«Η ιστορία θα ακουμπήσει την καρδιά σας»-Μαθητές διοργάνωσαν ημερίδα για την εισβολή

Σε μία πράξη που δείχνει πόσο σημαντική είναι η διατήρηση της μνήμης και της ιστορίας της Κύπρου, προχώρησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί στο Γυμνάσιο Έγκωμης, που διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα «η μνήμη συντηρεί την ελπίδα για επιστροφή» και ήταν αφιερωμένη στην εισβολή και τα δεινά που βίωσαν οι Κύπριοι από τους Τούρκους Εισβολείς.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν βιώματα ατόμων που έζησαν την εισβολή, να μάθουν για την ιστορία, αλλά και για τις αθέατες πτυχές της κυπριακής τραγωδίας, καθώς η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους, μίλησε στους μαθητές για τα παιδιά και τις γυναίκες θύματα της εισβολής, που ήταν αγνοούμενοι και μέχρι πρότινος δεν υπήρχε καμία αναφορά σε αυτούς. Υπέδειξε πως μία από τις προτεραιότητες του γραφείου της, όταν ανέλαβε, ήταν να δημιουργήσει κατάλογο με τα αγνοούμενα παιδιά και τις γυναίκες, ενώ έκανε αναφορά και στο γεγονός πως έχει δημιουργηθεί πάρκο για τα αγνοούμενα παιδιά. Από το σύνολο των 36 παιδιών που βρίσκονται στον κατάλογο, όπως υπογράμμισε η κα. Αριστοτέλους, τα είκοσι έχουν ταυτοποιηθεί.

Στην ομιλία της, η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων σημείωσε πως «είναι με ιδιαίτερη χαρά, αλλά και βαθιά συγκίνηση που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας. Η πρόσκλησή σας να συμμετάσχω στο Μαθητικό Συνέδριο του Γυμνασίου Έγκωμης, που αγγίζει μια από τις πιο βαθιές πληγές της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας, είναι τιμή για μένα και συνάμα μια συναισθηματική επιστροφή σε έναν χώρο που σημαίνει πολλά για εμένα, αφού ήταν το σχολείο που φοίτησα ως μαθήτρια. Είναι ξεχωριστό να επιστρέφεις σε έναν χώρο γεμάτο αναμνήσεις, για να μοιραστείς σκέψεις και συναισθήματα με τους μαθητές που σήμερα γεμίζουν τα ίδια θρανία, περπατούν στους ίδιους διαδρόμους, ονειρεύονται στο ίδιο προαύλιο».

Συνεχίζοντας, επεσήμανε ότι «η επιστροφή μου σήμερα εδώ, για να κηρύξω την έναρξη των εργασιών του μαθητικού συνεδρίου για ένα τόσο σημαντικό θέμα, μου ξυπνά έντονες μνήμες, αλλά και ευθύνη. Ένα θέμα που θυμάμαι σαν σήμερα, τότε που ήμουν στη θέση σας, μας καθήλωνε, άγγιζε βαθιά τη ψυχή μας και μας υποχρέωσε στα πρώτα μεγάλα «γιατί» για τον κόσμο των μεγάλων. Πόσες συζητήσεις, πόσα «γιατί». Γιατί τόσος πόνος, γιατί τόσοι νεκροί, γιατί τόσοι αγνοούμενοι, γιατί τόσες οικογένειες βυθισμένες στη σιωπή και την αγωνία, γιατί τόσες μανάδες να κλαίνε, γιατί η πατρίδα μας έμεινε μισή. Ερωτήματα που τότε μας ταλάνιζαν, και σήμερα παραμένουν δυστυχώς επίκαιρα. Το ζήτημα της τουρκικής εισβολής του 1974 δεν ήταν απλώς ένα κεφάλαιο στην Ιστορία. Ήταν βίωμα. Ήταν μια καθημερινή υπενθύμιση μέσα από εικόνες, διηγήσεις, σιωπές. Η πρόσκλησή σας, για εμένα προσωπικά είναι και τιμητική, αλλά και συμβολική και για αυτό σας ευχαριστώ».

Αναφερόμενη στην ημερίδα του σχολείου, η κα. Αριστοτέλους υπέδειξε πως η θεματική που επέλεξαν «Η Μνήμη Συντηρεί την Ελπίδα για Επιστροφή» περικλείει σημαντικά μηνύματα. Εξήγησε πως η μνήμη δεν είναι απλώς ένα δικαίωμα. Είναι καθήκον. Είναι ο τρόπος, με τον οποίο μια κοινωνία τιμά τους ανθρώπους της, διεκδικεί δικαιοσύνη, και δεν αφήνει το παρελθόν να ξεθωριάσει μέσα στον χρόνο. Μνήμη σημαίνει ευθύνη. Μνήμη σημαίνει αγώνας. Μνήμη σημαίνει ελπίδα.

«Η σημερινή σας πρωτοβουλία δεν είναι απλώς αξιέπαινη – είναι αναγκαία. Έχετε μια μοναδική ευκαιρία να ακούσετε δια ζώσης τη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας. Από ανθρώπους που βίωσαν τις κακουχίες, που πόνεσαν, που επέζησαν. Από ανθρώπους που δεν κουράστηκαν να μιλούν, ακόμη κι όταν δεν τους άκουγε κανείς. Είναι αυτοί που κρατούν το νήμα της μνήμης ζωντανό. Η ιστορία δεν θα σας μιλήσει απλώς με ημερομηνίες και γεγονότα. Θα σας κοιτάξει στα μάτια. Θα ακουμπήσει την καρδιά σας. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι κουβαλούν στις ψυχές τους το βαρύτερο φορτίο: το βίωμα. Συγγενείς αγνοουμένων, άνθρωποι που αιχμαλωτίστηκαν από τους Τούρκους, οι εγκλωβισμένοι μας θα μοιραστούν μαζί σας τις ιστορίες τους, για να σας καταστήσουν κοινωνούς των δραματικών στιγμών που βίωσαν και βιώνουν, λόγω της τουρκικής εισβολής του 1974».

Η κα. Αριστοτέλους πρόσθεσε πως λέγοντας βιώνουν, εννοούσε πως «πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974, η πληγή των αγνοουμένων μας παραμένει ανοιχτή. Δεν είναι απλώς μια εκκρεμότητα στο πεδίο της Ιστορίας, είναι μια βαθιά ανθρωπιστική υπόθεση που έχει πίσω της πρόσωπα και συναισθήματα. Είναι χιλιάδες άνθρωποι που χάθηκαν χωρίς αποχαιρετισμό, χωρίς εξήγηση, χωρίς τάφο. Είναι 1619 ζωές και οι οικογένειές τους που παρέμειναν παγωμένες στον χρόνο, κρατώντας φωτογραφίες, περιμένοντας ένα νέο, μια αλήθεια, που για κάποιους ήρθε δεκαετίες μετά, ενώ πολλοί ακόμη περιμένουν».

Στη συνέχεια, η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων αναφέρθηκε στα αγνοούμενα παιδιά. Όπως υπέδειξε «ανάμεσα στους αγνοούμενούς μας 36 παιδιά που δεν πρόλαβαν να μεγαλώσουν, με το μικρότερο να είναι μόλις έξι μηνών και το μεγαλύτερο δεκαοκτώ ετών. Τριάντα έξι αθώα θύματα της βίας του πολέμου. Μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί τα λείψανα μόλις των 20. Στη μνήμη αυτών των παιδιών δημιουργήσαμε πρόσφατα το Πάρκο Αγνοουμένων Παιδιών. Έναν τόπο συλλογικής συνείδησης, παιδείας και τιμής, που σας προσκαλώ να επισκεφθείτε. Να περπατήσετε ανάμεσα στα 36 δέντρα που φυτέψαμε εις μνήμη των παιδιών, να ακούσετε εκείνες τις σιωπές που δεν έπαψαν ποτέ να μιλούν».

488531136_1015018336656722_1701648227368358641_n

Στην ομιλία της, η Άννα Αριστοτέλους επεσήμανε ότι «το δράμα των αγνοουμένων μας δεν περιορίζεται στους ίδιους τους ανθρώπους που χάθηκαν. Είναι και το δράμα των οικογενειών τους, που επί δεκαετίες ζουν με τον πόνο της αναμονής, της ελπίδας, της σιωπής και της απουσίας. Κάποιες από αυτές τις μορφές βρίσκονται ανάμεσά μας σήμερα, όπως η Χαρίτα Μάντολες και η σπουδαία δασκάλα του Έθνους μας, η Ελένη Φωκά, που κόντρα στις κακουχίες, δίδασκε για χρόνια τα παιδιά των εγκλωβισμένων μας στο Ριζοκάρπασο όχι μόνο Ελληνικά και αριθμητική, αλλά και αξιοπρέπεια, επιμονή και αντίσταση στη λήθη. Μέσα από τη στάση ζωής που επέλεξε, μάς διδάσκει μέχρι σήμερα πως μόνο μέσα από τον καθημερινό αγώνα και τις μικρές νίκες μπορείς να ελπίζεις ότι θα πετύχεις και τον μεγάλο».

