Συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν στο Ομάν για τα πυρηνικά

Οι συνομιλίες που θα διεξαχθούν το Σάββατο στο Ομάν μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν θα είναι «άμεσες» ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, αντικρούοντας την Τεχεράνη, που επιμένει ότι πρόκειται για «έμμεσες συνομιλίες». «Θα υπάρξουν άμεσες συνομιλίες το Σάββατο», είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσινγκτον για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ θα είναι παρών σε αυτές τις συνομιλίες. «Δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση», σημείωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τάμι Μπρους, αλλά για μια προσπάθεια να καθοριστεί «τι είναι εφικτό στις συνομιλίες» με την Τεχεράνη. «Είναι συνάντηση, όχι διαπραγμάτευση», επέμεινε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, υποδεχόμενος προχθές Δευτέρα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον προχωρά σε «άμεσες» συνομιλίες με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμά του και πρόκειται να γίνει συνάντηση «υψηλού επιπέδου» το Σάββατο, μολονότι οι δύο χώρες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις εδώ και περίπου 45 χρόνια.

Το Ιράν απάντησε ότι είναι έτοιμο να συζητήσει, αλλά απέρριψε τον απευθείας διάλογο υπό απειλές και πίεση. «Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν με έμμεσο τρόπο και δεν δεχόμαστε καμία άλλη μορφή διαπραγμάτευσης» επανέλαβε χθες Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί. Όταν ρωτήθηκε σχετικά, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνομιλίες ή το περιεχόμενό τους, αλλά υπενθύμισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος τάσσεται «υπέρ της διπλωματίας».

Τον Μάρτιο ο Τραμπ έστειλε επιστολή στο Ιράν ζητώντας να ξεκινήσει διαπραγμάτευση για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, προκειμένου να συναφθεί συμφωνία σε αντικατάσταση εκείνης από την οποία αποσύρθηκαν μονομερώς οι ΗΠΑ το 2018. Παράλληλα όμως απείλησε να βομβαρδίσει το Ιράν εάν αποτύχει η διπλωματία και επέβαλε πρόσθετες κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Ζελένσκι: To Κίεβο δεν διεξήγαγε ποτέ επιχείρηση τόσο μεγάλης εμβέλειας
Συγχαρητήρια στον Ναβρότσκι από Φον ντερ Λάιεν-Ζήτα συνέχιση της συνεργασίας
Παράνομος μετανάστης από την Αίγυπτο ο 45χρονος που πέταξε μολότοφ σε φιλοϊσραηλινή διαδήλωση στις ΗΠΑ
Τι σημαίνει για τη Μόσχα και τον κόσμο το χτύπημα του Κιέβου στις ρωσικές βάσεις
Τριανταένα νεκροί στη Γάζα από πυρά γύρω από κέντρο διανομής βοήθειας
Δυο νεκροί σε αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο
Τα βλέμματα στραμμένα στην Κωνσταντινούπολη για τον δεύτερο γύρο συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας
Τρομοκρατική επίθεση σε διαδήλωση υπέρ των ομήρων στη Γάζα στο Κολοράντο-Έξι τραυματίες (pics)
Επιχείρηση «Ιστός Αράχνης»-Πώς στήθηκε επί 18 μήνες το σαμποτάζ των Ουκρανών στις ρωσικές βάσεις
Έφυγαν για Κωνσταντινούπολη οι Ρώσοι-Ο Ζελένσκι υποστηρίζει ότι θα στείλει αντιπροσωπεία για τις συνομιλίες