Εντός και εκτός συνόρων ψάχνουν λύσεις για την ανομβρία-Παραμένει στο κάδρο το σενάριο των αποκοπών νερού
Στέλιος Χαραλάμπους 06:00 - 04 Απριλίου 2025

Το νερό νεράκι θα πούμε το επερχόμενο καλοκαίρι, ενώ από το κάδρο των επιπτώσεων της ανομβρίας δεν βγαίνει το σενάριο των αποκοπών νερού για σκοπούς ύδρευσης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αναμένεται να παρουσιαστεί στην Πάφο και αυτό διότι, το τουριστικό θέρετρο πλήγηκε τόσο από την καταστροφή του φράγματος του Μαυροκόλυμπου, όσο και από την πυρκαγιά στη μονάδα αφαλάτωσης.
Τα ανοικτά μέτωπα όσον αφορά το υδατικό είναι πολλαπλά. Ωστόσο, δεν αναμένονται θαύματα, καθώς το υδατικό πρόβλημα στην Κύπρο ήταν και παραμένει εξαρτημένο από τις καιρικές συνθήκες, με τις προσπάθειες να εστιάζονται στις αφαλατώσεις. Το μεγάλο στοίχημα για όλους είναι να μην υπάρξουν αποκοπές νερού, τόσο στα νοικοκυριά όσο και στα τουριστικά θέρετρα του νησιού, τα οποία αναμένεται να κατακλυστούν από τουρίστες τους επόμενους μήνες.
Προκειμένου να μην επηρεαστούν οι τουριστικές μονάδες και κατ' επέκταση οι επισκέπτες, το Υπουργείο Γεωργίας παρέχει τη δυνατότητα, μέσω σχεδίου χορηγιών, για την εγκατάσταση μικρών μονάδων αφαλάτωσης σε ξενοδοχειακές μονάδες. Παρά το γεγονός ότι τόσο ο ΠΑΣΥΞΕ όσο και το ΣΤΕΚ χαιρέτησαν το σχέδιο, καθώς θεωρούν ότι θα βοηθήσει τις ξενοδοχειακές μονάδες, εντούτοις εξέφρασαν ανησυχίες για το γεγονός ότι οι εργασίες θα πραγματοποιούνται εν μέσω τουριστικής περιόδου.
Πάντως, κανείς δεν θέλει το ζήτημα του υδατικού να προκαλέσει προβλήματα στον τουρισμό. Άλλωστε, στην προσπάθεια να μειωθούν οι πιθανότητες δημιουργίας προβλημάτων σε ξενοδοχειακές μονάδες ή άλλα τουριστικά υποστατικά, το τίμημα το πλήρωσαν οι αγρότες, στους οποίους αποκόπηκαν σημαντικές ποσότητες νερού.
Παράλληλα, η μόνη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, πέρα από τη βροχή, είναι οι αφαλατώσεις. Για το σκοπό αυτό, η Υπουργός Γεωργίας, Δρ. Μαρία Παναγιώτου, πραγματοποιεί μπαράζ επαφών με όλους τους αρμόδιους φορείς, ενώ πρόσφατα ταξίδεψε και στο εξωτερικό για να συζητήσει τις δυνατότητες συνεργασίας για τη δημιουργία και επέκταση μονάδων αφαλάτωσης.
Επιπρόσθετα, στο κάδρο βρίσκεται και το κόστος των αφαλατώσεων, καθώς η αγορά αφαλατωμένου νερού κυμαίνεται γύρω από τα δύο ευρώ ανά κυβικό μέτρο, ενώ και οι δράσεις για νέες μονάδες αφαλάτωσης είναι ιδιαίτερα κοστοβόρες. Ωστόσο, η Κύπρος χρειάζεται το αφαλατωμένο νερό άμεσα. Άλλωστε, όπως έχει αναφέρει το αρμόδιο Υπουργείο, τα αποθέματα του νερού στα φράγματα φθάνουν μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι το επικείμενο καλοκαίρι θα είναι δύσκολο.
Ως εκ τούτου, το βάρος στο Τμήμα Υδάτων και το Υπουργείο Γεωργίας είναι στην ορθή διαχείριση των έστω και περιορισμένων, αποθηκευμένων ποσοτήτων νερού. Σε αυτό το πλαίσιο, βρίσκεται στα σκαριά εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τρόπους εξοικονόμησης νερού, ενώ σημαντικό ρόλο έχουν να παίξουν και οι Τοπικές Αρχές, τόσο στην ενημέρωση των πολιτών όσο και στις ενέργειες για εξοικονόμηση νερού.
Η κατάσταση θεωρείται αρκετά δύσκολη και περίπλοκη, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να εκφράζουν ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι. Μάλιστα, η Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτα Δημητρίου, ζήτησε τη σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου για το υδατικό, ενώ το Υπουργείο Γεωργίας ζήτησε από την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ να καταθέσει προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το οποίο είναι πολύπλευρο, καθώς δεν αφορά μόνο τις αποκοπές, εφόσον τελικά πραγματοποιηθούν, αλλά και μια αλυσίδα ζητημάτων που έχουν ως γενεσιουργό αιτία την έλλειψη νερού. Ένα από αυτά θα είναι και οι αυξήσεις σε γεωργικά προϊόντα, καθώς λόγω της μειωμένης ποσότητας νερού θα παραχθούν μειωμένες ποσότητες προϊόντων και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών, σε μια περίοδο που ήδη τα νοικοκυριά δέχονται πιέσεις από την ακρίβεια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