Το ίδιο και η Χαρίτα Μάντολες, η γυναίκα σύμβολο του αγώνα, υπογράμμισε η κα. Αριστοτέλους, «που συνέδεσε το όνομά της, από εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του 1974 και όσα βίωσε μέχρι σήμερα, με έναν ακούραστο αγώνα για δικαίωση. Μπήκε σε όλα τα σχολεία, μπήκε σε όλα τα σπίτια αποτελώντας το πιο στιβαρό οχυρό απέναντι στη λήθη, προσωποποιώντας το διαχρονικό μήνυμα του “δεν ξεχνώ”. Τέτοιες προσωπικότητες δεν είναι μάρτυρες του παρελθόντος, αλλά οδηγοί για το μέλλον. Μας εμπνέουν και μας θυμίζουν πως ο αγώνας γίνεται με μικρές πράξεις πίστης, καθημερινής προσφοράς και συνέπειας».

Αναφερόμενη στη στάση της Τουρκίας στο ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων, η Άννα Αριστοτέλους τόνισε πως συνεχίζει να αποτελεί το κυριότερο εμπόδιο για ουσιαστική πρόοδο. Η άρνησή της να επιτρέψει πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού, όπου με βεβαιότητα υπάρχουν στοιχεία για τις συνθήκες και τις τοποθεσίες ταφής, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των βασικών αρχών του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Οι εσκεμμένες καθυστερήσεις, η μετακίνηση λειψάνων, η καταστροφή των χώρων ταφής συνιστούν όχι μόνο προσβολή προς τις οικογένειες των αγνοουμένων, αλλά και συνεχή παρεμπόδιση ενός έργου που αφορά πρώτιστα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, υπέδειξε.

«Η Τουρκία εξακολουθεί να κωφεύει και να χρησιμοποιεί το ζήτημα για πολιτικούς σκοπούς. Η μεταχείριση του θέματος των αγνοουμένων όχι ως ανθρωπιστικού, αλλά ως διαπραγματευτικού χαρτιού εντείνει τον πόνο των οικογενειών και καθυστερεί την επίτευξη δικαιοσύνης. Η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι να μετατρέψουμε την επιμονή μας σε διεθνή πίεση, να κρατήσουμε τη μνήμη ζωντανή και να υπενθυμίζουμε διαρκώς ότι πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν πρόσωπα – και πίσω από τα πρόσωπα, οικογένειες που αναμένουν ακόμη απαντήσεις».

Ωστόσο, δεν σιωπούμε, υπογράμμισε η Άννα Αριστοτέλους. «Δεν παραιτούμαστε. Δεν εγκαταλείπουμε τον αγώνα. Αναδεικνύουμε αθέατες πτυχές της Ιστορίας: τις γυναίκες που υπήρξαν θύματα βίας και σεξουαλικής κακοποίησης κατά την εισβολή, τα παιδιά που δεν γύρισαν ποτέ σπίτι, τους αιχμαλώτους μας, τους εγκλωβισμένους μας που μέχρι σήμερα ζουν υπό περιορισμούς, αλλά δεν εγκατέλειψαν την πατρογονική γη, κρατώντας ζωντανή τη ψυχή του τόπου, τα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου και του Κορμακίτη και κρατούν άσβεστη τη φλόγα της ελληνικής γλώσσας και της κυπριακής ψυχής. 110 εγκλωβισμένα και επανεγκατασταθέντα παιδιά στέλνουν το πιο δυνατό μήνυμα: η ελπίδα δεν σβήνει».

486809635_663067959432356_2649072428570017300_n

Η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων επεσήμανε πως «ως Υπηρεσία, εργαζόμαστε συστηματικά και με συνέπεια για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των αγνοουμένων μας, τη στήριξη των οικογενειών τους, την ανάδειξη των αθέατων πτυχών του δράματος των αγνοουμένων και των συνεπειών της τουρκικής εισβολής, τη στήριξη των εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων μας, των αιχμαλώτων, των παθόντων. Και, κυρίως, για να διατηρήσουμε τη μνήμη ζωντανή. Και αυτή η μνήμη είναι καθήκον όλων μας. Είναι η γέφυρα που ενώνει την Ιστορία με τη Δικαιοσύνη. Είναι η φλόγα που δεν σβήνει όσο υπάρχουν άνθρωποι που θυμούνται, όσο υπάρχουν νέοι που διψούν για αλήθεια, όσο υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν το “δεν ξεχνώ” τρόπο ζωής».

