Διορθώθηκε η στρέβλωση του Νόμου μετά την απόφαση του Δικαστηρίου-Συνταγογραφήσεις μόνο από συμβεβλημένους γιατρούς
18:16 - 27 Μαρτίου 2025

Με 37 ψήφους υπέρ και τρεις εναντίον, ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την τροποποίηση της νομοθεσίας του ΓεΣΥ, σχετικά με τις συνταγογραφήσεις εντός του Συστήματος, με αποτέλεσμα να καταχωρούνται πλέον μόνο από γιατρούς συμβεβλημένους με το ΓεΣΥ.
Εναντίον του νομοσχεδίου ψήφισαν οι Ζαχαρίας Κουλίας, Λίνος Παπαγιάννης και Σωτήρης Ιωάννου.
Υπενθυμίζεται ότι το κενό στη νομοθεσία προέκυψε μετά από απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου υπέρ ασθενούς, ο οποίος λάμβανε τη φαρμακευτική του αγωγή μέσω συνταγογράφησης εντός του ΓεΣΥ από ιατρό που δεν ήταν συμβεβλημένος με το Σύστημα. Ως αποτέλεσμα, το Υπουργείο Υγείας και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας προσπάθησαν με κάθε τρόπο να διορθώσουν ό,τι μπορούσε να διορθωθεί, καθώς με την απόφαση αυτή άνοιγε ο ασκός του Αιόλου για παρόμοιες περιπτώσεις.
Μετά από συνεννόηση των αρμόδιων φορέων, κατατέθηκε νομοσχέδιο την περασμένη εβδομάδα, με τη μορφή του κατεπείγοντος, ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για νομοθετικό έλεγχο και στη συνέχεια οδηγήθηκε εκ νέου στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία άναψε το «πράσινο φως».
Παράλληλα Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας έχει υποβάλει αίτημα για έκδοση διατάγματος αναστολής της εκτέλεσης της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου.
Στην τοποθέτησή του εντός της Ολομέλειας ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος κατήγγειλε την τροποποίηση ως στρέβλωση της νομοθεσίας και τόνισε πως η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου ήταν απόλυτα ορθή, καθώς ερμήνευε τον νόμο που ψηφίστηκε αλλά δεν εφαρμοζόταν. Επεσήμανε ότι η τροπολογία δημιουργεί πολίτες δύο κατηγοριών: εκείνους που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα και είναι υποχρεωμένοι να βλέπουν μόνο γιατρούς εντός ΓεΣΥ και εκείνους που μπορούν να επισκέπτονται ιδιώτες και να αξιοποιούν την υπηρεσία συνταγογράφησης με τους προσωπικού του γιατρού. Εξέφρασε τη θέση ότι αν υπάρξει το δικαίωμα συνταγογράφησης εκτός ΓΕΣΥ, αντί να καταρρεύσει το σύστημα θα εξοικονομηθούν με αυτό τον τρόπο πόροι και θα μειωθούν οι λίστες αναμονής. Είπε ότι για το θέμα θα δηλώσει παρών και δεν θα τοποθετηθεί υπέρ ή κατά.
Ο Βουλευτής Χρύσανθος Σαββίδης του ΔΗΚΟ χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου «παραθυράκι που γίνεται καγκελόπορτα» και αλλάζει τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ. Δήλωσε ότι το κόμμα του υπερψηφίζει το νομοσχέδιο, εκτιμώντας τη στάση του Υπουργού Υγείας και τη βούληση της Κυβέρνησης να επιλύσει γρήγορα το πρόβλημα.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Μιχάλης Γιακουμής στήριξε το νομοσχέδιο, παρόλο που όπως είπε η δικαστική απόφαση είναι σεβαστή. Τόνισε ότι το ΓεΣΥ πατάει σε σωστή βάση αλλά χρειάζεται αναδιαμόρφωση ώστε να διορθωθούν στρεβλώσεις και παραλείψεις.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι ψήφισε ένα ΓεΣΥ βασισμένο σε ένα κρατικό μονοπώλιο στην ασφάλιση υγείας, με την υποχρέωση κάθε πολίτη να συνεισφέρει από τα εισοδήματά του για να έχει πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες, νοσηλευτική και φαρμακευτική φροντίδα. Επεσήμανε πως είναι συνταγματικά προβληματικό να στερείται κάποιος το δικαίωμα συμμετοχής σε αυτές τις υπηρεσίες επειδή επιλέγει να μην επιβαρύνει περαιτέρω το σύστημα, πληρώνοντας ο ίδιος για γιατρό εκτός ΓεΣΥ.
