Παπαναστασίου: «Ελκυστική η Κύπρος για επενδυτές στην ενέργεια, στόχος η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας»

Η Κύπρος είναι ελκυστική πύλη για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, είπε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

Ο κ. Παπαναστασίου αναφέρθηκε στον ρόλο της Κύπρου ως περιφερειακού εμπορικού και ενεργειακού κόμβου και υπογράμμισε συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ότι «η Κύπρος έχει πολύ καλή τοποθεσία, κοντά στην Αφρική, δίπλα στη Μέση Ανατολή και είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε.», καθιστώντας την «ελκυστική πύλη για επενδυτές στον τομέα της ενέργειας».

Αναφέρθηκε επίσης στις αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης (S&P, Moody’s, DBRS) ως ένδειξη αξιοπιστίας. «Όταν λαμβάνεις τέτοιες αναβαθμίσεις πρόσφατα, δεν μπορείς να αγνοήσεις μια τέτοια χώρα», σημείωσε.

Στόχος, ανέφερε, είναι η μείωση του κόστους ενέργειας και η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. «Προσπαθούμε σκληρά στον τομέα της ενέργειας, προσπαθούμε να μειώσουμε το κόστος της ενέργειας και να παρέχουμε λύσεις», ανέφερε, εννοώντας τόσο στον οικιακό όσο και στον βιομηχανικό τομέα.

Ο Υπουργός Ενέργειας παρουσίασε την κατάσταση στην ΑΟΖ της Κύπρου, σημειώνοντας ότι υπάρχουν αρκετές ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου (Αφροδίτη στο οικόπεδο 12, Γλαύκος στο οικόπεδο 10, Κρόνος, Καλυψώ, Δίας στο οικόπεδο 6, και Ηλέκτρα στο οικόπεδο 5). Όμως, ανέφερε, «αυτό που λείπει είναι η υποδομή», γεγονός που εμποδίζει την ανάπτυξη αυτών των κοιτασμάτων.

«Προσπαθούμε να αναπτύξουμε τον πλούτο που βρίσκεται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου», τόνισε.

Για την εμπορική αξιοποίηση των κοιτασμάτων, αναφέρθηκε στη στρατηγική συμφωνία με πολυεθνικές εταιρείες για μεταφορά φυσικού αερίου στην Αίγυπτο μέσω υποδομών όπως αυτές του κοιτάσματος Ζορ, ώστε να υγροποιείται και να εξάγεται ως LNG.

Επίσης παρουσίασε το μοντέλο ενεργειακής στρατηγικής της Κύπρου, δίνοντας έμφαση στον τελικό καταναλωτή και στη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας «Ο καταναλωτής ηλεκτρισμού είναι η προτεραιότητά μας» σημείωσε. Ανέφερε ότι η Κύπρος έχει ήδη επιτύχει 1 GW από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σε συνολικό δυναμικό περίπου 1,4 GW.

Ο κ. Παπαναστασίου αναφέρθηκε και στο έργο Great Sea Interconnector: μια ηλεκτρική διασύνδεση που θα ενώνει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα και μέσω αυτής, ολόκληρη την Ε.Ε. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για το έργο από χώρες όπως τα ΗΑΕ και η Γαλλία.

Το διεθνές συνέδριο αποσκοπούσε στην προώθηση της Κύπρου ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και στρατηγικό επιχειρηματικό κόμβο που συνδέει την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, αλλά και την ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ Κυπρίων αξιωματούχων και διεθνών επενδυτών, με την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της κυπριακής οικονομίας.

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες η παρουσία των Κύπριων αξιωματούχων ενίσχυσε τη δέσμευση της Κύπρου για την προώθηση διεθνών συνεργασιών και την ενδυνάμωση της οικονομίας.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε ενότητες με έμφαση στην τεχνολογία, την ενέργεια, τον τραπεζικό τομέα, τις επενδύσεις και τη ναυτιλία με συντονισμό και συμμετοχή κορυφαίων στελεχών από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Στελέχη από την ExxonMobil, McKinsey, ENI και Breakthrough Energy Ventures που συμμετείχαν στα πάνελ εξέτασαν επενδυτικές προοπτικές στον τομέα φυσικού αερίου, ανανεώσιμων πηγών και γεωστρατηγικής συνεργασίας.

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό τους οι διοργανωτές του συνεδρίου Capital Link Νικόλαος Μπορνόζης και Όλγα Μπορνόζη τόνισαν ότι «με τις πρόσφατες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής της ικανότητας, η Κύπρος θεωρείται ισχυρή και αναπτυσσόμενη οικονομία, που έχει καθιερωθεί ως κέντρο χρηματοοικονομικών, ενέργειας, ναυτιλίας και logistics, αλλά και ότι το φόρουμ αναδεικνύει τον στρατηγικό ρόλο της Κύπρου ως πύλη προς την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή».

