Το πόρισμα πραγματογνώμονα για την υπόθεση Τεμπών-«Από διασπορά ελαίων του μετασχηματιστή η πυρόσφαιρα»

Εβδομάδα εξελίξεων είναι η επόμενη που έρχεται για την υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους. Την πόρτα του εφέτη ανακριτή, Σωτήρη Μπακαΐμη, θα περάσουν δύο στελέχη του υπουργείου Μεταφορών για να απολογηθούν, καθώς κατηγορούνται για το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας του σιδηροδρόμου καθώς και για πλημμελήματα όπως ανθρωποκτονία από αμέλεια, βαριά και απλή σωματική βλάβη κ.ά.

Την εβδομάδα που πέρασε κατέθεσαν μάρτυρες για τη διαμόρφωση του χώρου, αλλά και για το ποιος έδωσε την εντολή γι' αυτή την διαδικασία. Ενδεχομένως από αυτόν τον κύκλο καταθέσεων να προκύψει νέα δίωξη για υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Μεταφορών, υποστηρίζουν δικαστικές πηγές.

Την προηγούμενη Πέμπτη το ειδικό κλιμάκιο της πυροσβεστικής επέστρεψε στο Κουλούρι όπου βρίσκονται τα συντρίμμια των αμαξοστοιχιών. Από εκεί πήρε δείγματα φρέον από το σύστημα κλιματισμού της επιβατικής αμαξοστοιχίας.

Απαντήσεις για την πρόκληση της πυρόσφαιρας

Αν η μία πτυχή των ερευνών του εφέτη ανακριτή είναι το τι έγινε ή τι δεν έγινε μετά το δυστύχημα, η άλλη αφορά στη στοιχειοθέτηση του μηχανισμού που προκάλεσε την πυρόσφαιρα.

Σε αυτό το πλαίσιο τα εγκληματολογικά εργαστήρια μόλις χθες πιστοποίησαν πως τα βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας που προστέθηκαν στην δικογραφία το τελευταίο διάστημα είναι γνήσια.

Μάλιστα, χθες είδε το φως της δημοσιότητας η πραγματογνωμοσύνη για λογαριασμό έξι οικογενειών - μεταξύ αυτών και των οικογενειών Πλακιά - η οποία διενεργήθηκε από έμπειρο Βρετανό τεχνικό σύμβουλο και εξηγεί το πώς δημιουργήθηκε η πυρόσφαιρα.

Όπως σημειώνεται η έκρηξη δεν προήλθε από πιθανό παράνομο φορτίο, αλλά από μια άλλη αλυσιδωτή διαδικασία που αφορά τους μετασχηματιστές της μηχανής της επιβατικής αμαξοστοιχίας και τα έλαια. Συμπερασματικά αναφέρεται στην πραγματογνωμοσύνη πως «υπόθεση της κρατικής έκθεσης ότι η σύγκρουση είχε ως συνέπεια τη ρήξη των μετασχηματιστών των μηχανών με αποτέλεσμα την απελευθέρωση και διασπορά ελαίου του μετασχηματιστή (PDMS) που ανεφλέγη παράγοντας την πυρόσφαιρα, καθώς και ότι το έλαιο αυτό μαζί με εύφλεκτα στοιχεία των μηχανών-βαγονιών τροφοδότησαν τις πυρκαγιές που ακολούθησαν. Κατά τη γνώμη μου η υπόθεση αυτή είναι πλήρως εύλογη». Και καταλήγει «δεν έχω διαπιστώσει κανένα πειστικό στοιχείο που να καταδεικνύει ότι η πυρόσφαιρα και οι πυρκαγιές που ακολούθησαν προέκυψαν από τη μεταφορά αδήλωτων εμπορευμάτων. Ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο, αν και απίθανο κατά τη γνώμη μου, δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς».

Τον Απρίλιο το πόρισμα του ΕΜΠ

Ο εφέτης ανακριτής αναμένει μέσα στον Απρίλιο το πόρισμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την πρόκληση της πυρόσφαιρας. Ο Επίκουρος Καθηγητής της Σχολής Χηµικών Μηχανικών, Δημήτρης Καρώνης, και η ομάδα του θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις για τον μηχανισμό που προκάλεσε την φωτιά μετά την σύγκρουση.

Η έκθεση αναμένεται να είναι λεπτομερής καθώς θα συμπεριλαμβάνει τα αποτελέσματα των ερευνών της ειδικής ομάδας της πυροσβεστικής στο Κουλούρι, μαζί με τα συμπεράσματα από την δειγματοληψία που έκανε στον χώρο ο μεταλλουργός, απαντώντας έτσι και στο αν και πού εξαπλώθηκε η φωτιά. Επίσης θα συμπεριλαμβάνει τα στοιχεία γνησιότητας των βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας τα οποία πιστοποιήθηκαν από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα-Σεισμός μεγέθους 5,1 στην Κρήτη
Συνελήφθησαν στην Βουλγαρία δύο Τούρκοι για το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς στους πράκτορες της ΕΥΠ
Συγκρατημένα αισιόδοξη η Αθήνα για τις συνομιλίες στο Κάιρο για το μέλλον της Μονής Σινά
Ένοχοι οι δέκα από 21 κατηγορούμενους για τη φωτιά στο Μάτι-«Ντροπή, μας διέλυσαν τα σπίτια κι εσείς το ίδιο»
Νεκρή 14χρονη στην Τουρκία-Υπέστη κρίση πανικού λόγω του σεισμού 5,8 Ρίχτερ ανοιχτά της Ρόδου
Σήμερα η απόφαση του Εφετείου για τους 21 κατηγορούμενους για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι
Ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ ανοιχτά της Ρόδου-Μικρές υλικές ζημιές
Προφυλακίστηκε η ψυχίατρος που έκανε ντελίβερι ναρκωτικών μέχρι και με ασθενοφόρο-Τι ισχυρίστηκε
Νεκρή 52χρονη μετά από τροχαίο στη Λάρισα-Εκτοξεύτηκε από μηχανή μετά από σύγκρουση με όχημα
Διπλωματικό θρίλερ για τη Μονή Σινά-Μεταβαίνει στο Κάιρο ο Γεραπετρίτης