Εξελίξεις στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ-Επιστρέφουν τα πλοία για έρευνες στο Αιγαίο

Αίτημα για έκδοση Navtex στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να συνεχιστούν οι έρευνες βυθού ανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου για την πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίου Κρήτης Κύπρου Ισραήλ, υποβλήθηκε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τον ΑΔΜΗΕ, κίνηση που σηματοδοτεί την επιστροφή των δύο πλοίων στις έρευνες βυθού σχεδόν 40 μέρες μετά το πάγωμα του έργου.

Έπειτα από ένα διπλωματικό και πολιτικό μαραθώνιο διεργασιών που κορυφώθηκε τις τελευταίες μέρες μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών Ελλάδας Λευκωσίας (ΡΑΑΕΥ ΡΑΕΚ) και υπουργείου Περιβάλλοντος φαίνεται ότι έχει ωριμάσει ο χρόνος για την συνέχιση των ερευνών που σταμάτησαν αιφνιδιαστικά στις 28 Φεβρουαρίου όταν η Ελλάδα αποφάσισε να αναστείλει την καταβολή 36 εκ ευρώ που είναι η δόση που έπρεπε να καταβληθεί προς την Nexans. Χωρίς να υπολογίζεται στο ποσό αυτό το κόστος της δίμηνης αδράνειας των πλοίων, το οποίο υπολογίζεται περί τα 20 εκατ. ευρώ.

Η κατασκευάστρια εταιρεία του καλωδίου έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις για τον GSI καθώς οι απαιτήσεις της για την συνέχιση του έργου ήταν εκείνες που πίεσαν την ελληνική πλευρά για την εξεύρεση άμεσης λύσης και ενώ έχουν μεσολαβήσει συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας Γαλλίας και Ισραήλ στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο που υπάρχει για την επανεκκίνηση του έργου και την στήριξή του από τους γεωπολιτικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει.

Οι διασφαλίσεις που έλαβε ο πρωθυπουργός από το πρόσφατο ταξίδι του στο Παρίσι με το Γάλλο πρόεδρο Μακρόν όσο και αντίστοιχα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Το αίτημα του ΑΔΜΗΕ προς το υπουργείο Εξωτερικών θα διαβιβαστεί στην Υδρογραφική υπηρεσία του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για να καθορίσει το χάρτη των ερευνών στο πλαίσιο του οποίου θα κινηθούν τα ερευνητικά σκάφη.

Πρόκειται για μια εξέλιξη ύψιστης γεωστρατηγικής σημασίας για την μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση που αν όλα εξελιχθούν όπως έχουν σχεδιαστεί δεν αποκλείεται τα πλοία να επιστρέψουν εντός των επόμενων ημερών στο Αιγαίο. Αναγκαία προϋπόθεση για αυτό είναι η διαθεσιμότητα των δύο πλοίων καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι το ένα εξ αυτών (Revoli Relume) είναι αγκυροβολημένο στην Ολλανδία.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Καταγγελίες για χημικά και δακρυγόνα στην αντικατοχική στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου-«Οι αστυνομικοί μας είπαν ήταν πολιτική εντολή»
Οι τρεις εξελίξεις που κρατά από την Πολυμερή ο ΠτΔ-Πέταξε το μπαλάκι στο Φιντάν για εξελίξεις
Μικρά παυσίπονα μπροστά στο μεγάλο τραύμα της κατοχής χαρακτήρισε τα ΜΟΕ η Ένωση Προσφύγων
Άγρυπνοι στο μετρό του Κιέβου-«Κάψουλες ζωής» για να ξεφύγουν από τις βόμβες
Μ. Χατζημανώλη: Κύπρος-Ελλάδα πορεύονται μαζί στον αγώνα για το Κυπριακό
Δεν κάνει βήμα πίσω ο Τατάρ-«Καμία συμφωνία δεν είναι δυνατή χωρίς εγγύηση της Τουρκίας»
Τα τουρκολιβυκά παιχνίδια και τα... deals Ερντογάν-Ντμπεϊμπά
Πυροδοτεί το κλίμα παραμονή της μαύρης επετείου ο Τατάρ-«Ο πραγματικός κατακτητής της Κύπρου η Ελλάδα»
Παράνομη κάθοδος Ερντογάν στα κατεχόμενα για τα πανηγύρια της ντροπής στην επέτειο της εισβολής
Στα χέρια των Αρχών υλικό από CCTV για το θανατηφόρο με θύμα την 58χρονη-Ψάχνουν ακόμη τον 18χρονο