Πρόταση νόμου για ποινή ισόβιας κάθειρξης και χημικό ευνουχισμό σε βιαστές ανηλίκων

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία κατέθεσε πρόταση στην Ολομέλεια της Βουλής η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει ισόβια κάθειρξη στους παιδοβιαστές.

Στην αυστηροποίηση των ποινών για τα σεξουαλικά αδικήματα κατά των παιδιών, με σκοπό την αποτελεσματική προστασία της κοινωνίας και την πάταξη των ειδεχθών αυτών εγκλημάτων, αφορά η πρόταση νόμου που κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής από τον βουλευτή της ΔΗΠΑ Αμμοχώστου, Μιχάλη Γιακουμή,

Η πρόταση παρέχει στους δικαστές τη δυνατότητα να επιβάλλουν ποινή ισόβιας κάθειρξης σε βιαστές ανηλίκων, ενώ παράλληλα προσφέρει τη δυνατότητα αποφυλάκισης υπό όρους για όσους συναινέσουν στον χημικό ευνουχισμό, εξασφαλίζοντας ότι αυτοί οι εγκληματίες δεν θα αποτελούν κίνδυνο για την κοινωνία μετά την αποφυλάκισή τους.

Η προτεινόμενη ρύθμιση είναι μια απάντηση στην ανησυχία για την αυξανόμενη συχνότητα των αδικημάτων σεξουαλικού χαρακτήρα εναντίον παιδιών και επιδιώκει την αποτελεσματική πρόληψη της επανάληψης αυτών των εγκλημάτων.

Η πρόταση αναγνωρίζει την ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων, όπως ο εθελοντικός χημικός ευνουχισμός, ο οποίος εφαρμόζεται ήδη σε πολλές χώρες της ΕΕ, για να διασφαλιστεί ότι οι εγκληματίες σεξουαλικού χαρακτήρα δεν θα επαναλάβουν τα εγκλήματά τους και να μειωθούν οι κίνδυνοι για την κοινωνία.

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, οι κρατούμενοι που καταδικάζονται για σεξουαλικά αδικήματα εις βάρος παιδιών θα έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα για αποφυλάκιση μετά την εκτέλεση των δύο τρίτων της ποινής τους, ενώ για ισοβίτες το αίτημα θα μπορεί να υποβληθεί μετά από τουλάχιστον 18 χρόνια φυλάκισης. Ωστόσο, εφόσον ο καταδικασμένος συναινέσει στον χημικό ευνουχισμό, η αίτηση αποφυλάκισης μπορεί να υποβληθεί νωρίτερα, μετά από την εκτέλεση του μισού της ποινής του, δηλαδή 12 χρόνια στην περίπτωση ισόβιας ποινής.

Σημειώνεται ότι, ο εθελοντικός χημικός ευνουχισμός σε καταδικασθέντες σεξουαλικών αδικημάτων εναντίον ανηλίκων εφαρμόζεται, ήδη, σε μεγάλο αριθμό κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως είναι η Αυστρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, η Εσθονία και η Σουηδία.

Η πρόταση νόμου αναμένεται να συζητηθεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.

Δειτε Επισης

Ξανά στο όριο η ζήτηση ρεύματος, έσπασε ρεκόρ τη Δευτέρα-Ορατός ο κίνδυνος για εκ περιτροπής περικοπές
Η έντονη ενόχληση Βαφεάδη για επικρίσεις και η προειδοποίηση για τα γκρίζα οχήματα-Κρίσιμο Υπουργικό για ΤΑΚΑΤΑ
Οι χαμηλοί όροι των Παγκυπρίων Εξετάσεων επαναφέρουν ξανά την ανάγκη για μείωση της ύλης
Βρήκαν προβλήματα, αλλά έθεσαν σε εφαρμογή την πρώτη αφαλάτωση-Επιχειρούν ενεργοποίηση και των υπολοίπων
Γιατί κλήθηκε ως μάρτυρας υπεράσπισης ο Βοηθός Αρχηγός στη δίκη της Ζαννέτου-Τι κατέθεσε η Επίτροπος, ο αστυφύλακας και τα ευρήματα
ΒΙΝΤΕΟ: Σε λειτουργία η πρώτη αφαλάτωση από τα ΗΑΕ-Ευχαριστίες Παναγιώτου
Επανέλαβε το αφήγημα για «ειρηνευτική επιχείρηση» το 1974 ο Ερντογάν-«Αν θες ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο»
Κύπρος, Ελλάδα και άλλες 26 χώρες υπογράφουν κοινή δήλωση για να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα
Από την κίτρινη στην πορτοκαλί προειδοποίηση-Θα φτάσει τους 43 βαθμούς ο υδράργυρος
Σε σοβαρή κατάσταση 54χρονη μετά από τροχαίο-Έχασε τον έλεγχο του οχήματός της και έπεσε σε γκρεμό