Ο κ. Νεοφύτου προειδοποίησε πως, παρά τα οφέλη του ΓεΣΥ, η έλλειψη επαρκούς ελέγχου και στρατηγικής κινδυνεύει να εκτροχιάσει τα δημόσια οικονομικά. Όπως είπε, το ΓεΣΥ είναι ευλογία, αλλά αν δεν υπάρξει προσοχή, θα τινάξει στον αέρα και την οικονομία και την ποιότητα της υγείας.
Παράλληλα, έθεσε το ερώτημα για την τύχη της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων και των διαδικασιών αξιολόγησης, που -όπως σημείωσε- αποτέλεσαν βασικά προαπαιτούμενα για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί στην πράξη.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης τόνισε την ανάγκη για ριζικές αλλαγές στη λειτουργία του ΓεΣΥ και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές στρεβλώσεις και τις εκτοξευμένες δαπάνες του συστήματος.
Σημείωσε ότι ο γιατρός που δεν είναι στο ΓεΣΥ δεν χρεώνει το ΓεΣΥ, ενώ είπε ότι ο προϋπολογισμός του ΓεΣΥ εκτινάχθηκε από τα αρχικά 500 εκατομμύρια ευρώ σε ένα, δύο, ακόμη και τρία δισεκατομμύρια.
«Για αυτό το 'πάρτι' πότε θα μιλήσουμε; Και αυτές τις στρεβλώσεις πότε θα τις δει η Επιτροπή Υγείας;», διερωτήθηκε. Ο κ. Τρύφωνίδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ασθενή, λέγοντας πως η εξυπηρέτησή του πρέπει να αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα. Διερωτήθηκε αν ο ασθενής χρειάζεται 9 μήνες για να τον δει γιατρός, πώς θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Κλείνοντας, κάλεσε τον Υπουργό Υγείας και τον ΟΑΥ να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης επέκρινε έντονα όσους επιχειρούν –όπως είπε– να ακυρώσουν τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ, χαρακτηρίζοντας εσφαλμένη την πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου που επιτρέπει συνταγογράφηση εκτός συστήματος.
Τόνισε ότι σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι δαπάνες υγείας των νοικοκυριών μειώθηκαν στο μισό από το 2016 έως το 2023, ενώ εξασφαλίστηκε ισότιμη πρόσβαση.
Προειδοποίησε πως η ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση από γιατρούς εκτός ΓεΣΥ θα οδηγήσει σε καταχρήσεις, αύξηση των δαπανών και αποχώρηση γιατρών από το σύστημα, επιδεινώνοντας τις λίστες αναμονής.
Πρόσθεσε ότι όσοι θέλουν να προστατεύσουν το ΓεΣΥ, πρέπει να υπερψηφίσουν τη ρύθμιση.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος επανέλαβε την προσήλωση του κόμματος στο ΓεΣΥ, το οποίο χαρακτήρισε ως «τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι υπάρχουν σοβαρές παραλείψεις, όπως η μη αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και οι λίστες αναμονής.
Κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι απέσυρε κρίσιμα νομοσχέδια τον Απρίλιο του 2023 για το θέμα που θα μπορούσαν να είχαν ήδη εγκριθεί, τονίζοντας πως μέχρι τη λήξη της θητείας της Επιτροπής Υγείας θα προχωρήσουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις – μεταξύ άλλων για τον Συνήγορο του Ασθενή, τα κέντρα αποκατάστασης και τα διαγνωστικά εργαστήρια.
Σημείωσε ότι η Επιτροπή Υγείας δεν θα σταματήσει να ασχολείται με τις στρεβλώσεις και τις προκλήσεις στον τομέα της υγείας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Διάταγμα αναστολής εκτέλεσης της δικαστικής απόφασης για συνταγογραφήσεις εκτός ΓεΣΥ-Απάντησε στα πυρά ο Δαμιανός
- Ψάχνουν αντίδοτο για τις συνταγές φαρμάκων-Τρέχουν να καλύψουν τις στρεβλώσεις στη Νομοθεσία
- Την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια η πρόταση Νόμου για αλλαγή των συντανταγογραφήσεων φαρμάκων
- Απόφαση σταθμός για συνταγές από ιατρούς εκτός ΓεΣΥ, μπάζει η νομοθεσία-Δεν διαχωρίζονται οι συμβεβλημένοι πάροχοι
- Η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για συνταγογράφηση θορύβησε τη Βουλή-Τρέχουν για αλλαγές στο νόμο
- Ετοιμάζει Νομοσχέδιο για συνταγογραφήσεις το Υπ. Υγείας-Προχωρά με έφεση της απόφασης του Δικαστηρίου ο ΟΑΥ
