Μεγάλη απαισιοδοξία του κόσμου στα κατεχόμενα-Χαμηλοί δείκτες ευτυχίας και κοινωνικής εμπιστοσύνης

Μεγάλη απαισιοδοξία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα για την πορεία των πραγμάτων στα κατεχόμενα, διαπιστώνει έρευνς του Κέντρου Μελετών Μετανάστευσης, Ταυτότητας και Δικαιωμάτων (CMIRS). Η έρευνα, που διεξήχθη τον Μάρτιο με συνεντεύξεις πρόσωπο με πρόσωπο σε δείγμα 500 ατόμων, αποτελεί μέρος της τακτικής τριμηνιαίας καταγραφής των αντιλήψεων για την πολιτική και κοινωνική εμπιστοσύνη, την  αυτοπεποίθηση και την ευτυχία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται σε ηλεκτρονικά τ/κ μέσα ενημέρωσης, ένα ποσοστό 87,77% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα πράγματα στην τ/κ κοινότητα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση, επιβεβαιώνοντας τη σταθερά υψηλή κοινωνική δυσαρέσκεια των τελευταίων ετών.

Η διευθύντρια του CMIRS, Μινέ Γιουτζέλ, επεσήμανε ότι η έρευνα αυτή τη φορά περιλάμβανε ειδικές ερωτήσεις για μέτρηση της "κοινωνικής αποσύνθεσης". «Λέμε εδώ και χρόνια ότι η κοινωνία είναι μια κοινωνία ανομίας. Σε αυτή τη μελέτη κάναμε μια λεπτομερή ανάλυση», δήλωσε. Σύμφωνα με την κ. Γιουτζέλ, παρατηρείται σοβαρή διάβρωση τόσο στον κοινωνικό ιστό όσο και στη "θεσμική" ηγεσία.

Κυρίαρχο πρόβλημα η οικονομία

Τα οικονομικά προβλήματα αναδείχθηκαν ως το κυριότερο ζήτημα που απασχολεί τους συμμετέχοντες. Ακολουθούν οι χαμηλοί μισθοί, τα προβλήματα στο σύστημα υγείας και οι «ανίκανοι πολιτικοί ηγέτες». Σημαντικές ανησυχίες εκφράστηκαν επίσης για την υποδομή για τον ηλεκτρισμό, τον πληθωρισμό, το εκπαιδευτικό σύστημα, το Κυπριακό και τη διαφθορά.

Χαμηλοί δείκτες ευτυχίας και κοινωνικής εμπιστοσύνης

Ο δείκτης ευτυχίας της κοινότητας καταγράφηκε στο 5,90 (σε κλίμακα 1-10), ενώ ο δείκτης κοινωνικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε σε μόλις 3,34. 

Η έρευνα επιβεβαίωσε τα πολύ χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύνης προς τους περισσότερους "θεσμούς" στα κατεχόμενα. Συγκεκριμένα, οι "θεσμοί" που συγκεντρώνουν τη λιγότερη εμπιστοσύνη είναι η «κυβέρνηση», τα πολιτικά κόμματα, η «βουλή», τα μέσα ενημέρωσης και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Αντίθετα, την υψηλότερη εμπιστοσύνη φαίνεται να συγκεντρώνουν η «δικαιοσύνη», η «αστυνομία» και ο "θεσμός του διαμεσολαβητή» (ombudsman). Ο δείκτης ποιότητας ζωής («βιωσιμότητας») παρέμεινε σε μέτρια επίπεδα, στο 5,69.

Τα υπόλοιπα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να δημοσιευθούν τις επόμενες ημέρες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το ΕΛΑΜ καταγγέλλει το Ηνωμένο Βασίλειο για έκδοση βίζας στο ψευδοκράτος
Διμερείς συνεργασίες και η επικείμενη τριμερής με Ελλάδα στο επίκεντρο των συναντήσεων Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ
Μετά το Πάσχα εξελίξεις για διορισμό Προσωπικού Απεσταλμένου-Πρώτα συνάντηση διαπραγματευτών
Ο «προεκλογικός» των κατεχομένων, το ρίνγκ Τατάρ-Ερχιουμάν και τα τουρκογενή πλήγματα
Ο Οδυσσέας ως αναδυόμενη αντιπολιτευτική δύναμη απέναντι στις αδυναμίες του συστήματος
Κύπρος και Ελλάδα χρειάζονται στήριξη για την ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν βγαίνει δημόσια η ΕΕ»
«Πρωτόκολλο» για νέο νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία υπογράφηκε στην Άγκυρα
«Ατυχείς και διχαστικές» χαρακτήρισε τις δηλώσεις συμβούλου Ερντογάν για Ουστέλ ο Τατάρ
Εισηγείται η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ο Σερντάρ Ντενκτάς
Προηγείται ο Τατάρ του Έρχιουρμαν και σε δημοσκόπηση τουρκικής εταιρείας