Έστησαν στον τοίχο τις ΥΚΕ για την κακοποίηση των πέντε παιδιών-Υψηλοί τόνοι και επίθεση σε Ευαγγέλου και Κυρατζή

Ανεπαρκείς ήταν οι απαντήσεις της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας και της Διευθύντριας των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφορικά με τη διαχείριση της υπόθεσης κακοποίησης των πέντε παιδιών στη Δρομολαξιά. Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον τους, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί να δεχθεί τις δικαιολογίες που παρατέθηκαν, ιδιαίτερα όταν στο παρελθόν υπήρξαν παρόμοιες υποθέσεις, όπως η υπόθεση του 15χρονου Στυλιανού και της Έλενας Φραντζή, που ανέδειξαν τις σοβαρές αδυναμίες των αρμόδιων υπηρεσιών.

Οι Μαριλένα Ευαγγέλου και Μαρία Κυρατζή επικαλέστηκαν τη δικαστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη εναντίον των γονέων, καθώς και τη διοικητική έρευνα που διεξάγεται, αποφεύγοντας να δώσουν σαφείς απαντήσεις για το γεγονός ότι οι ΥΚΕ γνώριζαν τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών, αλλά ενημερώθηκαν για την κακοποίηση, μόνο όταν ένα από τα παιδιά μίλησε σε εκπαιδευτικό. Παράλληλα, επικεντρώθηκαν στο ζήτημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών.

Η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας σημείωσε ότι στόχος της διοικητικής έρευνας που διατάχθηκε - μετά τις επικρίσεις - είναι να διαπιστωθεί αν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες., τονίζοντας το δύσκολο έργο των ΥΚΕ, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν ζητήματα που απαιτούν άμεσο χειρισμό. «Προσλήφθηκαν 15 λειτουργοί και καταβάλλονται προσπάθειες για επιπλέον στελέχωση, όμως η ανάγκη είναι για 50 λειτουργούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε, επίσης, ότι παρότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, «η αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν παιδιά δεν είναι άσπρο ή μαύρο», ενώ τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των ΥΚΕ και ανέφερε ότι συμφώνησε με την ΠΑΣΥΔΥ να πραγματοποιείται μηνιαία δομημένη συνάντηση για βελτίωση της συνεργασίας.

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, ανέφερε πως η επιστολή της σχετικά με την υπόθεση, δεν έχει απαντηθεί ακόμη από τις ΥΚΕ. Παρέπεμψε και σε έκθεση της προκατόχου της, το 2017, Λήδας Κουρσουμπά, επισημαίνοντας πως τα διαχρονικά προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται. «Πρέπει να ολοκληρωθεί επιτέλους ο εκσυγχρονισμός των ΥΚΕ, αφού κάθε αστοχία σχετίζεται με την πρόληψη», σημείωσε.

Η Διευθύντρια των ΥΚΕ, Μαρία Κυρατζή, επισήμανε πως είχε προβεί σε σχετικές επισημάνσεις μετά την υπόθεση του 15χρονου Στυλιανού το 2019 προς το Υπουργείο Εργασίας, αλλά δεν ελήφθησαν υπόψη. Η κ. Χαραλαμπίδου αντέδρασε, θέτοντας το ερώτημα γιατί έξι χρόνια μετά δεν υπήρξε ανταπόκριση, χωρίς να λάβει σαφή απάντηση. Η κ. Κυρατζή αναφέρθηκε επίσης σε μελέτη για την παιδική προστασία, η οποία αναμένεται να προκηρυχθεί το καλοκαίρι, με στόχο τη συνεργασία τεσσάρων Υπουργείων για τη λήψη και εφαρμογή κατάλληλων μέτρων.

Η υποστελέχωση, το σοβαρότερο πρόβλημα των ΥΚΕ

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης κυριάρχησε στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Παρά το γεγονός ότι έχει επισημανθεί επανειλημμένα από το 2017, δεν έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα, με αποτέλεσμα να αποκαλύπτονται περιστατικά που φέρνουν ενώπιον των ευθυνών τους τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, όπως αυτές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή διαχείρισης περιπτώσεων κακοποίησης παιδιών.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, Γιάννης Νικολαΐδης, δήλωσε ότι η στελέχωση των ΥΚΕ θα πρέπει να βασιστεί σε σχετική μελέτη που θα ενταχθεί στο ευρύτερο πλαίσιο εκσυγχρονισμού. «Προκηρύχθηκε διαγωνισμός για μελέτη, ώστε να γίνει ορθολογική στελέχωση. Οι διαδικασίες, ο εκσυγχρονισμός, η αλλαγή κουλτούρας, η εκπαίδευση και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα αποσκοπούν στην κάλυψη των αναγκών», σημείωσε.

