Γιατί αν είχαμε το νου μας στο παιδί, δεν θα χρειάζονταν έρευνες και απεργίες σε λάθος timing...

Η απεργία, η στάση εργασίας και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων αποτελούν αναφαίρετο δικαίωμα κάθε εργαζόμενου. Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως ο εργαζόμενος πρέπει να εκτελεί σωστά τα καθήκοντά του και πολύ περισσότερο όταν εργάζεται σε ευαίσθητες θέσεις, όπου το λάθος ή η αβλεψία του μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους και ιδιαίτερα παιδιά. Η χθεσινή στάση εργασίας των λειτουργών των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, με αφορμή τη στοχοποίησή τους, όπως αναφέρουν, σχετικά με την συγκλονιστική υπόθεση κακοποίησης και εκμετάλλευσης των πέντε παιδιών στη Λάρνακα, εξέπληξε πολλούς, λόγω της αιτίας που οδήγησε στην απόφαση για αποχή από τα καθήκοντά τους.

Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας έχουν βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο της κριτικής, ιδιαίτερα σε ευαίσθητες υποθέσεις. Στην περίπτωση των πέντε παιδιών στη Λάρνακα, οι υπηρεσίες βρέθηκαν στο επίκεντρο αρνητικών σχολίων από την πρώτη μέρα που ήρθε στο φως η εν λόγω υπόθεση. Αυτό όμως που προκαλεί δυσφορία είναι ότι η απόφαση για στάση εργασίας λήφθηκε μετά την ανακοίνωση της διεξαγωγής διοικητικής έρευνας για τυχόν λάθη ή παραλείψεις.

Τα γεγονότα της υπόθεσης, όπως έγιναν γνωστά, δίνουν κατεύθυνση για το τι συνέβη και είναι αμείλικτα ως προς τον χειρισμό αυτής της υπόθεσης, καθώς οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, μόλις το περιστατικό ήρθε στο φως, γνωστοποίησαν ότι είχαν πλήρη επίγνωση των άθλιων συνθηκών διαβίωσης των παιδιών. Παρά ταύτα, τα παιδιά συνέχισαν να υφίστανται εκμετάλλευση και απομακρύνθηκαν από την κόλαση στην οποία ζούσαν μόλις συνελήφθησαν οι γονείς τους, μετά την εξομολόγηση ενός από τα παιδιά για τα όσα περνούσε αυτό και τα αδέλφια του, σε εκπαιδευτικό.

Παράλληλα, οι Υπηρεσίες ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι πραγματοποίησαν επισκέψεις σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών. Αυτή η αναφορά έρχεται να δώσει απάντηση στις αναφορές για στοχοποίηση των λειτουργών των ΥΚΕ, καθώς, αν ένας εκπαιδευμένος λειτουργός δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει όταν παιδιά ζουν σε άθλιες συνθήκες, όταν διαβιούν σε εγκατάσταση μέσα σε φάρμα και δεν γίνονται οι δέουσες ενέργειες, τότε κάποιος κρίκος της αλυσίδας είτε δεν λειτούργησε σωστά, είτε, για μια ακόμη φορά, επικράτησε το σύνδρομο του «ωχαδερφισμού».

Σε αυτή την τραγική υπόθεση, τα θύματα είναι τα παιδιά και κανένας άλλος. Κανείς δεν μπορεί να μιλά για στοχοποίηση όταν επιτράπηκε σε παιδιά να ζουν σε άθλιες συνθήκες και να βιώνουν κάθε μορφής κακοποίηση. Κανείς άλλος δεν μπορεί να είναι το θύμα, εκτός από τα ίδια τα παιδιά.

Οι λειτουργοί των ΥΚΕ, από την πλευρά τους, είχαν κάθε δικαίωμα να απεργήσουν. Ωστόσο, η ενέργειά τους αυτή έρχεται σε λάθος χρονικό σημείο, παρά το γεγονός ότι σε κάποιες από τις αναφορές τους είχαν δίκιο, όπως η επισήμανση ότι η ευθύνη για τις παθογένειες του συστήματος ανήκει αποκλειστικά στο κράτος, εντούτοις η έννοια του κράτους δεν μπορεί να είναι γενική και αόριστη. Το κράτος δεν είναι απρόσωπο, έχει τα πρόσωπα αυτών που αποφασίζουν και αυτών που εκτελούν και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πρόσωπα σε καίρια πόστα.

Αν η στάση εργασίας των λειτουργών των ΥΚΕ είχε γίνει λίγες ημέρες πριν την αποκάλυψη του περιστατικού και πριν τη διεξαγωγή διοικητικής έρευνας, με στόχο να αποκαλύψει τα κακώς έχοντα, τα κενά και τις αδυναμίες του συστήματος, τότε όλη η κοινωνία θα βρισκόταν στο πλευρό τους. Ο στόχος τους θα ήταν να αλλάξουν τα κακώς έχοντα και να αναδείξουν προβλήματα που θα μπορούσαν να σώσουν ανθρώπους από δυσμενείς συνθήκες. Ωστόσο, η χρονική στιγμή που πάρθηκε η απόφαση υποδηλώνει ότι στόχος ήταν η αποτροπή της διοικητικής έρευνας που διατάχθηκε από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.

Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας έχει, προφανώς, ευθύνη για τα κενά, τα λάθη και τις παραλείψεις του, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που οι Υπηρεσίες τίθενται υπό έντονη κριτική. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό για να αλλάξουν τα δεδομένα, και για μια ακόμη φορά τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα, αντί να τα προλαβαίνουμε. Γιατί σε αυτό τον τόπο δεν έχουμε το νου μας το παιδί, δεν υπερασπιζόμαστε το παιδί όπως θα οφείλαμε, γιατί όπως λένε και οι στίχοι του Θεοδωράκη, «αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Έφτασε στο αεροδρόμιο Λάρνακας με 37 κιλά ναρκωτικών στις αποσκευές της (pics)
Πάνω από 11 κιλά κάνναβης εντοπίστηκαν στην επαρχία Λάρνακας-Χειροπέδες σε 29χρονο (pics)
Κάνει λόγο για πλαστογραφία η υπεράσπιση της Γερμανίδας για σφετερισμό-Αποδίδει σκοπιμότητα στην Αστυνομία
Μειώθηκαν οι νέες προσφυγές από αιτητές ασύλου στο Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας
Πλημμύρισαν υποστατικά και εγκλωβίστηκαν οδηγοί στα οχήματά του-Πάνω από 20 κλήσεις για βοήθεια
Δεν έχουν τελειωμό οι καταγγελίες εναντίον ψευδογιατρών-Ζητούν τεράστια ποσά για υποτιθέμενα ιατρικά έξοδα
Χειροπέδες σε 22χρονο για επίθεση εναντίον ντελιβερά στη Λεμεσό
Επαναπατρίστηκαν άλλοι 15 υπήκοοι τρίτων χωρών-Έχουν επαναπατριστεί 3737 άτομα μέσα στο 2025
Ζητά απαντήσεις από τις ΥΚΕ η Μηχαηλίδου για την κακοποίηση των παιδιών στη Λάρνακα-«Ανάγκη εκσυγχρονισμού»
Έντονες βροχοπτώσεις σε διάφορες περιοχές-Τέθηκε σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση