Πρώτο crash test μετά τη Γενεύη-Σε εξέλιξη η συνάντηση του Προέδρου με τον Ταταρ με ΜΟΕ στο επίκεντρο
Μικαέλλα Λοΐζου 06:00 - 02 Απριλίου 2025

Την πρώτη τους συνάντηση μετά την πενταμερή της Γενεύης πραγματοποιούν σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Ερσίν Τατάρ, στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου, Κόλιν Στιούαρτ. Η τελευταία τέτοια συνάντηση, με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο τραπέζι, είχε λήξει άδοξα, καθώς ο εγκάθετος της κατοχής ήταν αρνητικός σε οποιαδήποτε άλλη πρόταση πέραν του ανοίγματος της Μιας Μηλιάς, το οποίο προωθεί ως πρακτική λύση για μείωση του μποτιλιαρίσματος στην κατεχόμενη πλευρά του Αγίου Δομετίου. Τότε, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε παρουσιάσει μια πρόταση οκτώ σημείων, αρκετά από τα οποία περιλαμβάνονται στις πρωτοβουλίες που αποφασίστηκε να προωθηθούν κατά τη διάρκεια της διευρυμένης συνάντησης.
Αναχωρώντας από το Προεδρικό για το αεροδρόμιο Λευκωσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την αισιοδοξία του για την συνάντηση. «Πηγαίνω με δεδομένo ότι αν υπάρξει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά, σίγουρα είμαι αισιόδοξος. Θα δούμε», είπε. «Πηγαίνω με καλή θέληση, στη βάση του τι συμφωνήσαμε με τον ΓΓ των ΗΕ και ελπίζω να υπάρξει ανταπόκριση», πρόσθεσε, ρίχνοντας την μπάλα στο γήπεδο του Τατάρ.
Στον χώρο του αεροδρομίου έφτασε πρώτος, στις 9:10 το πρωί, ο Ερσίν Τατάρ, τον οποίο υποδέχθηκε ο Κόλιν Στιούαρτ. Ακολούθησε περίπου δύο λεπτά αργότερα ο Νίκος Χριστοδουλίδης και στη συνέχεια διευθετήθηκε το photo op. Ως εκ τούτου, η έναρξη της διαδικασίας καθυστέρησε κατά περίπου είκοσι λεπτά.

Ο Πρόεδρος, σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, ανέφερε πως «προσέρχομαι στη συνάντηση με ένα και μοναδικό στόχο, να υπάρξουν αποτελέσματα, είτε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, είτε άλλα αποτελέσματα που εξυπηρετούν ένα και μόνο στόχο, την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, που σχετίζεται με την ουσία του Κυπριακού, δεν υπάρχουν καθόλου ενδείξεις ότι θα προκύψουν τέτοια βήματα κατά τη συνάντηση, η οποία αναμένεται να αφοσιωθεί κατά κύριο λόγο στη συζήτηση της δέσμης των ΜΟΕ.
Ακόμη και σε ό,τι αφορά τα ΜΟΕ ωστόσο, θα φανεί τι είναι πρόθυμος να δεχθεί ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος δεν δείχνει να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για οποιεσδήποτε δεσμεύσεις αναλήφθηκαν ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ. Τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεται με ιδιαίτερα αρνητική διάθεση, η οποία θα φανεί εάν θα εκδηλωθεί και κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με τον Πρόεδρο. Ο Τατάρ ουδέποτε συμφώνησε με την διάνοιξη τεσσάρων σημείων διέλευσης, κυρίως επειδή τον εκνευρίζει αφάνταστα το ενδεχόμενο αυτού που ονομάζει «τράνσιτ» διελεύσεις, δηλαδή να εισέρχεται κάποιος από ένα σημείο στις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα και να ξαναβγαίνει στις ελεύθερες περιοχές. Στο μυαλό του αυτό δεν εξυπηρετεί κανέναν απολύτως σκοπό, αφού δεν συμβάλλει με κάποιον τρόπο στην ενίσχυση του ψευδοκράτους και ως εκ τούτου το απορρίπτει χωρίς συζήτηση μέχρι στιγμής.

