Σε αντιπαράθεση για άλλη μια φορά ΟΚΥπΥ και ιατροί-Στοιβαγμένα τα προβλήματα και μηδέν λύσεις
Άντρια Δημητρίου 06:00 - 04 Απριλίου 2025

Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία επιδεινώνεται, καθώς αναμένεται ένας μεγάλος αριθμός αφυπηρετήσεων και συνταξιοδοτήσεων, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία για την επάρκεια προσωπικού. Οι ελλείψεις σε γιατρούς από διάφορες ειδικότητες αναμένεται να είναι σοβαρές και να επηρεάσουν άμεσα την ποιότητα των υπηρεσιών προς τους ασθενείς.
Ο ΟΚΥπΥ, αν και είναι ο αρμόδιος οργανισμός για την αντιμετώπιση του προβλήματος, φαίνεται να αδυνατεί να βρει γιατρούς πρόθυμους να ενταχθούν στο δυναμικό του. Από την άλλη πλευρά, οι γιατροί επιρρίπτουν την ευθύνη στον ΟΚΥπΥ και ζητούν τη λήψη πρόσθετων μέτρων, χωρίς να επικεντρώνονται αποκλειστικά στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.
Οι βουλευτές της Επιτροπής Υγείας ζήτησαν από το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΥπΥ να δώσουν σαφείς απαντήσεις σχετικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει για την επίλυση του προβλήματος των αφυπηρετήσεων στα δημόσια νοσηλευτήρια. Επιπλέον, ζητήθηκε ενημέρωση για την ύπαρξη οποιουδήποτε σχεδίου διαδοχής εντός των νοσηλευτηρίων.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι, παρά την παρατηρούμενη τάση αποχώρησης κρατικών γιατρών, ο ρόλος του Υπουργείου είναι κυρίως εποπτικός. Παράλληλα, έκανε λόγο για σκέψεις σχετικά με την αλλαγή του τρόπου αξιολόγησης των γιατρών στα δημόσια νοσηλευτήρια, ώστε να διακρίνονται οι πιο ικανοί, καθώς το υφιστάμενο σύστημα δεν το επιτρέπει αποτελεσματικά.
Από την πλευρά του, ο Ιατρικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Γιώργος Παντελή, παραδέχθηκε ότι ο Οργανισμός αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στον εντοπισμό και την πρόσληψη νέων γιατρών, καθώς υπάρχει ανάγκη κάλυψης περισσότερων ειδικοτήτων. Επισημαίνοντας ότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αφυπηρετήσουν τουλάχιστον 20 γιατροί του δημοσίου, πρότεινε να δοθεί στον ΟΚΥπΥ η δυνατότητα επιλογής των ειδικοτήτων που χρειάζεται να διατηρήσει, καθώς και το δικαίωμα των γιατρών να επιλέγουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν.
Μεγάλη λίστα προβλημάτων από τους γιατρούς
Οι γιατροί της ΠΑΣΥΚΙ παρουσίασαν στην Επιτροπή Υγείας μία αναλυτική λίστα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα δημόσια νοσηλευτήρια.
Σύμφωνα με τη λίστα αυτή, υπάρχει σοβαρή έλλειψη δομών. Όπως εξηγούν, η εύρυθμη και ποιοτική λειτουργία ενός νοσηλευτηρίου, ιδίως δημόσιου, εξαρτάται από την ύπαρξη οργανωμένων κλινικών τόσο ποσοτικά όσο και ιεραρχικά. Παρότι έχουν γίνει επανειλημμένες προσπάθειες για την καθιέρωση δομών, και παρά τις γραπτές συμφωνίες, το ζήτημα παραμένει ανεπίλυτο, καθώς ο ΟΚΥπΥ δεν έχει δείξει διάθεση συζήτησης.
Νομικά, η νομοθεσία που διέπει τον ΟΚΥπΥ δεν προβλέπει την ύπαρξη συγκεκριμένων δομών, δημιουργώντας νομικά εμπόδια. Η απουσία αυτών των δομών οδηγεί σταδιακά στη διάλυση κλινικών, με επικίνδυνες επιπτώσεις για τους ασθενείς.
