκειται για αθέλητη ανθρωποκτονία»
Η Κύπρος επιβεβαιώνει την δέσμευσή της στον Χάρτη OHE
Χάθηκαν τα ίχνη 57χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λευκωσία (pic)
Ξεκίνησε η συζήτηση για δημοσίευση των σημείων που τοποθετούν κάμερες-Στόχος η μείωση της καχυποψίας
Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη ο Χριστοδουλίδης-Προετοιμασία πριν την διευρυμένη
Ήρθε για να μείνει ο καύσωνας-Νέα κίτρινη προειδοποίηση, δεν πέφτει κάτω από τους 41 βαθμούς ο υδράργυρος