Ουσιαστικά, ο Ερσίν Τατάρ θέλει, ακόμη και μέσα από τη διαδικασία των ΜΟΕ, επιδιώκει να προωθήσει την ατζέντα του για αναβάθμιση και αναγνώριση του ψευδοκράτους και όχι να λειτουργήσει ως ώθηση για την διαδικασία στο Κυπριακό, ούτε καν τα μέτρα αυτά να διευκολύνουν ή να βελτιώσουν την καθημερινότητα. Σε αυτό το επίπεδο δείχνει να ενδιαφέρεται μόνο για μέτρα που θα βοηθήσουν με κάποιον τρόπο τους Τ/κ, όπως η περίπτωση του οδοφράγματος της Μιας Μηλιάς που θα περιορίσει την κίνηση, ώστε να καταγράψει πόντους ενόψει των παράνομων «προεδρικών εκλογών» του Οκτωβρίου.
Για την ακρίβεια, εκτιμάται ότι θα επιδιώξει να φέρει το κόνσεπτ της «συνεργασίας», όπως αυτός την εννοεί, και σε αυτή τη συζήτηση. Και εννοεί την συνεργασία μεταξύ δύο κρατών. Άλλωστε αυτή ήταν και η πρότασή του στην Γενεύη, απλώς την είχε βάλει σε ένα άλλο περιτύλιγμα, προτείνοντας τη δημιουργία ενός «συμβουλίου συνεργασίας», όπως αυτά που υπάρχουν ανάμεσα σε πολλά κράτη του κόσμου, ώστε το νόμιμο κράτος και το ψευδοκράτος να συζητήσουν πώς θα συνεργαστούν. Κάτι τέτοιο προφανώς δεν έγινε αποδεκτό από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ είναι κατανοητό από όλους ότι δεν θα συνέβαλλε προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, αφού η πρόταση κινείται εντελώς εκτός της φιλοσοφίας πάνω στην οποία εδράζεται το Κυπριακό. Για αυτό και ο Πρόεδρος υπέδειξε πως «ακόμα και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα συζητηθούν, αυτά θα πρέπει αποκλειστικά να εξυπηρετούν αυτόν τον στόχο, της επανέναρξης των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».

Σχεδόν σε όλες τις του τις δηλώσεις, από την επιστροφή του από την Γενεύη και έκτοτε, ο Τατάρ επαναφέρει συνεχώς την ιδέα της συνεργασίας σε διάφορα πλαίσια, προσθέτοντας άλλη μια λέξη στη συλλογή επαναλήψεών του, η οποία περιλαμβάνει την «κυριαρχική ισότητα», τα «τρία άλφα» και τα «δύο κράτη». Όλες αυτές οι λέξεις έχουν τον ίδιο στόχο, αυτόν της αναγνώρισης του ψευδοκράτους και θεωρείται αρκετά πιθανόν να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τη διαδικασία των ΜΟΕ για την προώθησή του.
Δεν ανακοινώθηκε κάποια ατζέντα που να καταδεικνύει προς τα πού θα κινηθεί η συζήτηση και αν θα αγγίξει όλα τα ΜΟΕ που τέθηκαν επί τάπητος στη Γενεύη, αλλά κάποια μέτρα θεωρούνται πιο εύκολα από τα άλλα. Τα σημεία διέλευσης είναι ενδεχομένως η πιο δύσκολη συζήτηση, ενώ για κάποια άλλα, όπως η αποναρκοθέτηση, αναμένεται η συζήτηση να είναι πολύ πιο εύκολη. Όλα, όμως, εξαρτώνται από την διάθεση που θα επιδείξει ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος δεν νοιάζεται ιδιαίτερα εάν επιστρέψουν στην Γενεύη τον Ιούλιο χωρίς αποτελέσματα, αφού δεν τον ενδιαφέρει η επίτευξη οποιασδήποτε προόδου προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Άλλο ένα ερώτημα είναι κατά πόσον θα υπάρξει και επόμενη συνάντηση μεταξύ Νίκου Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ ή κατά πόσον θα γίνει η αρχική συζήτηση και ακολούθως να δοθεί σκυτάλη στους διαπραγματευτές.

Ενδεχομένως η μεγαλύτερη εξέλιξη που αναμένεται τα επόμενα εικοσιτετράωρα δεν θα βγει από τη σημερινή συνάντηση αλλά από τη Νέα Υόρκη, καθώς, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, είναι θέμα ημερών ο διορισμός προσωπικής απεσταλμένης, η οποία θα ασχοληθεί με την ουσία του Κυπριακού. Όπως δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, ο διορισμός βρίσκεται στο στάδιο της γραφειοκρατικής διαδικασίας και ενδεχομένως αυτή την εβδομάδα να έχουμε ανακοινώσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
