Καταρτίζονται τα κατηγορητήρια των διώξεων για Θανάση-Ενδεχομένως πάνω από 7 οι κατηγορούμενοι, στόχος το Κακουργιοδικείο
Ντίνα Κλεάνθους 06:00 - 08 Απριλίου 2025

Στους ώμους της οικογένειας του Θανάση Νικολάου και των νομικών της συμβούλων, έχει πέσει πλέον η απονομή της Δικαιοσύνης, μετά και το πόρισμα Αθανάσιου-Παπά, το οποίο εισηγήθηκε την ποινική δίωξη επτά προσώπων, εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν στη λίστα των διώξεων που εισηγήθηκε και το πόρισμα Μάτσα-Αλεξόπουλου, έπειτα από το οποίο ακολούθησε η θανατική ανάκριση για τα αίτια του θανάτου του 26χρονου εθνοφρουρού που βρέθηκε νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας τον Σεπτέμβριο του 2005, με την Δικαστή Ντόρια Βαρωσιώτου, να αποδέχεται «χωρίς κανένα δισταγμό» την επιστημονική μαρτυρία της παθολογοανατόμου Δήμητρας Καραγιάννης και να καταλήγει πως ο θάνατος του επήλθε από στραγγαλισμό συνεπεία εγκληματικής ενέργειας.
Μια απόφαση που ήρθε, όχι από τις αρμόδιες αρχές του κράτους που θα έπρεπε να αναζητήσουν την αλήθεια για τον θάνατο ενός νεαρού κάτω από αυτές τις συνθήκες και δεδομένων των καταγγελιών που υπήρχαν για μπούλινγκ και βασανιστήρια στο στρατόπεδο που υπηρετούσε, στο οποίο διακινούνταν ναρκωτικά, αλλά μετά από αγώνα 20 ετών από την πλευρά της οικογένειας του Θανάση, η οποία ουδέποτε αποδέχθηκε πως ο 26χρονος έθεσε τέρμα στη ζωή του.
Αποτέλεσμα, η οικογένεια του άτυχου εθνοφρουρού να αναλάβει χρέη που θα έπρεπε να εκτελέσουν Αστυνομία και Εισαγγελία, με τους δύο θεσμούς ωστόσο να στέκονται απέναντι της, επιμένοντας στην αρχική τους εκδοχή πως επρόκειτο για αυτοκτονία και να αποδίδουν την επιμονή της μητέρας σε παράνοια. Εξάλλου, ενδεικτική είναι η στάση της Εισαγγελίας που κράτησε στην θανατική ανάκριση ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου, η οποία κρατούσε σημαία τα ευρήματα του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού, παρά την καταδικαστική απόφαση του ΕΔΑΔ το 2020, με την Δικαστή κ. Βαρωσιώτου, να αναφέρει στην απόφαση της πως «μέχρι το στάδιο των τελικών αγορεύσεων, η θέση της Εισαγγελίας ήταν πως ο θάνατος προκλήθηκε από πτώση εξ ύψους και πως ο Θανάσης αυτοκτόνησε. Ακόμη και μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ, η Εισαγγελία πρότεινε ως εμπειρογνώμονα μάρτυρα τον Πανίκκο Σταυριανό, ο οποίος μαζί με τις αστυνομικές αρχές κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο Θανάσης αυτοκτόνησε. Στη συνέχεια και μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ, η Εισαγγελία δεν αποδέχθηκε ούτε το πόρισμα των Ιδιωτών Ποινικών Ανακριτών Μάτσα και Αλεξόπουλου, που διόρισε ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας, προφανώς γιατί σε αυτό αποφάνθηκαν ότι ο θάνατος του Θανάση οφείλετο σε εγκληματική ενέργεια».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με προεκτάσεις η απόφαση για Θανάση-«Εισαγγελία και Αστυνομία ήθελαν από την αρχή να αποκλειστεί η εγκληματική ενέργεια»
Το πόρισμα Αθανάσιου-Παπά, επιβεβαίωσε πλήρως τόσο το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας όσο και τον πόρισμα Αλεξόπουλου-Μάτσα, οι οποίοι έδειξαν πως ο θάνατος του Θανάση Νικολάου επήλθε από εγκληματική ενέργεια, αδειάζοντας εκ νέου την Αστυνομία. Και αυτό διότι, μετά το πόρισμα Μάτσα-Αλεξόπουλου, οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης, διέταξαν νέα έρευνα, με την Αστυνομία και πάλι να μην διαπιστώνει πως επρόκειτο για δολοφονία.
