«Προεκλογική» με «κυριαρχία» και Αϊκούτ ξεκίνησε ο Τατάρ
19:33 - 04 Απριλίου 2025

Όποιος στηρίζει την πολιτική δύο κρατών πρέπει να είναι δίπλα του σε αυτές τις «προεδρικές εκλογές», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ σε συνέντευξή του σε διαδικτυακή εκπομπή της Κίπρις ποστασί, λέγοντας ότι είναι σημαντικό να τον στηρίζουν τα κόμματα που υποστηρίζουν αυτή του την πολιτική, αλλά το πιο σημαντικό είναι «δίπλα μας να είναι ο λαός».
Στην συνέντευξη ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι ήθελε πολύ να είναι υποψήφιος «πρόεδρος» του ΚΕΕ, αλλά είδε ότι όσοι εξελέγησαν «πρόεδροι» μετά έτρεχαν «ανεξάρτητοι υποψήφιοι», κι αυτό είναι το σωστό.
Επιμένει, πρόσθεσε, στην προοπτική λύσης δύο κρατών, λέγοντας ότι πέρυσι στο δείπνο ιφτάρ που διοργάνωσε για την κ. Ολγκίν πριν το Ραμαζάν μπαϊράμι, η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ προσπάθησε να τον «σύρει» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την ε/κ πλευρά, αλλά δήλωσε (η κ. Ολγκίν) ότι δεν υπήρχε κοινό έδαφος.
Αναφερόμενος στα έξι σημεία στα οποία υπήρξε συμφωνία στην Γενεύη και κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα ηλιακά πάνελ στην νεκρή ζώνη ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι η ε/κ πλευρά αντιμετωπίζει το θέμα μονόπλευρα. Η ε/κ πλευρά, ανέφερε, ζητεί όπως η παραγόμενη ενέργεια δίδεται σε αυτή και αυτή να παραχωρούν το μερίδιο στο ψευδοκράτος. «Δεν πρόκειται για κοινό έργο, αλλά για μονομερή διεκδίκηση κυριαρχίας. Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε μια τέτοια προσέγγιση. Αν χρειαστεί, θα σπάσουμε τη συμφωνία για την ηλιακή ενέργεια».
Ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε και στην σύλληψη και κράτηση του Σιμόν Αϊκούτ λέγοντας ότι ο υπόδικος πάσχει από καρκίνο και θέλει να επιστρέψει στα κατεχόμενα αυτός και η οικογένειά του, αλλά η «ε/κ διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν έδωσε άδεια, κι αυτό – κατά τον κ. Τατάρ – είναι παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Ο γιος του Σιμόν Αϊκούτ, Τζακ Αφίκ, οδηγεί την ε/κ διοίκηση στο δικαστήριο με μια ισχυρή ομάδα δικηγόρων. Έχει κατατεθεί μια τεράστια αγωγή αποζημίωσης. Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή στις νομικές διαδικασίες, αλλά η ε/κ διοίκηση μπορεί να χρειαστεί να καταβάλει μεγάλη αποζημίωση» είπε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπεράσπιση του «κράτους και της κυριαρχίας μέχρι τέλους» υπόσχεται ο Τατάρ
Ο Ερσίν Τατάρ αναφέρθηκε και στο θέμα της μαντίλας στα σχολεία, λέγοντας ότι η χρήση μαντίλας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι προσωπική επιλογή και κανείς δεν πρέπει να αποκλειστεί. Σημειώνοντας ότι η «κυβέρνηση» θα κάνει ό,τι χρειάζεται για τη μαντίλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ και ο «υπουργός παιδείας» Τσαβούσογλου θα βρουν μια καλή λύση στο θέμα.
Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι όλοι έχουν ίσα δικαιώματα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, χωρίς καμία διάκριση, οι άνθρωποι που φορούν τη μαντίλα κάνουν τις δικές τους επιλογές και κανείς δεν πρέπει να περιθωριοποιείται εξαιτίας αυτού.
«Σε αυτή τη χώρα, υπάρχουν εκείνοι που έχουν θρησκευτικές πεποιθήσεις και εκείνοι που δεν έχουν. Υπάρχουν εκείνοι που πηγαίνουν στα τζαμιά και εκείνοι που δεν πηγαίνουν. Αυτές είναι επιλογές του καθενός» συμπλήρωσε.
Ο κ. Τατάρ χαρακτήρισε δε λάθος την στάση των εκπαιδευτικών να μην επιτρέψουν την είσοδο στο σχολείο μιας μαθήτριας με μαντίλα. «Είναι νόμιμο δικαίωμα να μην δέχονται μια μαθήτρια στο σχολείο λόγω της μαντίλας της; Κανείς δεν μιλά για αυτό. Κατά συνέπεια, η εν λόγω μαθήτρια δεν πρέπει να περιθωριοποιηθεί» είπε.
Επέκρινε και την σκληρή κριτική που άσκησαν οι συντεχνίες στην Τουρκία λέγοντας ότι οι τ/κ συντεχνίες λένε συνεχώς ‘Τουρκία πάρε τα χέρια σου από το γιακά μας’ και είπαν του Τούρκου «πρέσβη» ‘go home’, αλλά «αυτά δεν συζητούνται αρκετά».
Κάθε χώρα, συνέχισε, έχει διαφορετική στάση στο θέμα της μαντίλας και έφερε ως παράδειγμα την Ελβετία και την Σουηδία.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
