Κενό στις δομές για αλλογενείς μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών-Αυστηρό χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου
Άντρια Δημητρίου 14:34 - 04 Απριλίου 2025

Μπορεί η Κύπρος να προοδεύει στις αυτόλογες μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών, ωστόσο παρατηρείται τεράστιο κενό στις αλλογενείς μεταμοσχεύσεις αναγκάζοντας τους ασθενείς να μεταβαίνουν στο εξωτερικό, επιβαρύνοντας τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Η επιτακτική ανάγκη θεσμοθέτησης ενός νομικού και θεσμικού πλαισίου για τη δημιουργία κέντρων αλλογενών μεταμοσχεύσεων στην Κύπρο βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ευθύμιος Δίπλαρος, έθεσε αυστηρό χρονικό περιθώριο έως τις 15 Μαΐου σε όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε να υποβάλουν τα υπομνήματά τους με προτάσεις. Στόχος είναι να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις και να καταρτιστεί το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα πρέπει να οδηγηθεί προς ψήφιση έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η ρύθμιση της ίδρυσης και λειτουργίας μονάδων εφαρμογής αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων στη Δημοκρατία. Ειδικότερα, θα θεσμοθετηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης των μονάδων αυτών, οι ελάχιστες προδιαγραφές στελέχωσης, οι απαιτήσεις για τις κτηριακές εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό, καθώς και οι διαδικασίες ελέγχου.
Οι βουλευτές της Επιτροπής εξέφρασαν την ανάγκη δημιουργίας τέτοιων μονάδων, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα φροντίδας των ασθενών και να μειωθεί το οικονομικό και ψυχολογικό βάρος για όσους χρειάζεται να μεταβούν στο εξωτερικό, δεδομένου ότι η Κύπρος δεν διαθέτει τις απαραίτητες δομές για την παροχή αυτών των θεραπειών.
Εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, η Ανώτερη Λειτουργός Νοσοκομειακού Εργαστηρίου, Καρολίνα Στυλιανού, αφού χαιρέτησε την προσπάθεια δημιουργίας ρυθμιστικού πλαισίου, τόνισε την ανάγκη εμπλουτισμού της πρότασης νόμου. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε τέτοιες διαδικασίες λαμβάνουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, οι οποίες εγγυώνται τόσο την αποθεραπεία όσο και την ασφάλειά τους. «Γνωρίζουμε πόσο επικίνδυνα μπορεί να γίνουν τα πράγματα για τους ασθενείς», σημείωσε.
Επεσήμανε επίσης ότι «περίπου 30 ασθενείς ετησίως, ενήλικες και παιδιά, αποστέλλονται στο εξωτερικό για θεραπείες, ενώ οι μεταμοσχεύσεις αφορούν διάφορες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων θαλασσαιμικών παιδιών με συγκεκριμένες κακοήθειες». Υπογράμμισε ότι με την πάροδο του χρόνου έχει αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης αυτών των ασθενών, καθώς πλέον λαμβάνουν κυτταρικές θεραπείες, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Δεδομένου ότι ως πρότυπο για τη σύσταση της κατάλληλης νομοθεσίας χρησιμοποιήθηκε η ελληνική νομοθεσία, η κ. Στυλιανού τόνισε ότι απαιτείται εις βάθος μελέτη ακόμη και για τους χώρους όπου θα παρέχονται υποστηρικτικές θεραπείες. «Πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι ασθενείς που σήμερα αποστέλλονται σε διαπιστευμένα κέντρα του εξωτερικού, θα λαμβάνουν ανάλογη φροντίδα και στην Κύπρο», σημείωσε.
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Τμήματος Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, Μαρία Μιχαηλίδου, ανέφερε ότι στην πρόταση νόμου θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο σημαντικός παράγοντας της εξασφάλισης της σύμφωνης γνώμης των αιματολογικών ασθενών, καθώς αυτοί δεν θα αποστέλλονται πλέον στο εξωτερικό.
Ανησυχία για τη σύγκριση με κέντρα του εξωτερικού
Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Καρκίνου, Παύλος Δράκος, στη δική του τοποθέτηση εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο σύγκρισης του υπό δημιουργία κέντρου με τα κέντρα του εξωτερικού, καθώς οι ασθενείς θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής. «Πρέπει να δημιουργηθεί ένα κέντρο το οποίο θα είναι ισάξιο με αυτά του εξωτερικού», τόνισε.
Παράλληλα, επεσήμανε τον κίνδυνο κατακερματισμού των υπηρεσιών που θα προσφέρονται, καθώς πρέπει να ληφθεί υπόψη και το ζήτημα της αδειοδότησης με τη θέσπιση συγκεκριμένων ποιοτικών κριτηρίων.
Η Ανώτερη Λειτουργός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Μόνικα Κυριάκου, τόνισε ότι πρόκειται για μια αναγκαία νομοθεσία που έλειπε. Υπογράμμισε πως «για πρώτη φορά τίθενται ζητήματα εξειδίκευσης του προσωπικού, καθώς και ο καθορισμός του ελάχιστου όγκου ασθενών που θα πρέπει να εξυπηρετεί ένα κέντρο, ώστε να διατηρεί υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης».
Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), Σωτήρης Κούμας, σημείωσε ότι η δημιουργία τέτοιων μονάδων απαιτεί πολυεπίπεδη προσέγγιση, καθώς πρόκειται για μια κρίσιμη και αναγκαία υπηρεσία. Ζήτησε, επίσης, να παραδοθεί η μελέτη που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Υγείας πριν από τρία χρόνια. Αναφορικά με την ψυχολογική στήριξη των ασθενών, επισήμανε ότι η πρόταση νόμου την περιλαμβάνει, αλλά τόνισε πως «πρέπει να επιτρέψουμε στους γιατρούς να την τελειοποιήσουν, ώστε να παρέχεται η βέλτιστη ποιότητα υπηρεσιών στους ασθενείς».
Μετά τις τοποθετήσεις όλων των εμπλεκομένων, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ευθύμιος Δίπλαρος, επανέλαβε ότι τα υπομνήματα με τις προτάσεις θα πρέπει να παραδοθούν έως τις 15 Μαΐου, προκειμένου να μελετηθούν και να αποσταλούν στο Υπουργείο Υγείας έως τις 20 Μαΐου. Παράλληλα, έθεσε αυστηρό χρονοδιάγραμμα, προβλέποντας την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε το νομοσχέδιο να κατατεθεί στην Επιτροπή για συζήτηση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Εντείνονται τα προβλήματα με τους γιατρούς λόγω μεγάλου αριθμού αφυπηρετήσεων-Εξετάζεται αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης
- Ασφάλεια και υποστελέχωση προκαλούν εγκεφαλικά στους νοσηλευτές-Δύο συναντήσεις για εξεύρεση λύσεων
- Ετοιμάζεται μελέτη αναθεώρησης εξετάσεων και πιστοποιητικών υγείας σε επαγγέλματα-Ανάμεσά τους και νηπιαγωγοί