Ωστόσο πλέον το κεφάλαιο αυτό θεωρείται πως έχει κλείσει οριστικά, αφού από την μια κρίνεται τελεσίδικο το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας, δεδομένου πως το Ανώτατο που εξέτασε την προσφυγή του Πανίκου Σταυριανού υπέδειξε νομικά σφάλματα τα οποία όμως δεν έχουν να κάνουν με την ουσία, δηλαδή την αιτία θανάτου, ενώ από την άλλη, στην εξίσωση προστέθηκε ακόμη ένα πόρισμα, που επίσης δείχνει ξεκάθαρα πως ο 26χρονος δολοφονήθηκε, αποδίδοντας μάλιστα ποινικές ευθύνες.
Πλέον, υπό κανονικές συνθήκες, οι θεσμοί του κράτους θα έπρεπε να δρομολογήσουν διαδικασίες για απόδοση ευθυνών και στην βάση της μαρτυρίας που υπάρχει οι εμπλεκόμενοι να οδηγηθούν ενώπιον του Δικαστηρίου, εντούτοις, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα μετά το πόρισμα Μάτσα-Αλεξόπουλου, ότι δεν θα προχωρήσει σε ποινικές διώξεις λόγω του χρόνου που παρήλθε, κάτι τέτοιο θεωρείται ήδη αποκλεισμένο σενάριο. Αφενός γιατί έπρεπε ήδη να υπάρξουν ανακοινώσεις από πλευράς της Εισαγγελίας, η οποία μάλιστα θα έπρεπε να αναζητήσει και τις δικές της διαχρονικές ευθύνες στο χειρισμό της υπόθεσης, αφού με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνέβαλαν στην συσκότιση, και αφετέρου αν διαφοροποιήσει τη στάση της, σε σχέση με το 2023, τότε αυτομάτως αναιρεί τον εαυτό της και παραδέχεται το λάθος της, κάτι που δεν μας έχει συνηθίσει η Νομική Υπηρεσία. Επίσης, της στάσης απόφασης να μην προχωρήσει σε ποινικές διώξεις, ακολούθησε η θανατική ανάκριση, με την εκπρόσωπο του Γενικού Εισαγγελέα να υποστηρίζει σθεναρά τον Πανίκο Σταυριανό, ένα από τα πρόσωπα που υπήρχε εισήγηση για δίωξη του.
Εξάλλου, πέραν των πιο πάνω, η οικογένεια του Θανάση Νικολάου, ξεκαθάρισε σε κάθε τόνο, πως δεν επιθυμεί την εμπλοκή της Νομικής Υπηρεσίας, εξαπολύοντας μάλιστα πυρά σε διάφορες περιπτώσεις κατά των επικεφαλής, Σαββίδη-Αγγελίδη, στους οποίος επίσης καταλόγισε ευθύνες.
Είναι για αυτούς τους λόγους που πλέον το βάρος για την απονομή της Δικαιοσύνης για μια τέτοια σοβαρή υπόθεση, δεν βρίσκεται στους θεσμούς του κράτους - όσο τραγικό και παράδοξο και αν ακούγεται - αλλά στους ώμους της ίδιας της οικογένειας, η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε ιδιωτικές ποινικές διώξεις, δεδομένου πως ο Γενικός Εισαγγελέας είχε ανακοινώσει πως δεν θα σταθεί εμπόδιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η Δικαιοσύνη σε αδιέξοδο-Γύρω γύρω όλοι και στη μέση η ψυχή του Θανάση
Στο κάδρο, με βάση το πόρισμα Αθανάσιου-Παπά, βρίσκονται επτά πρόσωπα, τέσσερις αστυνομικοί που αφυπηρέτησαν από το Σώμα, δύο στρατιωτικοί και ο ιατροδικαστής, στους οποίους καταλογίζονται ευθύνες αναφορικά με τους χειρισμούς τους μετά την διάπραξη εγκλήματος, ενώ λόγω του χρόνου που παρήλθε και των διαδοχικών λαθών από τις Αρχές, δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστούν οι δολοφόνοι του Θανάση Νικολάου. Επί της ουσίας και δεδομένου πως οι έρευνες ήταν ακόμη πιο διευρυμένες, στο νέο πόρισμα, σε σχέση με αυτό του Μάτσα-Αλεξόπουλου, προστέθηκαν οι δύο στρατιωτικοί και άλλος ένας αστυνομικός.
