Κατάθεση όπλων απαιτεί ο Νετανιάχου από την Χαμάς

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απαίτησε χθες Κυριακή η Χαμάς να «καταθέσει τα όπλα», υποσχόμενος πως κατόπιν θα επιτραπεί στους ηγέτες του κινήματος να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που ο στρατός του συνεχίζει να βομβαρδίζει χωρίς σταματημό τον παλαιστινιακό θύλακο υπό πολιορκία.

Η εύθραυστη ανακωχή, που είχε τεθεί σε εφαρμογή τη 19η Ιανουαρίου, κατέρρευσε την 18η Μαρτίου, όταν το Ισραήλ ξανάρχισε μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, που ακολουθήθηκαν από χερσαίες επιχειρήσεις, ώστε ύμφωνα με τον κ. Νετανιάχου, να ασκηθεί πίεση στη Χαμάς για να αφήσει ελεύθερους τους τελευταίους ισραηλινούς ομήρους που παραμένουν στα χέρια της.

«Σε ό,τι αφορά τη Χαμάς στη Γάζα, η στρατιωτική πίεση φέρνει αποτέλεσμα  Μπορούμε να δούμε να εμφανίζονται ρήγματα», έκρινε ο κ. Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου χθες.

«Η Χαμάς πρέπει να καταθέσει τα όπλα. Οι ηγέτες της (κατόπιν) θα επιτραπεί να φύγουν», επέμεινε.

Προχθές ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, ο Χαλίλ αλ Χάγια, ανέφερε ότι το κίνημά του ενέκρινε νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός που παρουσίασαν οι μεσολαβητές και κάλεσε το Ισραήλ να τη δεχτεί επίσης.

Το Ισραήλ από την πλευρά του επιβεβαίωσε μόνο πως έλαβε την πρόταση, υπογραμμίζοντας πως θα προχωρήσει στην υποβολή αντιπρότασης, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός εξασφαλίστηκε από τους μεσολαβητές έπειτα από μήνες δύσκολων έμμεσων διαπραγματεύσεων. 

Χθες Κυριακή, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε πως εντόπισε 15 πτώματα εργαζομένων σε υπηρεσίες άμεσης βοήθειας. Έχασαν τη ζωή τους την 23η Μαρτίου, όταν ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον ασθενοφόρων στη Ράφα (νότια). Ο ισραηλινός στρατός αναγνώρισε ότι έπληξε ασθενοφόρα, υποστηρίζοντας ωστόσο πως επρόκειτο για «ύποπτα» οχήματα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αγνοούμενη βρέθηκε ζωντανή μετά από 63 χρόνια-Η τραγική ιστορία πίσω από την εξαφάνισή της
Επιβεβαίωσε το μένος του δράστη η νεκροτομή στον Αργυρού-Δέχθηκε 19 μαχαιριές, μοιραία τα τραύματα στον θώρακα
Βασική προτεραιότητα της Κύπρου η ενίσχυση των σχέσεων της ΕΕ με την Μέση Ανατολή
«Είναι αγόρι»-Ισραηλινοί στρατιώτες ανατίναξαν κτίριο στη Γάζα επειδή έμαθαν το φύλο μωρού
H Ουκρανία εξαπέλυσε νέα εισβολή στο Κουρσκ της Ρωσίας
Όχημα του Πάπα Φραγκίσκου μετατρέπεται σε κινητό ιατρείο για τα παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας
Κατηγορίες Χαμάς προς Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί ανθρωπιστική βοήθεια για «πολιτικό εκβιασμό»
Επέστρεψε στην εποχή του 2013 η κατάσταση με τον υπερπληθυσμό στις Φυλακές-Πρωτιά για την Κύπρο στην ΕΕ
Ανάλωσαν την συνάντηση στην μουρμούρα Τατάρ για τους σφετεριστές-Εισέπραξε τρία «όχι» ο Πρόεδρος
Δεν πήγε καλά η συνάντηση για τα ΜΟΕ-«Η προσέγγιση γιαβάζ γιαβάζ δεν δουλεύει»