Οι γιατροί επισημαίνουν ότι η ύπαρξη οργανωμένων δομών θα επέτρεπε στον ΟΚΥπΥ να σχεδιάσει μια στοχευμένη ανάπτυξη και αναδιοργάνωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Η έλλειψη αυτών οδηγεί σε λανθασμένες οικονομικές εκτιμήσεις και αναποτελεσματική διαχείριση των πόρων.
Επιπλέον, αναφέρθηκαν στην κατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, το οποίο δεν έχει ανακαινιστεί από τη δεκαετία του 1980 και δεν συμπεριλήφθηκε στον προϋπολογισμό, όπως επίσης και το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου. Υπογράμμισαν ότι τα έργα που εκτελούνται στα νοσηλευτήρια βασίζονται κυρίως σε κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για τη μελλοντική χρηματοδότηση.
Όσον αφορά την υποστελέχωση, οι γιατροί σημείωσαν ότι, λόγω της έλλειψης οργανωμένων δομών, πολλοί γιατροί επιλέγουν να αποχωρήσουν, ενώ δεν υπάρχει ικανοποιητική προσέλευση νέων ιατρών. Μάλιστα, πολλές θέσεις προκηρύσσονται επανειλημμένα χωρίς επιτυχία.
Παράλληλα, τόνισαν ότι η ύπαρξη πέντε διαφορετικών κατηγοριών ιατρών δημιουργεί ανισότητες στις αμοιβές, τα ωφελήματα και τα επιδόματα, καθώς και προβλήματα στις διαδικασίες προαγωγών και ανέλιξης. Υπάρχουν διαφορετικά ή και ανύπαρκτα κριτήρια μεταξύ των κατηγοριών, ενώ δεν υπάρχει ενιαία πολιτική για μετακινήσεις, μεταθέσεις ή συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Αυτό προκαλεί δυνητικά δυσλειτουργία στις κλινικές.
Επιπλέον, λόγω των διαφορετικών καθεστώτων απασχόλησης, οι γιατροί υπόκεινται σε διαφορετικά και ασύμβατα συστήματα αξιολόγησης, βασισμένα σε διαφορετικές νομοθεσίες και υπηρεσιακά σχέδια.
Θέτοντας θεσμικά και νομικά ζητήματα, οι γιατροί της ΠΑΣΥΚΙ επισήμαναν ότι οι αποσπασμένοι δημόσιοι ιατροί στον ΟΚΥπΥ δεν έχουν σαφές εργοδοτικό πλαίσιο. Ενώ είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΥ, δεν λειτουργούν ως πάροχοι, ενώ παράλληλα η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος δεν μπορεί να εκδοθεί στο όνομα του ΟΚΥπΥ, δημιουργώντας κενά σε ζητήματα νομικής ευθύνης. Επίσης, οι γιατροί δεν έχουν λόγο στην επιλογή εξοπλισμού, προσωπικού ή συνθηκών εργασίας, αλλά φέρουν πλήρη ευθύνη.
Τέλος, χαρακτήρισαν αποτυχημένο το μοντέλο διοίκησης του ΟΚΥπΥ, υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με αποκλειστικά οικονομικά κριτήρια, παραγνωρίζοντας τον κοινωνικό ρόλο των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Το αποτέλεσμα είναι η οικονομική αποτυχία, η συρρίκνωση υπηρεσιών και η λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν την παροχή υγειονομικής περίθαλψης χωρίς τη συμμετοχή ιατρών και νοσηλευτών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Εντείνονται τα προβλήματα με τους γιατρούς λόγω μεγάλου αριθμού αφυπηρετήσεων-Εξετάζεται αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης
- Ασφάλεια και υποστελέχωση προκαλούν εγκεφαλικά στους νοσηλευτές-Δύο συναντήσεις για εξεύρεση λύσεων
- Ετοιμάζεται μελέτη αναθεώρησης εξετάσεων και πιστοποιητικών υγείας σε επαγγέλματα-Ανάμεσά τους και νηπιαγωγοί
