Σκέπασε την Κύπρο η σκόνη-Συστάσεις του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας

Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης παρατηρούνται σήμερα, 2 Απριλίου 2025, στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τις μετρήσεις των επίγειων Σταθμών του Δικτύου Παρακολούθησης της Ποιότητας Αέρα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Επειδή η σκόνη περιέχει μικρού μεγέθους εισπνεύσιμα σωματίδια, που πιθανόν να έχουν αρνητική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία, το κοινό, και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς), προτρέπονται να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο.

Οι εργοδότες, με βάση τις πρόνοιες του περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Κώδικας Πρακτικής για Προστασία των Προσώπων στην Εργασία κατά τη Διάρκεια Επεισοδίων Σκόνης) Διάταγμα του 2022 (Κ.Δ.Π. 410/2022), πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα (οργανωτικά ή και τεχνικά), αφού εκτιμήσουν τους κινδύνους για τους εργοδοτούμενούς τους που βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους, και οι εργαζόμενοι σε τέτοιους χώρους συστήνεται όπως χρησιμοποιούν κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας.

Ενημερωτικά, οι τελευταίες ωριαίες τιμές συγκέντρωσης σκόνης που μετρήθηκαν στις 08:00 στις ακόλουθες περιοχές ήταν:

1

Σημειώνεται ότι «σκόνη» σημαίνει εισπνεύσιμα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα με διάμετρο μικρότερη των 10 μm (PM10). Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, η οριακή τιμή αναφέρεται στη μέση ημερήσια τιμή και δεν πρέπει να υπερβαίνει την τιμή των 50 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο).

Περισσότερες πληροφορίες και συνεχής, άμεση ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ωριαίων μετρήσεων βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.airquality.gov.cy και στην εφαρμογή «Air Quality Cyprus», η οποία μπορεί να εγκατασταθεί δωρεάν σε κινητό τηλέφωνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραμένει στο προσκήνιο η σκόνη-Έρχονται βροχές και καταιγίδες μέχρι το Σάββατο

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Σκότωσαν με χειροβομβίδα Ρώσο αξιωματικό επικεφαλής των αεροπορικών επιδρομών
Δεκαεπτάχρονος σκότωσε πέντε ανήλικους σε πάρτι επειδή μια 14χρονη αρνήθηκε να κάνει σεξ μαζί του
Έξι μέρες γιορτής και παράδοσης στον Κατακλυσμό της Λάρνακας
Αυτός είναι ο οδηγός για τους υποψήφιους των Παγκύπριων Εξετάσεων
Συνελήφθη στην Πάφο 41χρονος που καταζητείτο για φόνο στην Ιορδανία-Είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 10 ετών
Δήλωσαν άπαντες άγνοια για τους ΤΑΚΑΤΑ-«Γνώριζε για την εγκύκλιο του 2017 ο ΓΔ του Υπουργείου Μεταφορών»
Καταγγέλλει τον ΟΚΥπΥ για θεσμική ασυνέπεια για αποσπάσεις η ΠΑΣΥΚΙ
Μήνυμα στήριξης σε ασθενείς με νευρομυϊκές παθήσεις από TELETHON 2025
Νέος γύρος επαφών της Ολγκίν-Πέμπτη στον Τατάρ, Παρασκευή στο Προεδρικό
«Μικροί μας Ήρωες – Ενώνουμε φωνές»: Κυκλοφόρησε ο Ύμνος των Μικρών Ηρώων