Ανέκαμψαν την Τρίτη οι αγορές στην Ασία μετά τις βαριές απώλειες

Κέρδη κατέγραψαν την Τρίτη οι μετοχές στην Ασία, ξεφεύγοντας από τα χαμηλότερα επίπεδα ενός και πλέον έτους, ενώ άνοδο παρουσιάζουν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών μετοχών.

Ωστόσο, πολλοί επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, έστω και αν ελπίζουν ακόμη ότι η Ουάσιγκτον είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί για ορισμένους από τους επιθετικούς δασμούς που έχουν προκαλέσει αναταραχή στις αγορές.

Η σημαντική ανάκαμψη του ιαπωνικού δείκτη Nikkei κατά 5,6% την Τρίτη ξεπέρασε κατά πολύ τα κέρδη των άλλων αγορών της Ασίας με τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ να έχει αναλάβει να ηγηθεί των εμπορικών διαπραγματεύσεων με το Τόκιο.

«Είναι σημαντικό ότι αρχίζει να διαφαίνεται μια μικρή ηλιαχτίδα που δίνει ελπίδα ότι οι ΗΠΑ είναι πραγματικά ανοιχτές σε εμπορικές διαπραγματεύσεις, (με) την πιο σημαντική να είναι της Ιαπωνίας με τον Υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ», δήλωσε ο Tapas Strickland, επικεφαλής του τομέα των αγορών στην National Australia Bank.

Ο Strickland, ωστόσο, σημείωσε ότι η μεταβλητότητα παραμένει εξαιρετικά αυξημένη, με το «σπάνιο γεγονός» της εκτόξευσης του δείκτη VIX (δείκτης φόβου) πάνω από το 60 κατά τη διάρκεια της νύχτας, μόλις για δεύτερη φορά μετά την πανδημία.

Η άνοδος του χρηματιστηρίου του Τόκιο ακολουθεί το ξεπούλημα των ιαπωνικών μετοχών στις τελευταίες ημέρες, ενώ οι αγορές της Κίνας σημείωσαν μέτρια άνοδο την Τρίτη, αφού τα κρατικά επενδυτικά ταμεία της χώρας επενέβησαν για να αγοράσουν μετοχές.

Ο δείκτης αναφοράς της Ταϊβάν, που εξαρτάται από τις εξαγωγές ημιαγωγών, σημείωσε πτώση 5%, μία ημέρα μετά αφότου υπέστη τη χειρότερη πτώση στην ιστορία του.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού MSCI ενισχύθηκε 1,7% απομακρυνόμενος από το χαμηλότερο του επίπεδό, από τον Φεβρουάριο του 2024, αλλά αυτό ακολούθησε μια βουτιά άνω του 10% κατά τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, και μεγάλο μέρος της ανάκαμψης προήλθε από ιαπωνικές μετοχές.

Οι μετοχές στην Ταϊλάνδη υποχώρησαν την Τρίτη σχεδόν 6% ακολουθώντας με καθυστέρηση την βουτιά των αγορών την προηγούμενη ημέρα, που ήταν αργία στην Ταϊλάνδη, ενώ η αγορά στην Ινδονησία κατέγραψε μεγάλη πτώση 9%, ύστερα από μια εβδομάδα αργιών.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng σημείωσε άνοδο 1,6% μετά τη μεγαλύτερη πτώση από την ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση του 1997 που σημείωσε τη Δευτέρα.

Τα "βαριά χαρτιά" της ηπειρωτικής Κίνας ενισχύθηκαν 1%, δεχόμενα στήριξη από τις αγορές στις οποίες προέβη το κινέζικο κρατικό ταμείο Central Huijin Investment και άλλους επενδυτές που υποστηρίζονται από το κράτος.

Τη Δευτέρα, ο αμερικανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση 349,26 μονάδων (-0,91%), στις 37.965,60 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε με άνοδο 15,48 μονάδων (+0,10%), στις 15.603,26 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 έκλεισε με πτώση 11,83 μονάδων (-0,23%), στις 5.062,25 μονάδες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κυνήγι μαγισσών στο Ιράν-Εκτελέσεις και μαζικές συλλήψεις για κατασκοπεία υπέρ της Μοσάντ
Στις φλόγες φωτοβολταϊκά στη Λεμεσό-Επηρεάστηκαν αποθήκη και οχήματα
Πυρκαγιά σε άχρηστα υλικά και δέντρα στην Παναγία Μακεδονίτισσας-Κατέκαυσε δύο δεκάρια γης
Τρόμος για 41χρονη στη Θεσσαλονίκη-Ο πρώην της εισέβαλε στο σπίτι και απείλησε ότι θα τη θάψει
Επιβεβαίωσε ύπαρξη αμερικανικών αεροσκαφών στη βάση Ανδρέας Παπανδρέου ο Πάλμας-«Απομακρυσμένοι οι κίνδυνοι»
Στην Αθήνα με ασφάλεια 22 Κύπριοι πολίτες-Επέστρεψαν από το Ισραήλ και το Ιράν
Έστησαν επιχείρηση και κατάσχεσαν 2,5 κιλά ναρκωτικά οι Αρχές-Δύο συλλήψεις
Εξετάζει εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο ο Τράμπ-«Επιδιώκει κάτι περισσότερο από μια απλή εκεχειρία»
Δεκάδες νεκροί από πυρά κοντά σε κέντρο διανομής βοήθειας στη Γάζα
Με νεφώσεις και ανέμους το σκηνικό του καιρού-Ανεβαίνει από την Πέμπτη η θερμοκρασία