Θέλει να αλλάξει τα ψηφίσματα ο «υπεξ»-«Όσο ισχύουν, δεν υπάρχει λόγος να πηγαίνουμε στη Γενεύη»
11:22 - 28 Μαρτίου 2025

Εάν και τον Ιούλιο θα συζητήσουμε ΜΟΕ, τότε δεν υπάρχει λόγος να πάμε στη Γενεύη, δήλωσε ο «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου σε διαδικτυακή εκπομπή χθες της Κίπρις ποστασί.
Όπως αναφέρεται στην τ/κ ιστοσελίδα, ο κ. Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι οι Ε/κ δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψουν τα προνόμια που έχουν και δεν χρειάζεται να πηγαίνουμε στη Γενεύη, ούτε και ο ΓΓ του ΟΗΕ να συμμετέχει σε τέτοιες συναντήσεις, εάν είναι να συζητάμε ΜΟΕ.
Όσο τα υφιστάμενα ψηφίσματα του ΟΗΕ εξακολουθούν να ισχύουν. πρόσθεσε, δεν υπάρχει λόγος να πηγαίνουμε στην Γενεύη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στο Κραν Μοντανά δεν βρέθηκε κοινό έδαφος, αυτό το είχε πει και ο ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά δεν καταγράφηκε πουθενά σε έγγραφο του ΣΑ του ΟΗΕ.
Ο λόγος αυτής της καθυστέρησης από τα Ηνωμένα Έθνη είναι να παραιτηθούν οι Τουρκοκύπριοι από ένα μοντέλο λύσης δύο κυρίαρχων κρατών, πρόσθεσε ισχυριζόμενος ότι η ε/κ πλευρά είναι κατά της ομοσπονδιακής λύσης. Η κύρια πηγή του προβλήματος είναι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αντιμετωπίζουν τους Ελληνοκύπριους ως Κυπριακή Δημοκρατία και τους δίνουν εξουσία, επανέλαβε. «Εάν αυτά τα ψηφίσματα δεν αρθούν, η λύση δεν μπορεί να είναι εφικτή».
Υποστήριξε επίσης ότι λόγω των προνομίων που οι Ε/κ έχουν αποκτήσει από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, δεν πρόκειται να βρεθεί κοινό έδαφος και όσο αυτά τα αβαντάζ ισχύουν «κανείς να μην ονειρεύεται άδικα».
Αντιδρώντας στις δηλώσεις Ερτουγρούλογλου ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν σχολίασε εξαρχής πως ο «υπεξ» δεν μίλησε ούτε για «συνεργασία μεταξύ δύο κρατών», ούτε για «συνεργασία», αλλά για «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».
«Λέει επίσης (ο κ. Ερτουγρούλογλου) ότι εάν αυτά τα θέματα πρόκειται να συζητηθούν ξανά, δεν είναι απαραίτητο να πάμε στη Γενεύη τον Ιούλιο. Λέω ότι πρέπει να πάνε. Ακόμη και το πιο περιορισμένο περιβάλλον διαλόγου και διπλωματίας είναι καλύτερο από τον μη διάλογο. Λέω ότι ο διάλογος και η διπλωματία είναι ο δρόμος που θα μας οδηγήσει σε λύση».
Αλλά φυσικά, συνέχισε, το πιο σημαντικό δεν είναι τι είπε ο κ. Ερτουγρούλογλου, ή τι λέει ο ίδιος, αλλά τι πιστεύει ο Τατάρ και η «κυβέρνηση». «Αλήθεια, τι λένε;» διερωτήθηκε.
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο REPORTER, σε προηγούμενο δημοσίευμα το πρώτο τεστ για το πνεύμα «συνεργασίας» που προτίθεται να επιδείξει πάντως, θα έρθει στις 2 Απριλίου, που θα πραγματοποιηθεί η συνάντησή του με τον Πρόεδρο για να συζητήσουν αυτά τα ΜΟΕ. Η συνάντηση αναμένεται να γίνει στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου, Κόλιν Στιούαρτ, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, όπου έγινε και η προηγούμενη, η οποία ωστόσο δεν είχε αποτέλεσμα, παρά το πακέτο οκτώ προτάσεων του Νίκου Χριστοδουλίδη, λόγω της επιμονής του Τατάρ να ανοίξει μόνο το οδόφραγμα της Μιας Μηλιάς, για να μειωθεί η κίνηση στην κατεχόμενη πλευρά του Αγίου Δομετίου.
Ενόψει της νέας συνάντησης, προπαρασκευαστική συνομιλία είχαν την Πέμπτη οι διαπραγματευτές Μενέλαος Μενελάου και Γκιουνές Ονάρ, την πρώτη μετά την Γενεύη και τις αποφάσεις που λήφθηκαν ενώπιον του ΓΓ. Σημειώνεται, ωστόσο, πως τέτοιες συζητήσεις γίνονταν και στο μεσοδιάστημα μεταξύ της άτυπης τριμερούς και της πενταμερούς, χωρίς να υπάρξει ιδιαίτερη πρόοδος, αφού ήταν πλήρως αρνητική η στάση του Τατάρ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
