Καταγγέλλουν στην ΕΕ τις αποφάσεις για χαλλούμι οι αιγοπροβατοτρόφοι-Καθορίζουν τα επόμενα βήματα
06:00 - 26 Μαρτίου 2025

Δεν μένουν με σταυρωμένα χέρια οι αιγοπροβατοτρόφοι, όσον αφορά στις αποφάσεις που πάρθηκαν για τις ποσοστώσεις στην παραγωγή χαλλουμιών, που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα το Υπουργείο Γεωργίας, οι οποίοι είναι έτοιμοι να καταγγείλουν την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα, την Τετάρτη αναμένεται να αποφασίσουν τα επόμενά τους βήματα, καθώς το θέμα της απόφασης του Υπουργείου Γεωργίας θα τεθεί ενώπιον της Συντονιστικής Επιτροπής.
Την περασμένη Πέμπτη, η υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, προέβη σε δημοσιογραφική διάσκεψη, κατά την οποία ανακοίνωσε πως με βάση σχετικό διάταγμα, για την περίοδο 20 Μαρτίου μέχρι 31 Ιουλίου 2025, η ποσόστωση του αιγοπρόβειου γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ θα βρίσκεται στο 20%, ενώ από την 1η Αυγούστου μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2025, η ποσόστωση αναμένεται να πέσει στο 15%. Σημειώνεται πως μέχρι την ανακοίνωση του εν λόγω διατάγματος, η ποσόστωση του αιγοπρόβειου γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού βρισκόταν στο 30%.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανησυχητικές πληροφορίες για εισαγωγή προβάτων στα κατεχόμενα-Ζητά ενημέρωση η Κυβέρνηση
Η εν λόγω απόφαση της υπουργού Γεωργίας προκάλεσε την έντονη ενόχληση του συνδέσμου των αιγοπροβατοτρόφων, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή έδειξαν την ενόχλησή τους, καθώς σε ανακοίνωση που εξέδωσαν έκαναν λόγο για εξυπηρέτηση συμφερόντων συγκεκριμένων ομάδων, που εμπλέκονται στην παραγωγή χαλλουμιού, ενώ τόνισαν πως τέτοιες παρεμβάσεις από πλευράς Υπουργείου, αποθαρρύνουν την αύξηση της παραγωγής, καθώς καθιστούν το προϊόν ασύμφορο για τους παραγωγούς.
Ο σύνδεσμος των αιγοπροβατοτρόφων αναμένεται να θέσει την απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας ενώπιον της Συντονιστικής Επιτροπής, ώστε να την μελετήσει και να την αξιολογήσει. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, οι αιγοπροβατοτρόφοι αναμένεται να αποφασίσουν και τα επόμενά τους βήματα και συγκεκριμένα κατά πόσο θα προβούν σε κινητοποιήσεις ή όχι, για να δείξουν την ενόχλησή τους.
Πάντως, αυτό που θεωρείται δεδομένο είναι πως το εν λόγω διάταγμα αναμένεται να ενταχθεί στα στοιχεία που συλλέγει ο σύνδεσμος και θα περιλαμβάνονται στα νομικά μέτρα που θα λάβουν. Την ίδια ώρα, το διάταγμα θα περιλαμβάνεται και στο φάκελο της καταγγελίας που αναμένεται να κάνουν ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σημειώνεται πως ο σύνδεσμος αιγοπροβατοτρόφων είχε ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για λήψη νομικών μέτρων και στο παρελθόν, με το ενδιαφέρον τους να στρέφεται γύρω από τη μεταβατική περίοδο που έχει λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία, αναφορικά με το θέμα των ποσοστώσεων και προνοεί ότι μέχρι το 2029 αναμένεται να εφαρμοστεί η νομοθεσία για 51% χρήσης αιγοπρόβειου γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με νέα μέθοδο θα ανιχνεύουν το κυπριακό γάλα στο χαλλούμι οι αγελαδοτρόφοι-Στο 95% η επιτυχία της
Στο μεταξύ, ο σύνδεσμος των αιγοπροβατοτρόφων διαμηνύει ότι δεν υπάρχει λόγος να ζητήσουν συνάντηση με την υπουργό Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, αφού δεν βρίσκουν κάποιο πρόσφορο έδαφος για να συνεχίσουν τις συζητήσεις. Μάλιστα, αυτό που τονίζουν είναι πως οι αποφάσεις που πάρθηκαν δυσκολεύουν την κατάσταση, για να μπορεί να φτάσει η Κύπρος στο επιθυμητό, που είναι το 51% στην ποσόστωση του αιγοπρόβειου γάλακτος στο χαλλούμι, όπως προνοεί ο φάκελος ΠΟΠ, ενώ παρά το γεγονός ότι υπάρχει η μεταβατική περίοδος των τεσσάρων χρόνων, τα γεγονότα δεν τους αφήνουν αισιόδοξους ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί, καθώς στόχος ήταν η σταδιακή αύξηση των ποσοστώσεων κάθε χρόνο και όχι τα πισωγυρίσματα.
Υπενθυμίζεται πως η εισήγηση για αίτηση για μεταβατική περίοδο ήταν αίτημα των αιγοπροβατοτρόφων, όπως τονίζεται από το σύνδεσμο, ωστόσο ο στόχος τους ήταν να υπάρξει μία ομαλή κατάσταση για σωστή εφαρμογή της νομοθεσίας για το χαλλούμι ΠΟΠ, με τους ίδιους να τονίζουν πως τίθεται σε κίνδυνο ο φάκελος ΠΟΠ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο δρόμος του χαλλουμιού προς την κορυφή, οι επενδύσεις εκατομμυρίων και η ανάγκη διαφύλαξης των εξαγωγών
