Η συζήτηση με Γιλμάζ, η εκδοχή της πραγματικότητας του Τατάρ και οι προετοιμασίες για νέα συνάντηση
06:00 - 28 Μαρτίου 2025

Σύντομη συζήτηση στο πόδι είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Τζεβντέτ Γιλμάζ και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Και οι τρεις βρίσκονταν στο Παρίσι, ως προσκεκλημένοι του Εμμανουέλ Μακρόν, για τη πολυμερή συνάντηση υψηλού επιπέδου για την Ουκρανία. Η συζήτηση αυτή ξεκάθαρα εμπίπτει στην προσπάθεια του Νίκου Χριστοδουλίδη, όποτε του δίνεται η ευκαιρία σε διεθνείς συναντήσεις, να συζητά με αξιωματούχους της τουρκικής Κυβέρνησης και να ανοίγει, εάν είναι εφικτό, κουβέντα για το Κυπριακό.
«Είχαμε ένα διάλογο με τον Αντιπρόεδρο της τουρκικής Κυβέρνησης, περισσότερο για τις εξελίξεις στην περιοχή μας. Αυτό που εκφράστηκε από όλες τις πλευρές είναι η ανάγκη να υπάρχει ένας διάλογος. Ένας διάλογος που θα μας οδηγήσει στο να επιλύουμε τις όποιες διαφορές υπάρχουν, τις όποιες διαφορές προκύπτουν. Χωρίς τον διάλογο, χωρίς τη διπλωματία δεν μπορούν να υπάρξουν λύσεις στα προβλήματα ή στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Και θεωρώ σημαντικό ότι έχει ξεκινήσει σταδιακά ένας τέτοιος διάλογος με την τουρκική Κυβέρνηση. Ήταν κάτι που στο παρελθόν δεν ήταν εύκολο να επιτευχθεί, ακόμη και μέσα στο πλαίσιο τέτοιων διεθνών διασκέψεων, και θεωρώ σημαντικό ότι έγινε αυτή η συζήτηση», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς σχετικά, επιβεβαίωσε ότι «στη συνέχεια στη συζήτηση συμμετείχε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Συζήτησαν και θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Τουρκία. Βλέπουμε, τουλάχιστον σε λεκτικό επίπεδο, αυτή τη διάθεση συζήτησης, ως το μόνο μέσο να επιλύσουμε τις όποιες διαφορές υπάρχουν». Υπενθυμίζεται ότι τέτοιες συζητήσεις ξαναείχε με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ακόμη και με τον Ταγίπ Ερντογάν στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, κατά την πολυμερή της Γενεύης, το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης έγινε μεταξύ του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Χακάν Φιντάν, παρά με τον Ερσίν Τατάρ. Είχε, μάλιστα, επισημανθεί η στάση του Τούρκου Υπουργού, καθώς είχε μια πιο ήρεμη και διπλωματική προσέγγιση, παρόλο που δεν διαφοροποιήθηκε από τις αδιάλλακτες τουρκικές θέσεις.
Ο Γιλμάζ, πάντως, έπαιζε στα πρωτοσέλιδα των τ/κ εφημερίδων την Πέμπτη, όχι επειδή άνοιξε διάλογο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού έτσι κι αλλιώς αυτό χρονικά ακολούθησε, αλλά για τις δηλώσεις του στο Haber Turk TV πως η Τουρκία υποστηρίζει τη λύση δύο κρατών, η οποία «διαφυλάττει τα δικαιώματα των δύο λαών που ζουν στο νησί». Επανέλαβε, επίσης, την φρασεολογία του Ερσίν Τατάρ, λέγοντας πως «είμαστε ανοιχτοί σε κάθε είδους συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων και των δύο κρατών, αφού αποδεχθούμε τα δύο κράτη ως αρχή». Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος άδραξε την ευκαιρία να τα βάλει και με την ΕΕ για την αποδοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος μέλος, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για «ιστορικό αμάρτημα».
Μη βοηθητικές δηλώσεις έκανε και ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος δείχνει να έχει δημιουργήσει μια δική του εκδοχή για τα όσα έγιναν στην Γενεύη και προσπαθεί να την παρουσιάσει ως πραγματικότητα, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν έγιναν αποδεκτές από καμία πλευρά οι προτάσεις του περί «συμβουλίου συνεργασίας» ή ευρύτερα συζήτηση περί συνεργασίας που να παραπέμπει σε δύο κυρίαρχα κράτη. Αυτό δεν πτοεί τον εγκάθετο της κατοχής, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι «εγώ ζήτησα αυτή τη συνάντηση», καθώς και ότι «εγώ είμαι αυτός που κρατά ενεργές τις 12 τεχνικές επιτροπές». «Ζήτησα συνεργασία σε κάθε θέμα. Η ε/κ πλευρά απέρριψε τις πρακτικές μας προτάσεις, όμως δεν άλλαξα άποψη. Θα πιέσω κάθε πόρτα», δήλωσε περαιτέρω.
Ο Τατάρ υποστήριξε παράλληλα ότι στον προσωπικό απεσταλμένο ανατέθηκε το καθήκον να εργαστεί σε τομείς συνεργασίας, κάτι που επίσης ήταν αίτημά του αλλά δεν έγινε αποδεκτό, καθώς δεν υπάρχει λόγος να διοριστεί προσωπικός απεσταλμένος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά για την ουσία του Κυπριακού. «Έδωσα νέες προτάσεις και οδηγίες στον ειδικό μου αντιπρόσωπο για εντατικοποίηση των προσπαθειών προς την κατεύθυνση της αναζήτησης νέων τρόπων συνεργασίας. Για παράδειγμα, μπορούμε να κάνουμε κοινές εργασίες στο θέμα των μεταλλευμάτων. Μπορούμε να ανοίξουμε νέα σημεία διέλευσης. Μπορούμε να εργαστούμε για μια καθαρή Κύπρο. Μπορούμε να ξεπεράσουμε με κοινές εργασίες το ενεργειακό έλλειμμα», είπε, παραπέμποντας στις πρωτοβουλίες για τα ΜΟΕ.
Το πρώτο τεστ για το πνεύμα «συνεργασίας» που προτίθεται να επιδείξει πάντως, θα έρθει στις 2 Απριλίου, που θα πραγματοποιηθεί η συνάντησή του με τον Πρόεδρο για να συζητήσουν αυτά τα ΜΟΕ. Η συνάντηση αναμένεται να γίνει στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου, Κόλιν Στιούαρτ, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, όπου έγινε και η προηγούμενη, η οποία ωστόσο δεν είχε αποτέλεσμα, παρά το πακέτο οκτώ προτάσεων του Νίκου Χριστοδουλίδη, λόγω της επιμονής του Τατάρ να ανοίξει μόνο το οδόφραγμα της Μιας Μηλιάς, για να μειωθεί η κίνηση στην κατεχόμενη πλευρά του Αγίου Δομετίου.
Ενόψει της νέας συνάντησης, προπαρασκευαστική συνομιλία είχαν την Πέμπτη οι διαπραγματευτές Μενέλαος Μενελάου και Γκιουνές Ονάρ, την πρώτη μετά την Γενεύη και τις αποφάσεις που λήφθηκαν ενώπιον του ΓΓ. Σημειώνεται, ωστόσο, πως τέτοιες συζητήσεις γίνονταν και στο μεσοδιάστημα μεταξύ της άτυπης τριμερούς και της πενταμερούς, χωρίς να υπάρξει ιδιαίτερη πρόοδος, αφού ήταν πλήρως αρνητική η στάση του Τατάρ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
