Ο Ζελένσκι καταγγέλλει εμπλοκή της Κίνας στον πόλεμο της Ουκρανίας-«Αιχμαλωτίσαμε Κινέζους στρατιώτες στο Ντονέτσκ»

Σε μια σοβαρότατη καταγγελία που αν επαληθευτεί ενδέχεται να κλιμακώσει τις διεθνείς εντάσεις, προχώρησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αποκαλύπτοντας πως ουκρανικές δυνάμεις ενεπλάκησαν σε μάχη με έξι Κινέζους στρατιώτες στην περιοχή του Ντονέτσκ, συλλαμβάνοντας δύο εξ αυτών.

Ο Ζελένσκι έκανε τις δηλώσεις αυτές σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Μπαρτ ντε Βέβερ, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης διεθνούς κινητοποίησης και επανεκτίμησης της κατάστασης από τους Δυτικούς εταίρους της Ουκρανίας.

«Καταγράφηκε μάχη στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, σε δύο περιοχές. Οι Ουκρανοί στρατιώτες συγκρούστηκαν με έξι Κινέζους στρατιώτες και συνέλαβαν δύο από αυτούς. Έχουμε στα χέρια μας διαβατήρια, έγγραφα, ακόμη και πιστωτικές κάρτες. Είναι Κινέζοι πολίτες. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα στοιχείο ύψιστης σημασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι υπογράμμισε ότι η φαινομενική εμπλοκή της Κίνας στον πόλεμο υπέρ της Ρωσίας, πλάι σε χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν, συνιστά νέο γεωπολιτικό δεδομένο, το οποίο πρέπει να οδηγήσει τους συμμάχους της Ουκρανίας σε επανεξέταση της στάσης και της υποστήριξής τους.

«Οι Βορειοκορεάτες πολεμούσαν εναντίον μας στο Κουρσκ. Τώρα, οι Κινέζοι μάχονται στο έδαφος της Ουκρανίας. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί επειγόντως με τους εταίρους μας. Είμαστε μια δυνατή χώρα, αλλά δεν μπορούμε να πολεμάμε με πολλές χώρες ταυτόχρονα, όλες με στόχους στην Ουκρανία», σημείωσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα πως αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει σε ενεργότερη εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στις συνομιλίες με το Κίεβο, ενώ ζήτησε επίσημη απάντηση από το Πεκίνο.

«Έχω δώσει εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας να επικοινωνήσουν με τους Κινέζους ομολόγους τους, ζητώντας επίσημη εξήγηση για τις ενέργειες αυτές», ανέφερε ο Ζελένσκι.

Η καταγγελία, αν επιβεβαιωθεί, ενδέχεται να αναδιατάξει πλήρως το διπλωματικό τοπίο του πολέμου στην Ουκρανία, με τη στρατιωτική ανάμειξη της Κίνας να αποτελεί κόκκινη γραμμή για πολλές δυτικές πρωτεύουσες.

Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

Πώς από ένα κουτί τσιγάρα έφθασαν στην εξιχνίαση δολοφονίας 48 χρόνια μετά
Η επόμενη μέρα της συμφωνίας ΗΠΑ και Κίνας για τους δασμούς-Ερωτηματικό οι σπάνιες γαίες
ΗΠΑ και Κίνα συμφώνησαν σε εμπορικό μορατόριουμ 90 ημερών-Ρίχνουν τους δασμούς κατά 115%
Ανακοίνωσε τη διάλυσή του και το τέλος του ένοπλου αγώνα κατά της Τουρκίας το ΡΚΚ
Διάψευση πως ο Μακρόν έκανε κοκαΐνη με τον Μερτς στο τρένο για Κίεβο-Τα βίντεο που προκάλεσαν θεωρίες συνωμοσίας
Λεωφορείο που μετέφερε 70 βουδιστές προσκυνητές συνετρίβη σε χαράδρα στη Σρι Λάνκα-Τουλάχιστον 21 νεκροί
Το Ισραήλ επιτέθηκε σε λιμάνι της Υεμένης-Διαψεύδουν οι Χούθι
Σοβαρές και ενθαρρυντικές χαρακτηρίζουν τις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης ΗΠΑ και Ιράν
Ζελενσκι: Θα πάω την Πέμπτη στην Τουρκία, περιμένουμε πλήρη και γενική κατάπαυση πυρός
ΗΠΑ: Το Πεκίνο πρόθυμο για τον επαναπροσδιορισμό διμερών εμπορικών σχέσεων