Απευθυνόμενη στους μαθητές, η κα. Αριστοτέλους τους ανέφερε πως «σε εσάς εναποθέτουμε την ελπίδα. Εσείς κρατάτε στα χέρια σας το αύριο. Μαθαίνετε την Ιστορία όχι για να γίνει μουσειακό είδος, αλλά για να την υπερασπιστείτε. Για να τη συνεχίσετε. Με σεβασμό, με ανθρωπιά, με αποφασιστικότητα. Με την πίστη πως η αλήθεια δεν χάνεται. Πως η δικαιοσύνη δεν παραγράφεται. Η Ιστορία είναι φλόγα. Είναι οδηγός. Είναι κομμάτι της ταυτότητάς σας. Όσο εσείς θυμάστε, ο τόπος μας δεν ξεχνά. Όσο εσείς νοιάζεστε, η Ιστορία συνεχίζει να γράφεται με αξιοπρέπεια. Μισό αιώνα μετά την τουρκική εισβολή, καλούμαστε να συνεχίσουμε την ιστορική λαμπαδηδρομία που μας καταλείπουν οι πρόγονοι μας, γιατί όταν ο σύγχρονος Ελληνισμός αποξενωθεί από τις ρίζες του, οποιοσδήποτε έπαινος των προγόνων θα γίνει όνειδος των απογόνων. Κορυφαία ορόσημα της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας είναι οι φάροι που ορίζουν την πορεία μας ως Έλληνες για ελευθερία, για δημοκρατία, για δικαιοσύνη και προκοπή».

Η κα. Αριστοτέλους σημείωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, |αισθανόμενος το βαρύ φορτίο της ευθύνης, εργάζεται συστηματικά και μεθοδικά, για να παραδώσουμε σε εσάς, δηλαδή τις επόμενες γενιές, μια πατρίδα μεγαλύτερη από αυτή που παραλάβαμε, μια πατρίδα ολόκληρη, ελεύθερη χωρίς στρατούς κατοχής, χωρίς συρματοπλέγματα και εγγυήσεις, όπου θα συνεχίσουν να ζουν Έλληνες υπό συνθήκες ασφάλειας και ελευθερίας. Με αυτές τις σκέψεις, θέλω να σας ευχαριστήσω από καρδιάς. Για την τιμή που μου κάνατε, για την ελπίδα που εκπέμπετε, για το ότι συνεχίζετε να θυμάστε και να νοιάζεστε. Εύχομαι το Συνέδριό σας να είναι μια γόνιμη αφετηρία γνώσης, ευθύνης και συνείδησης. Ένας φάρος για το αύριο. Ένα «δεν ξεχνώ» που θα γίνεται καθημερινή στάση ζωής».

Δειτε Επισης

Συνελήφθη 35χρονος για τα επεισόδια με τους αλλοδαπούς σε μπλοκ διαμερισμάτων-Κρίσιμα ο τραυματίας
Συμβόλαιο θανάτου πίσω από τη δολοφονία του Τούρκου στην Κυψέλη-Η δομή ανηλίκων και το τρένο
Νέα στοιχεία για την τραγωδία στην Ελλάδα-Είχε αφαιρεθεί το δίπλωμα στον 26χρονο για 5 χρόνια λόγω μέθης
Από τον καφέ μέχρι τα... sex toys και τα Ray-Ban-Θα τα πληρώνουν «χρυσά» οι Αμερικανοί λόγω των δασμών
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο τροχαίο στη Λεμεσό-Έχασε τον έλεγχο του οχήματός της και αυτό ανατράπηκε
«Καμία αλήθεια, καμιά εκδοχή δεν είναι βολική για μας»-Συγκλονίζουν οι συγγενείς θυμάτων στα Τέμπη
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια σε μπλοκ διαμερισμάτων στη Λάρνακα-Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο, στο νοσοκομείο βρέφος
Νέα συνάντηση των διαπραγματευτών την Πέμπτη-Επί τάπητος το θέμα των οδοφραγμάτων
Οι κερδισμένοι, οι χαμένοι και οι απρόβλεπτες γαλλικές κάλπες του 2027 μετά την καταδίκη της Λεπέν
«Είναι τραγική η κατάσταση»-Τέταρτη χρονιά ανομβρίας, ορατή η επισιτιστική ανασφάλεια