Ζητά απαντήσεις από τις ΥΚΕ η Μηχαηλίδου για την κακοποίηση των παιδιών στη Λάρνακα-«Ανάγκη εκσυγχρονισμού»

Απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα ζητά με επιστολές που απηύθυνε στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, στο Υπουργείο Παιδείας και στην Αστυνομία η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, σχετικά με την υπόθεση που αποκαλύφθηκε πρόσφατα στη Λάρνακα και αφορά κακοποίηση ανηλίκων.

Η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι αναλόγως των απαντήσεων και αν διαπιστωθούν παραλείψεις ή ελλιπείς ενέργειες, θα προχωρήσει με παρατηρήσεις και συστάσεις. Εξήγησε ότι η πρόνοια του νόμου αναφέρει πως η παράλειψη απάντησης συνιστά ποινικό αδίκημα και ότι οι απαντήσεις πρέπει να δίνονται σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Η Επίτροπος ανέφερε ότι μεταξύ άλλων ζητά να μάθει για τη συχνότητα των επισκέψεων των ΥΚΕ στο σπίτι της οικογένειας, το χρονικό διάστημα, αν έγιναν συνεντεύξεις των παιδιών χωρίς την παρουσία γονέων, αν διεξήχθη οποιαδήποτε έρευνα εκτός από τις συνθήκες διαβίωσης, αν έγιναν επισκέψεις στο σχολείο και επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς για τη συμπεριφορά των παιδιών.

Σε ό,τι αφορά την Αστυνομία ζητά να ενημερωθεί για την εξέλιξη των καταθέσεων και τον τρόπο λήψης τους και από το ΥΠΑΝ ζητά να πληροφορηθεί αν η σχολική κοινότητα είχε επαφή με τους γονείς, αν οι ΥΚΕ επισκέφθηκαν τα σχολεία στα οποία φοιτούσαν τα παιδιά και γενικώς αν παρατηρήθηκε οτιδήποτε που να έδωσε ενδείξεις για κακοποίηση, πέραν των συνθηκών διαβίωσης.

Η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι σε έκθεση της προκατόχου της του 2018 καταγράφονται διαπιστώσεις για τον τρόπο λειτουργίας των ΥΚΕ και συστάσεις για διόρθωση της κατάστασης "η οποία δεν επιτρέπει στις Υπηρεσίες να δώσουν την ανάλογη φροντίδα στα παιδιά".

"Σε πολλά πράγματα δεν έγινε κάτι και εξακολουθεί να παρουσιάζεται το ίδιο σκηνικό", ανέφερε, προσθέτοντας ότι "δεν μπορεί να αφήνονται τα πράγματα να εξελίσσονται με αυτό τον τρόπο".

Η Επίτροπος αναφέρθηκε στις διαπιστώσεις για υποστελέχωση, για ανυπαρξία εξιδεικευμένων ομάδων, για δυσκολία προσδιορισμού του συμφέροντος του παιδιού, για ανάγκη εκσυγχρονισμού νομοθεσιών και επαναδιορισμού διαδικασιών και για ορθότερο συντονισμό.

Ανέφερε ακόμη ότι αν η κοινότητα ή οποιοσδήποτε συγγενής ή άλλος προχωρούσε σε οποιαδήποτε καταγγελία στην Αστυνομία ή στο Γραφείο της, η κατάσταση θα αποκαλυπτόταν πολύ νωρίτερα. "Αν μιλούσε κάποιος εγκαίρως, θα γινόταν προληπτικός έλεγχος", ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου.

Υπέδειξε παράλληλα ότι για να μιλήσει ένα παιδί, χρειάζεται ένα σταθερό σημείο αναφοράς και παράλληλα είναι αναγκαίος και ο έλεγχος και η εποπτεία των λειτουργών που χειρίζονται υποθέσεις.

Για το θέμα είναι σε εξέλιξη διοικητική έρευνα που διέταξε η Υφυπουργός Κοινωνικής Ευημερίας αναφορικά με τους χειρισμούς των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Ο πατέρας και η μητέρα παραμένουν υπό κράτηση μέχρι την έναρξη της δίκης τους ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου στις 5 Μαΐου. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνεχίζει να καταζητείται 39χρονος για απόπειρα φόνου στην Πάφο-Κατάφερε να διαφύγει σε καταδίωξη
Δεν προκύπτει κακόβουλη ενέργεια για την σπασμένη τζαμαρία στην Πινδάρου-Συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας
Υπό πλήρη έλεγχο πυρκαγιά στην κοινότητα Αγίου Γεωργίου Καυκάλλου
Επεισοδιακή καταδίωξη με ρίψη πυροβολισμών καταζητούμενων για απόπειρα φόνου και ληστεία στην Πάφο
Ψάχνουν τους δράστες για τους βανδαλισμούς στα γραφεία του ΔΗΣΥ-«Τέτοιες ενέργειες στρέφονται κατά της Δημοκρατίας»
Καταδικάζει ο ΔΗΣΥ του βανδαλισμούς στα γραφεία του-«Η Δημοκρατία ούτε φοβάται, ούτε εκβιάζεται»
Εξελίξεις στην υπόθεση θανάτου του Γ. Κωνσταντίνου στο φρεάτιο-Συνελήφθη ο εργολάβος, φαίνεται να κάλυψε τις τρύπες της πτώσης
Ζημιές στην είσοδο των γραφείων του ΔΗΣΥ-Άγνωστοι έσπασαν την τζαμαρία
Απάτη με μηνύματα που παριστάνουν το Τμ. Φορολογίας-Ζητούν στοιχεία για δήθεν επιστροφή φόρου
Συνελήφθη 43χρονος εργολάβος για το θανατηφόρο εργατικό σε οικοδομή στη Λεμεσό