Η εκδοχή ο Τατάρ για Γενεύη-«Εγώ ζήτησα τη συνάντηση, είμαι αυτός που κρατάει ενεργές τις 12 τεχνικές επιτροπές»

Καθήκον του Προσωπικού Απεσταλμένου που θα διοριστεί από τον ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό είναι να συμβάλει στη διαδικασία της συνεργασίας μεταξύ των πλευρών και όχι οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται σε δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει αναφορά του «υπουργού εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, που χαρακτήρισε «αχρείαστη» την άτυπη διευρυμένη στη Γενεύη λέγοντας ότι «παρόμοια θέματα θα μπορούσαν να συζητηθούν στη νεκρή ζώνη». Ο κ. Τατάρ είπε ότι η συνάντηση έγινε κατόπιν δικού του αιτήματος με την ισχυρή στήριξη της Τουρκίας.

Είναι αποφασισμένοι, είπε, να κάνουν βήματα για να διευκολύνουν τη ζωή των «δύο λαών» σε ένα περιβάλλον μη λύσης. Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι ο κ. Ερτουγρούλογλου τον είχε βοηθήσει στη Γενεύη και συνέβαλε «σοβαρά» στη σύνοδο.

«Εγώ ζήτησα αυτή τη συνάντηση. Δεν θέλω να είμαι η πλευρά που αποφεύγει, που δεν συνομιλεί. Εγώ είμαι αυτός που κρατάει ενεργές τις 12 τεχνικές επιτροπές. Εργάζομαι ως ηγέτης, που συνομιλεί μαζί με την ομάδα μου. Μακάρι να μπορέσουμε να ανοίξουμε πύλες, να κάνουμε βήματα στο θέμα της ενέργειας. Είμαι υποχρεωμένος να διασφαλίσω την καλύτερη συνεργασία μέχρι να υπάρξει συμφωνία».

Ζήτησε, πρόσθεσε, «να είναι εκεί η μητέρα πατρίδα Τουρκία και η Ελλάδα. Ήξερα και εγώ ότι δεν υπήρχε κοινό έδαφος. Δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερο πράγμα από το να συναντιέσαι, να συνομιλείς, να συνεργάζεσαι».

Χαρακτηρίζοντας τη σύνοδο στη Γενεύη ως ένα σημαντικό βήμα που αναβάθμισε το καθεστώς της «τδβκ», ευχαρίστησε τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών και τον ΓΓ του ΟΗΕ για τη στήριξή τους στη διαδικασία.

Η διαδικασία, συνέχισε, θα τύχει διαχείρισης μέχρι τον Ιούλιο και αναμένει από την Τουρκία και την Ελλάδα να συμβάλουν σε αυτήν.

Επανέλαβε ότι στον προσωπικό απεσταλμένο ανατέθηκε το καθήκον να εργαστεί σε τομείς συνεργασίας. «Ζήτησα συνεργασία σε κάθε θέμα. Η ε/κ πλευρά απέρριψε τις πρακτικές μας προτάσεις, όμως δεν άλλαξα άποψη. Θα πιέσω κάθε πόρτα. Έδωσα νέες προτάσεις και οδηγίες στον ειδικό μου αντιπρόσωπο για εντατικοποίηση των προσπαθειών προς την κατεύθυνση της αναζήτησης νέων τρόπων συνεργασίας. Για παράδειγμα, μπορούμε να κάνουμε κοινές εργασίες στο θέμα των μεταλλευμάτων. Μπορούμε να ανοίξουμε νέα σημεία διέλευσης. Μπορούμε να εργαστούμε για μια καθαρή Κύπρο. Μπορούμε να ξεπεράσουμε με κοινές εργασίες το ενεργειακό έλλειμμα. Τι είπαμε; Κοιτάζουμε στο μέλλον. Αντιλαμβάνομαι και εγώ τις διαφωνίες, τη στάση των ΗΕ. Καθορίσαμε τη νέα μας πολιτική με την Τουρκία. Ο κ. Φιντάν και η ομάδα του μάς παρείχε ισχυρή στήριξη», κατέληξε ο κ. Τατάρ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Η Μάνταλεϊ ήταν η «πόλη του χρυσού» στη Μιανμάρ-Πλέον κυριαρχεί η μυρωδιά του θανάτου
Χειροπέδες και σε 16χρονο για τα άγρια επεισόδια στην Αγία Φύλα-Στις 20 οι συλλήψεις
Συνομιλία Χριστοδουλίδη-Νετανιάχου για περιφερειακές εξελίξεις, διμερή συνεργασία
Υπέβαλε αίτηση για ίδρυση παραρτήματος στην Ελλάδα το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Υπ. Γεωργίας: Η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη συνεχίζει άοκνα τον αγώνα για λευτεριά της Κύπρου
Α. Δημητρίου: Διαπραγματευτικό μας όπλο το δίκαιο και η νομιμότητα
Πρωτοφανείς εικόνες σε Πάρο, Μύκονο και Χανιά από την κακοκαιρία-Μεγάλες καταστροφές (pics)
Χειροπέδες σε τρία πρόσωπα για τον ξυλοδαρμό του 16χρονου έξω από εκκλησία-Ο ένας ανήλικος
Για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατηγορείται ο 51χρονος-Την Παρασκευή οδηγείται στον Εισαγγελέα (pic)
Η Ευρώπη σε νέα εποχή-Γαλλία και Γερμανία πρωταγωνιστούν στον στρατιωτικό επανεξοπλισμό