Τα πάνελ περιλάμβαναν εκπροσώπους κολοσσών της τεχνολογίας όπως Google, Microsoft και Insurify, αναδεικνύοντας την Κύπρο ως αναδυόμενο τεχνολογικό κόμβο.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Δρ. Χρίστος Πατσαλίδης, παρουσίασε την οικονομική εικόνα της χώρας. Στη συνέχεια, η ενότητα «Η Κύπρος ως Τραπεζικός και Χρηματοοικονομικός Κόμβος» με συντονιστή τον CEO της PwC Κύπρου και συμμετοχή εκπροσώπων από Alpha Bank, Τράπεζα Κύπρου και Morgan Stanley, εστίασε στη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος και στις νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης και ανάπτυξης.

O πΠρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον, Ευάγγελος Σάββα μιλώντας στο συνέδριο τόνισε μεταξύ άλλων ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κύπρος έχουν δεσμευτεί πρόσφατα να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σε πολλούς τομείς.

Τα τελευταία χρόνια, ανέφερε, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, χάρη στη σταθερή πολιτική βούληση και σε μια ολιστική προσέγγιση και από τις δύο πλευρές, στην Ουάσιγκτον και στη Λευκωσία. Καταλύτης για τη συνεργασία στην περιοχή υπήρξε η ενέργεια — και ειδικά η ανακάλυψη φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό, ανέφερε,  οδήγησε την Κύπρο να αναπτύξει στενές συνεργασίες με χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα — όλες σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Δεδομένης αυτής της κοινής στοίχισης, η ενίσχυση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν το φυσικό επόμενο βήμα. Ο κ. Σάββα επισήμανε «ότι πριν από μία δεκαετία, δεν υπήρχε ουσιαστικά καμία συνεργασία Κύπρου–ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας και άμυνας, ενώ σήμερα τέτοιες επαφές έχουν γίνει ρουτίνα, ακόμη και με το Πεντάγωνο». 

Αυτή η αλλαγή, ανέφερε, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αυξανόμενη αναγνώριση της γεωστρατηγικής θέσης της Κύπρου και της σημασίας της για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Στο συνέδριο παραβρέθηκε και ο Φίλιπ Κρίστοφερ, επιφανές στέλεχος της ομογένειας στις ΗΠΑ. 

Ο κ. Κρίστοφερ αναφερόμενος στους λόγους που η Κύπρος είναι ένας ασφαλής προορισμός για επενδύσεις, τόνισε ότι «έχει αποδείξει τη σταθερότητα και αξιοπιστία της τα τελευταία δέκα χρόνια, καθώς διαθέτει ειδικευμένο εργατικό δυναμικό και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αλφαβητισμού», στοιχεία που τη διαφοροποιούν στην ευρύτερη περιοχή.

Η χώρα, ανέφερε, προσφέρει ένα «ασφαλές περιβάλλον στη Μέση Ανατολή» και μάλιστα θεωρείται «πιθανόν η μοναδική δημοκρατία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής».

O κ. Κρίστοφερ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις διεθνείς συμμαχίες της Κύπρου. «Η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί ισχυρές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι πολύ σημαντικό και παράλληλα η ιδιότητά της ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενισχύει περαιτέρω τον ρόλο της ως γέφυρα ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και τη Δύση».

Η πολιτική του Προέδρου N. Χριστοδουλίδη, ανέφερε, στοχεύει «να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερες επενδύσεις», αξιοποιώντας τη γεωπολιτική και οικονομική θέση της χώρας ως κόμβο ανάμεσα στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η ψευδοκυβέρνηση μοιράζει αβέρτα χωράφια στα κατεχόμενα
Θέτει στόχο την αναβάθμιση των Οικολόγων ο Παπαδούρης-Αφετηρία ενόψει Βουλευτικών Εκλογών
Παραίτηση «βουλευτή» Τοσούνογλου στα κατεχόμενα-Ζητείται η άρση της «ασυλίας» του
Στο Σαν Φρανσίσκο ο Πρόεδρος για προώθηση Κύπρου ως κόμβου τεχνολογίας και καινοτομίας
Νομοσχέδιο Μαλλιωτάκη για ενίσχυση της συνεργασίας ΗΠΑ-Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ για την αντιτρομοκρατία
Στο τιμόνι του Κινήματος Οικολόγων ο Σταύρος Παπαδούρης
Να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το υδατικό ζητά ο ΔΗΣΥ-Επαναφέρει τα περί Εθνικού Συμβουλίου
Ξεκινούν εργασίες έρευνας βυθού το καλοκαίρι για αγωγό μεταξύ «Αφροδίτης» και Αιγύπτου
Το ζήτημα της παράνομης πώλησης ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα έθεσε στην PACE ο Τορναρίτης
Ενοχλήθηκαν οι Τούρκοι από τις αναφορές του Προέδρου για το Κυπριακό-«Συνομιλητής είναι η τ/κ πλευρά»