Στην παρούσα φάση, οι νομικοί σύμβουλοι της οικογένειας του Θανάση, μελετούν και τα δύο πορίσματα, αφού η πρόθεση για καταχώρηση ιδιωτικών ποινικών εκφράστηκε από το 2023, οπότε ο Εισαγγελέας ανακοίνωσε πως δεν θα προχωρήσει με διώξεις, έπειτα από την οποία αναμένεται να καταρτήσουν λίστα κατηγορουμένων, σε βάρος των οποίων θα καταχωρήσουν υπόθεση.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, αυτή η λίστα, ενδέχεται να μην περιλαμβάνει μόνο τα επτά πρόσωπα που κατονομάζουν τα δύο πορίσματα, αλλά ο αριθμός των προσώπων που θα περιλαμβάνει να είναι ακόμη μεγαλύτερος, αφού εκ πρώτης όψεως φαίνεται να προκύπτει μαρτυρία που δικαιολογεί διώξεις και άλλων προσώπων, για διαφορετικά αδικήματα. Δηλαδή, ενδέχεται να καταχωρηθεί υπόθεση και σε βάρος προσώπων που σχετίζονται με πιθανά αδικήματα που διαπράχθηκαν πριν την δολοφονία του 26χρονου, τα οποία είναι εξίσου σοβαρά και έχουν άμεση σχέση με την τραγική κατάληξη του Θανάση Νικολάου.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται στις προθέσεις της οικογένειας να υπάρξουν προσκόμματα. Και αυτό διότι, στόχος των δικηγόρων είναι να καταχωρήσουν υπόθεση στο Κακουργιοδικείο, αφού θεωρούν πως από την μαρτυρία προκύπτουν αδικήματα που προνοούν ποινές πάνω από πέντε έτη. Εντούτοις, για να γίνει κάτι τέτοιο, η υπόθεση θα πρέπει να τύχει χειρισμού από τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος είναι ο μοναδικός που έχει την εξουσία για να καταχωρεί υποθέσεις ενώπιον του Κακουργιοδικείου. Συνεπώς, σε περίπτωση που δεν φέρει ένσταση στο αίτημα της οικογένειας, τότε θα πρέπει να διοριστούν ιδιώτες δικηγόροι, της επιλογής της οικογένειας, η οποία ξεκαθάρισε πως δεν θα δεχθεί καμία εμπλοκή της Νομικής Υπηρεσίας και των λειτουργών της, αφού είχαν την ευκαιρία να το πράξουν στο παρελθόν, πράγμα που δεν έκαναν. Κάτι αντίστοιχο έγινε και στην υπόθεση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, όπου ο τότε Εισαγγελέας, Κώστας Κληριδης, καταχώρησε την υπόθεση στο Κακουργιοδικείο και την ανέθεσε την σε ιδιώτες δικηγόρους.
Μπορεί να υπήρξαν διαβεβαιώσεις από άλλες πηγές στην οικογένεια πως δεν θα υπάρξουν εμπόδια σε αυτή τους την πρόθεση, εντούτοις ο τελικός λόγος είναι στον Γενικό Εισαγγελέα. Σε αντίθετη περίπτωση, η υπόθεση αναμένεται να καταχωρηθεί υποχρεωτικά ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου, αφού για κάτι τέτοιο δεν απαιτείται έγκριση από τον Γενικό Εισαγγελέα, ωστόσο έχει το δικαίωμα να διακόψει τις ιδιωτικές ποινικές, όπως έπραξε σε άλλες περιπτώσεις, πράγμα το οποίο δεν αναμένεται να πράξει, δεδομένης τα όσα είχε ανακοινώσει. Ωστόσο, το σενάριο αυτό, προμηνύει διαφοροποιήσεις στα αδικήματα που θα αντιμετωπίσουν οι κατηγορούμενοι, οι οποίες θα προνοούν ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε έτη.
Το ζήτημα αναμένεται να ξεκαθαρίσει αφότου οι νομικοί σύμβουλοι της οικογένειας ολοκληρώσουν την διαδικασία της μελέτης των πορισμάτων και της μαρτυρίας που υπάρχει ενώπιον τους, βάσει της οποίας θα καταρτίσουν και τα κατηγορητήρια, με τις εξελίξεις να αναμένονται σε περίπου ένα μήνα, λόγω και του όγκου του μαρτυρικού υλικού της υπόθεσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το πόρισμα του Θανάση στην αναμονή-Είκοσι χρόνια ήθελαν να αποδειχθούν σωστοί, όχι να αποδειχθεί το σωστό