Η κ. Χαραλαμπίδου διερωτήθηκε: «Πόσα μωρά πρέπει να χάσουμε ακόμα για να εκσυγχρονιστούν οι διαδικασίες;». Ο κ. Νικολαΐδης απάντησε πως «ούτε ένα παιδί δεν πρέπει να χαθεί», τονίζοντας πως το Υφυπουργείο έχει «την περισσότερη έγνοια απ’ όλους». Κατέληξε λέγοντας ότι «στις ΥΚΕ υπάρχουν καταρτισμένοι επιστήμονες που, με τη σωστή διαχείριση, μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους αποτελεσματικά».

Ανακοίνωση του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας

Μετά το τέλος της συνεδρίας, με ανακοίνωσή του το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας ανέφερε, πως κατά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, κα Μαριλένα Ευαγγέλου, ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι, σε σχέση με τις πρόσφατες καταγγελίες κακοποίησης παιδιών, ζητήθηκε αμέσως έκθεση γεγονότων και ακολούθησαν οδηγίες για τη διεξαγωγή διοικητικής έρευνας, με χρόνο ολοκλήρωσης ένα μήνα.

Κατά τη συνεδρία, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας παρουσίασε τις δράσεις και πολιτικές των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Εστίασε ιδιαίτερα στο μεγάλο συγχρηματοδοτούμενο έργο του Εκσυγχρονισμού των ΥΚΕ, ο οποίος αποσκοπεί στην ενίσχυση των Υπηρεσιών και στη βελτίωση ζητημάτων που χρήζουν εκσυγχρονισμού. Στο πλαίσιο του μεγάλου αυτού έργου περιλήφθηκαν εισηγήσεις των ΥΚΕ οι οποίες προέκυψαν από παλαιότερες εκθέσεις του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός των ΥΚΕ υλοποιείται στη βάση προγραμματισμού, με δράσεις που ενισχύουν το έργο των λειτουργών των Υπηρεσιών και συγκεκριμένα:

  • Το Πρόγραμμα του «Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς», που εφαρμόστηκε τον Απρίλιο του 2023 και επεκτάθηκε το 2024 σε παγκύπρια βάση, το οποίο στοχεύει στην αποκέντρωση των κοινωνικών υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο, σε συνεργασία με τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Η πρόσληψη συνοδών και μεντόρων για παιδιά, με στόχο την καλύτερη δυνατή στήριξή τους
  • Η πρόσληψη επαγγελματιών επόπτων, οι οποίοι ενισχύουν το έργο των λειτουργών και αποφορτίζουν το προσωπικό πρώτης γραμμής.
  • Η λειτουργία πολυθεματικών ομάδων για τη στενότερη συνεργασία μεταξύ συναρμόδιων φορέων όπως η Αστυνομία, οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας κ.α., για τη διεπιστημονική και σφαιρκή προσέγγιση κάθε υπόθεσης εξατομικευμένα.
  • Η ανάπτυξη εργαλείου αξιολόγησης και διαβάθμισης επικινδυνότητας, για την εξυπηρέτηση του συμφέροντός του παιδιού και τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων διαδικασιών και της ενίσχυσής τους με επαγγελματικά εργαλεία.

Η Υφυπουργός ανέφερε επίσης, ότι έχουν πρόσφατα προσληφθεί 15 Λειτουργοί Κοινωνικών Υπρεσιών, ενώ επίκειται περαιτέρω ενίσχυση του προσωπικού μετά την απόφαση της Βουλής για αποπαγοποίηση των θέσεων στον δημόσιο τομέα, σημειώνοντας ότι θα ξεκινήσει ή και θα συνεχίσει διαδικασία πλήρωσης και άλλων θέσεων σε όλες τις βαθμίδες και τμήματα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις συνεχείς εκπαιδεύσεις του προσωπικού των ΥΚΕ, σε όλα τα επίπεδα και σε συνεργασία με άλλους φορείς, όπως το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Σε κρίσιμη κατάσταση ο 27χρονος τραυματίας-Συνεχίζεται η λήψη καταθέσεων για τα επεισόδια στην Ορόκλινη
Μία σύλληψη και ακόμη τρία εντάλματα για τα επεισόδια στην Ορόκλινη
Κατά 45% μειώθηκαν τα ατυχήματα στην Εθνική Φρουρά-Η χρονιά με τα λιγότερα περιστατικά το 2024
Εργασίες για τηλεπικοινωνιακό δίκτυο στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας-Αγ.Νάπας την Πέμπτη
Κάνναβη σε δύο «αζήτητα» πακέτα βρέθηκε στο ταχυδρομείο (pics)
«Ναι» Επιτρόπου σε κάμερες από Δήμους αλλά «χωρίς να καθίστανται big brother»
Έστησαν στον τοίχο τις ΥΚΕ για την κακοποίηση των πέντε παιδιών-Υψηλοί τόνοι και επίθεση σε Ευαγγέλου και Κυρατζή
Άρχισαν οι ταυτοποιήσεις προσώπων για τα επεισόδια στην Ορόκλινη-«Ζητήθηκαν μέτρα από το 2022»
Χαρτσιώτης για παραβατικότητα: Ο νόμος δεν δέρνεται
Υπό κράτηση οι δύο συλληφθέντες για τα δύο κιλά ναρκωτικά στη Λάρνακα